Paradajkové polievky na všetky príležitosti: s chlebom, mušľami, mäsovými guľkami, šprotami a čiernymi hubami

Paradajkové polievky na všetky príležitosti: s chlebom, mušľami, mäsovými guľkami, šprotami a čiernymi hubami

Paradajkové polievky na všetky príležitosti: s chlebom, mušľami, mäsovými guľkami, šprotami a čiernymi hubami

Keď počujeme frázu „paradajková polievka“, prvé, čo nám napadne, je gazpacho, však? V skutočnosti je toto jedlo z hľadiska jeho popularity už porovnateľné s pizzou – v lete sa podáva takmer na každej verande reštaurácie. Okrem gazpacha však existuje ešte niekoľko desiatok výborných paradajkových polievok, ktoré sa jedia studené aj teplé. Napríklad talianska zuppa de pomodoro, grécka domatosoupa, španielske salmorejo a mnohé ďalšie.

Paradajkové polievky

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Kde a kedy sa objavila paradajková polievka?
  • Ktoré paradajky sú vhodné do paradajkovej polievky?
  • Čo pridať do paradajkovej polievky a aké korenie použiť
  • Recepty
  • Paradajková polievka s mäsovými guľkami
  • Paradajková polievka s mušľami
  • Neuveriteľne lahodná toskánska paradajková polievka s chlebom
  • Paradajková polievka s pyré, chobotnicou a chrumkavou ciabattou
  • Šprotová polievka v paradajkovej omáčke
  • Paradajková polievka s nakladaným syrom
  • Paradajková polievka s bulgurom
  • Paradajková polievka s kukuricou a čiernymi hubami
  • Paradajková polievka s kuskusom a hovädzím mäsom
  • Paradajková polievka s vyprážaným baklažánom
  • Paradajková polievka s ružovým lososom a olivami
  • Paradajková polievka s mozzarellou a crostini zo Sorrenta
  • Studená paradajková polievka kuksi s krevetami
  • Gazpacho s paradajkovým ľadom

Kde a kedy sa objavila paradajková polievka?

Paradajková polievka Miska je pomerne mladá. Predpokladá sa, že pochádza z Portugalska, Španielska a Latinskej Ameriky asi pred 200 rokmi a pôvodne sa podával iba studený. Teraz sa po celom svete pripravujú polievky s paradajkami, pridávajú sa mäsové guľky, morské plody, chlieb, jogurt, rôzna zelenina a ovocie. Napríklad v USA bola a zostáva populárna konzervovaná verzia tejto polievky, o čom svedčia diela Andyho Warhola, a v Anglicku je paradajková polievka milovaná takmer rovnako ako fish and chips.

Ktoré paradajky sú vhodné do paradajkovej polievky?

Na prípravu paradajkových polievok sú vhodné čerstvé aj konzervované paradajky.
Na prípravu paradajkových polievok sú vhodné čerstvé aj konzervované paradajky.

Paradajková polievka môže byť vyrobená z čerstvých alebo konzervovaných paradajok, ako aj z paradajkového pretlaku, šťavy, passaty alebo všetkých troch. Ak máte čerstvú zeleninu, najprv na nej urobte rezy v tvare kríža a potom ich blanšírujte alebo jednoducho na pár minút zalejte vriacou vodou. Po tom zalejeme ľadovou vodou a odstráňte kožu, nakrájame na malé kúsky. Existuje aj iný spôsob trieť paradajka na strednom alebo jemnom strúhadle tak, aby vám šupka zostala v ruke a dužina sa zmenila na homogénne pyré. Niekedy sú paradajky predpečené s olivovým olejom, cesnakom a bylinkami a potom sa bez odstránenia šupky rozmixujú na pyré pomocou mixéra.

Čo pridať do paradajkovej polievky a aké korenie použiť

Paradajky sa hodia k väčšine zeleniny a ovocia, mäsu, rybám a mliečnym výrobkom, takže neváhajte experimentovať s prísadami a pridajte do jedla to, čo máte radi. To isté platí pre korenie. Suneli chmeľ a pikantná adžika dodajú pokrmu gruzínske tóny a talianske bylinky prenesú chuť do Stredomoria. Pokaziť paradajkovú polievku Stále sa musíte veľmi snažiť, takže zahoďte všetky pochybnosti.

Najčastejšie sa paradajková polievka podáva s krutónmi, krutónmi, sušienkami, syrovými sendvičmi a tyčinkami.

Recepty

Paradajková polievka s mäsovými guľkami

Zopár zeleniny a mletého kuracieho mäsa, pasírované paradajky, sušené bylinky, polhodina prípravy – a na stole sa objaví výborná paradajková polievka s fašírkami. Skúste to!

