Lenivé khachapuri z lavash
K receptu
Lenivé khachapuri vyrobené z lavash plneného tvarohom a syrom je originálnym jedlom, ktoré možno podávať na raňajky alebo ako občerstvenie s pohárom červeného vína. Je jednoduchý na prípravu, ale ukáže sa neuveriteľne chutný. S cestom nemusíte robiť žiadne kúzla: základom khachapuri je tenký arménsky lavash. Stačí ho nakrájať na pásiky, natrieť plnkou, špeciálne obaliť (pozri náš podrobný návod) a opražiť na panvici.
zložitosť: ľahko Kalórie: 214,43 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 20 min Pridať. čas: 15 min Použité: 15,01 g/13,54 g/15,16PekáreňVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍtenký (arménsky) lavash – 2 listyNa vyprážanievajcia – 2 ks rastlinný olej – podľa potrebyNa náplňtvaroh – 180 g tvrdého syra – 180 vajec – 1 ks cesnak – 1 strúčik petržlenovej vňate – 2 vetvičky Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si náplň pre lenivé khachapuri. Tvaroh rozšľaháme mixérom. Syr nastrúhajte na strednom strúhadle. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom alebo nasekáme nadrobno. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme, nasekáme nadrobno.
Krok 2
Tvaroh skombinujte so syrom, cesnakom a petržlenovou vňaťou. Pridajte jedno vajce a dôkladne premiešajte, kým zmes nebude mať homogénnu konzistenciu. Khachapuri náplň je pripravená.
Krok 3
Listy lavash nakrájajte na pásy 10 x 30 cm. Jeden položte zvisle pred seba. Položte asi jednu polievkovú lyžicu tvarohovej a syrovej plnky na hornú časť pruhu lavash, bližšie k pravému okraju.
Krok 4
Plnku zakryte okrajom pásika zľava doprava, aby ste vytvorili trojuholník. Potom držte vrch pravou rukou a znížte spodok. Potom rovnakým spôsobom zložte pás pita chleba tak, aby vám vznikol hrubý trojuholník.
Krok 5
Zo zvyšného lavashu a náplne pripravte aj prípravky khachapuri. V miske metličkou zľahka rozšľaháme 2 vajcia. Veľkú panvicu položte na stredné teplo a zohrejte. Namažte ho olejom.
Krok 6
Namočte niekoľko trojuholníkov lavash s náplňou do vajec a vložte do panvice. Zatvorte ho a khachapuri smažte 3 minúty. Otočte to. Smažte prikryté ďalšie 3 minúty. Pripravte si aj všetky zvyšné khachapuri.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Lenivé khachapuri z lavash je lepšie vyprážať na panvici s dobrým nepriľnavým povlakom: v tomto prípade sa určite nespália a kôra bude krásna, zlatohnedá.
MIMOchodom
Namiesto tvrdého syra môžete do náplne lenivého khachapuri lavash pridať suluguni alebo mozzarellu na pizzu: bude to veľmi jemné a nie menej chutné.