Egrešový džem cez mlynček na mäso
K receptu
Ak máte naraz zrelých veľa egrešov, potom je použitie egrešového džemu cez mlynček na mäso jedným z najjednoduchších spôsobov, ako pripraviť chutný, aromatický džem bez veľkého úsilia. Egreše obsahujú veľa pektínu, takže lekvár dobre stuhne a stane sa lekvárovým.
zložitosť: ľahko Kalórie: 104,12 kcal/porcia Porcie: 50 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 0,14 g/0,04 g/26,33PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 50 PORCIÍ1 kg egrešov 1,2 kg cukru 1 pohár vody Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte bobule na egrešový džem cez mlynček na mäso. Z egrešov odrežte chvosty, bobule opláchnite v studenej vode a sceďte v cedníku.
Krok 2
Pripravené egreše pomelieme na mlynčeku na mäso s veľkou mriežkou. Výsledné pyré nalejte do širokého hrnca, pridajte cukor, zalejte vodou a dobre premiešajte.
Krok 3
Hrniec s džemom postavte na stredný oheň a za častého miešania priveďte do varu. Znížte teplo, opatrne odstráňte penu. Varte džem za častého miešania do zhustnutia 50 minút.
Krok 4
Hotový džem stiahneme z ohňa, panvicu preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Počas tejto doby bude džem ďalej hustnúť. Džem preložíme do čistých suchých pohárov a zatvoríme viečkami. Skladujte pri izbovej teplote.
UŽITOČNÉ RADY
Angreštový džem je možné vyrobiť pomocou mlynčeka na mäso z egrešov akejkoľvek farby: žltej, zelenej, červenej a dokonca aj čiernej. Najsladšie bobule sú tmavej farby, môžu obsahovať o 100 g menej cukru.
MIMOchodom
Na výrobu egrešového džemu použite mlynček na mäso, aby ste vybrali zrelé, šťavnaté bobule. Ak chcete posúdiť zrelosť, musíte sa dotknúť bobúľ. Tvrdé bobule sú nezrelé, príliš mäkké, s kašovitým stredom – prezreté.