Paradajková polievka s mäsovými guľkami
Paradajková polievka s mäsovými guľkami

Na varenie na 6 porcií treba:

  • pasírované paradajky 2 balenia (po 500 g)
  • silný kurací vývar 600 ml
  • mleté ​​kura 400 g
  • stredná mrkva 2 ks.
  • cibule 2 ks.
  • vajce 1 kus
  • maslo 2 polievkové lyžice. l.
  • cesnak 3–4 klinčeky
  • biely chlieb 1 kus
  • zmes sušených talianskych bylín (bazalka, oregano, rozmarín) 1 lyžička.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na odoslanie:

  • prírodný hustý jogurt
  • petržlen

1. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, cesnak nasekáme.

2. V hrnci s hrubým dnom opražte pripravenú zeleninu na masle, pridajte zmes suchých byliniek, 10 minút. Teplo by nemalo byť príliš vysoké, inak maslo získa nepríjemnú pachuť.

3. Do panvice nalejte nastrúhanú dužinu z paradajok, pridajte soľ a korenie. Premiešame, zvýšime teplotu na strednú úroveň a za občasného miešania na miernom ohni dusíme 20 minút. Nezakrývajte pokrievkou.

4. Namočte strúhanku na mäsové guľky v 3 polievkových lyžiciach. l. vývar, zmiešame s rozšľahaným vajíčkom a mletým mäsom. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a dôkladne premiešajte.

5. Urobte malé fašírky vo veľkosti veľkých čerešní. V samostatnom hrnci priveďte vývar do varu a varte mäsové guľky v dávkach, kým nie sú takmer hotové8 minút. Hotové fašírky preložíme na tanier.

6. Keď sú všetky fašírky hotové, vývar, v ktorom sa varili, precedíme cez gázu a vlejeme do paradajkovej polievky. Priveďte do varu, pridajte mäsové guľky a varte 2 minúty. Polievku podávajte veľmi horúcu s jogurtom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto paradajkovej dužiny z konzervy môžete do fašírkovej polievky pridať zrelé chutné čerstvé paradajky, nastrúhané bez šupky na jemnom alebo strednom strúhadle.

Mimochodom

Aby ste zabránili tomu, aby sa vám mleté ​​mäso prilepilo na dlane a prsty počas prípravy mäsových guľôčok, a aby boli guľky úhľadné a hladké, pravidelne si namáčajte ruky horúcou vodou.

Paradajková polievka s mušľami

Paradajková polievka s mušľami sa ukazuje ako veľmi uspokojivá, napriek tomu, že je varená vo vode a nie vo vývare. Je totiž hustá a vďaka cesnaku a bazalke neskutočne aromatická.

Paradajková polievka s mušľami
Paradajková polievka s mušľami

Na varenie na 4 porcie treba:

  • veľké paradajky – 4 ks.
  • mäso z mušlí – 200 g
  • mrkva – 1 ks.
  • ryža – 100 g
  • suché biele víno – 100 ml
  • cibuľa – 1 ks.
  • rastlinný olej – 4 lyžice. l.
  • zväzok bazalky – 1 ks.
  • pretlačený cesnak – 2 strúčiky
  • cukor – 1/2 lyžičky.
  • soľ – podľa chuti

1. Cibuľu a mrkvu nakrájajte na tenké plátky a opečte s 2 polievkovými lyžicami. l. oleje, 7 minút. Paradajky oparte vriacou vodou, potom ich ponorte do ľadovej vody a odstráňte šupku. Z vetvičiek bazalky odstráňte listy.

2. 2 paradajky a polovicu bazalky nakrájame nadrobno. Pridajte k cibuli a mrkve. Varte za občasného miešania 6 minút. Odstráňte z tepla a rozmixujte v mixéri.

3. Nalejte paradajkový pretlak do panvice. Zalejte 500 ml pitnej vody a priveďte do varu. Znížte teplotu, panvicu prikryte pokrievkou a na miernom ohni varte 10 minút.

4. Na panvici zohrejte zvyšný rastlinný olej a ryžu v ňom opečte 3 minúty. Pridajte víno a cukor. Odkryté dusíme 5 minút. Ryžu preložíme do hrnca na polievku. Varte 10 minút.

5. Odstráňte semená zo zvyšných paradajok. Dužinu nakrájajte na tenké prúžky. Cesnak nasekáme nadrobno. Druhú polovicu bazalky nakrájame na tenké pásiky.

6. Do takmer hotovej polievky pridáme mušle, paradajky, cesnak a bazalku. Na strednom ohni priveďte do varu. Varte 10 minút. Nalejte do servírovacích misiek a podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Na prípravu polievky sú vhodné mrazené aj konzervované mušle. V druhom prípade by sa morské plody mali najskôr vložiť do sita, aby marináda mohla odtiecť.

