K receptu
Vedeli ste, že starí Rimania ponúkali kúsky focaccie ako dar svojim bohom Ak ste niekedy ochutnali kúsok teplej, čerstvo upečenej focaccie, pochopíte, prečo je tak dôležitou súčasťou talianskej kuchyne? Na každom mojom sviatočnom stole nesmie chýbať chlieb, určite domáci. Tentokrát som upiekla focacciu so sušenými paradajkami a mozzarellou. Toto je skutočne božské potešenie! Jeho úžasná náplň a chrumkavá kôrka premenili „chlieb“ na muffin, ktorý zhltli na jedno posedenie. A cez novoročné sviatky som to musel niekoľkokrát zopakovať.
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 1 hodinaRúraPečenietalianska kuchyňaVečeraVečeraPekáreňVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyPiknikINGREDIENCIE NA 4 PORCIEmúka 350 g vody 100 ml mlieka 100 ml sušeného droždia 10 olivového oleja 2 PL suchých talianskych byliniek 1 ČL cukru 1 ČL nakladaných paradajok v oleji, nakrájaných na kúsky 8-10 ks mozzarelly v slanom náleve, nakrájaných na kúsky 100- 150 g Tabuľka hmotností a opatrenia RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Droždie rozpustite v teplom mlieku až do úplného rozpustenia, nechajte 5-10 minút postáť na teplom mieste. Zmiešajte múku s cukrom, soľou, suchými bylinkami.
Krok 2
Vodu zmiešame s olivovým olejom a nalejeme do múky, začneme miesiť cesto. Pridáme droždie a mlieko a 15 minút miesime cesto. Cesto by nemalo byť tesné, malo by sa vám mierne lepiť na ruky (ak vaše cesto nemá dostatok tekutiny, pridajte vodu doslova po polievkovej lyžici). Cesto zakryte potravinovou fóliou (urobte do nej pár vpichov špáradlom) a odložte na teplé miesto na 30 minút. Po uplynutí času cesto vymiesime, opäť prikryjeme a necháme 20 minút.
Krok 3
Formu s rozmermi 22*25 cm vymastíme olivovým olejom. Cesto preložíme do formy a končekmi prstov ho natiahneme po celom povrchu formy, začínajúc od stredu (snažte sa to robiť opatrne, aby ste neuvoľnili vzduchové bubliny). Poukladajte paradajky a mozzarellu, zľahka ich vtlačte do cesta, prikryte utierkou a nechajte 20 minút pôsobiť.
Krok 4
Predhrejte rúru na 200 gr. Do pohára nalejte 50 ml olivového oleja, pridajte 30 ml vody a dôkladne pretrepte, aby sa vytvorila emulzia. Touto zmesou nalejte focacciu a rýchlo vložte do rúry. Pečieme 25-30 minút alebo do krásne zlatistej farby. Hotovú focacciu necháme 5-10 minút postáť na panvici, aby sa zvyšný olej zapracoval do cesta, a potom preložíme na mriežku.
UŽITOČNÉ RADY
Namiesto vody a mlieka môžete na miesenie cesta použiť nálev z mozzarelly, ale potom budete musieť pridávať teplú vodu, kým nebude tekutina plná.