Egrešový kompót s citrónom a mätou
K receptu
Tento egrešový kompót s citrónom a mätou má dokonale vyváženú chuť. Faktom je, že ak pripravíte nápoj výlučne z tejto kyslej bobule, získa ľahké vínové tóny, ktoré nie každý má rád. Ale mäta s citrónom zdôrazní všetky výhody egrešov a neutralizuje nevýhody. Pokiaľ ide o výber bobúľ, odporúčame vám použiť najsilnejšie, dokonca mierne nezrelé exempláre. A je lepšie brať zelené egreše, pretože červené môžu počas skladovania zmeniť farbu a kompót bude mať nechutný „hrdzavý“ odtieň. Nechce sa vám pridať vanilkový cukor? Prosím! Egrešový kompót s citrónom a mätou bude veľmi aromatický a príjemne osviežujúci.
zložitosť: priemer Kalórie: 121,92 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 1 hodina Použité: 0,32 g/0,09 g/31,02PiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIEegreše – 1 kg pitnej vody – 4,5–5 lcukor – 600 g šťavy 1/2 citrónovo-vanilkového cukru – 1 vrecúško mäty – 4 vetvičky Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte bobule na kompót s citrónom a mätou. Roztrieďte egreše, umyte a osušte, rozložte ich v jednej vrstve na papierovú utierku. Pomocou nožníc odrežte stonky a konáre z bobúľ.
Krok 2
Každý egreš niekoľkokrát napichnite špáradlom zo všetkých strán. Musí sa to urobiť tak, aby koža pri varení nepraskla. Vložte bobule do veľkého množstva horúcej vody (asi 85 ° C) a nechajte 4-5 minút.
Krok 3
Pripravte sirup na egrešový džem. Za týmto účelom nalejte vodu do hrnca a zohrejte ju. Pridajte bežný cukor a priveďte do varu, kým sa úplne nerozpustí.
Krok 4
Do sirupu na egrešový kompót pridáme citrónovú šťavu a vanilkový cukor. Opäť rýchlo priveďte do varu. Odstráňte z tepla a nechajte asi 5 minút pri izbovej teplote.
Krok 5
Pripravené egreše vložte do sterilizovaných pohárov spolu s dôkladne umytými vetvičkami mäty. Zalejeme horúcim sirupom. Poháre pasterizujte 10–15 minút a potom ich uzavrite.
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete prehĺbiť farbu vášho egrešového kompótu citrónom a mätou, pridajte k týmto bobuľkám za hrsť malín, čučoriedok, černíc alebo čiernych ríbezlí.
MIMOchodom
Množstvo vody na egrešový kompót s citrónom a mätou upravte podľa kapacity zaváracích pohárov, do ktorých ho budete nalievať. Hlavná vec je, že sú naplnené takmer po vrch: čím menšia je vzduchová medzera, tým lepšie budú obrobky uložené.