Mimochodom

Paradajkovú polievku s mušľami môžeme podávať s chrumkavými pšeničnými chlebovými krutónmi, lepšie, samozrejme, domáce, Bude to aj chutnejšie a ešte uspokojivejšie.

Neuveriteľne lahodná toskánska paradajková polievka s chlebom

Môže byť teplé jedlo osviežujúce a výdatné jedlo ľahké? Samozrejme, ak je to pappa al pomodoro – polievka z čerstvých paradajok s chlebom. Zdá sa, že toto talianske jedlo je vyrobené z protikladov.

Neuveriteľne lahodná toskánska paradajková polievka s chlebom
Neuveriteľne lahodná toskánska paradajková polievka s chlebom

Na varenie na 4 porcie treba:

  • veľké zrelé paradajky – 1,5 kg
  • zeleninový vývar alebo voda – 500 ml
  • starý biely chlieb – 250 g
  • veľká cibuľa – 1 ks.
  • cesnak – 3-4 strúčiky
  • kurkuma – 1 lyžička.
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na odoslanie:

  • čerstvá zelená bazalka
  • kapary

1. Ak chlieb nie je dostatočne starý, nakrájajte ho na stredné kúsky a osušte v rúre, pokvapkajte olivovým olejom. Potom chlieb zalejte teplou vodou alebo vývarom a nechajte 20 minút absorbovať všetku tekutinu.

2. Na paradajkách urobte priečne rezy, zalejte ich vriacou vodou a vložte do studenej vody. Paradajky ošúpeme a dužinu nakrájame na malé kocky.

3. Cibuľu a cesnak nakrájame veľmi jemne. V hrnci s hrubým dnom zohrejte trochu oleja a za občasného miešania 7–10 minút opečte cibuľu a cesnak do mäkka.

4. Pridajte kurkumu a paradajky spolu so šťavou, priveďte do varu a varte na miernom ohni 20 minút. Pridajte chlieb a vývar, priveďte do varu, pridajte soľ, korenie a varte ďalších 5 minút.

5. Hotovú polievku nalejte do misiek, pridajte kapary a čerstvú bazalku a ak chcete, pridajte ešte trochu korenia.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto kurkumy môžete do polievky pridať zmes talianskych byliniek.

Mimochodom

V zime, keď nie sú chutné veľké paradajky, použite na prípravu polievky odrody v tvare slivky.

Paradajková polievka s pyré, chobotnicou a chrumkavou ciabattou

Hlavná vec v tejto polievke sú zrelé, šťavnaté jasne červené paradajky. EAk práve nie je sezóna, potom vám vždy môžu pomôcť konzervované paradajky z téglika.

Paradajková polievka s pyré, chobotnicou a chrumkavou ciabattou
Paradajková polievka s pyré, chobotnicou a chrumkavou ciabattou

Na varenie na 2 porcie treba:

  • mini chobotnice – 400 g
  • paradajky – 400 g
  • olivový olej – 200 ml
  • mrkva – 1-2 ks.
  • cibuľa – 1-2 ks.
  • zeler – 100 g
  • cesnak – 4 strúčiky

Na odoslanie:

  • ciabatta – 1 ks.
  • bazalka – 2-3 listy

1. V kanvici prevarte 450 ml vody (to sú asi 2 poháre). Rúru predhrejeme na 200°C. Cibuľu, zeler a mrkvu nakrájame na veľmi malé kocky. Smažte zeleninu na strednom ohni s 1 polievkovou lyžicou. l. olivový olej, 5-7 minút, potom preneste na panvicu. Zalejte 450 ml vriacej vody.

2. Paradajky nahrubo nakrájajte a vložte do hrnca. Varte na strednom ohni 5-7 minút. Soľ a korenie.

3. Cesnak nasekáme veľmi nadrobno a listy bazalky natrháme rukami. Ciabattu nakrájame na plátky, pokvapkáme olivovým olejom, postrúhame cesnakom (časť cesnaku si necháme na kalamáre). Chlieb opekajte v rúre, kým nebude chrumkavý, 5 až 7 minút.

4. Jatočné telá chobotníc dôkladne osušte a smažte na vysokej teplote, 30 sekúnd na každej strane. Soľ, korenie, pridajte cesnak a smažte ďalších 20 sekúnd, nie viac. Preložíme na tanier a udržiavame v teple. Hotovú polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Pred podávaním pridajte teplé chobotnice. Podávame s ciabattou a bazalkou.

Poznámka pre hostiteľku

Presne rovnaká polievka sa dá pripraviť nielen s chobotnicou, ale aj s krevetami.

Mimochodom

Paradajky vyskúšajte vopred: ak majú hrubú šupku, je lepšie ju pred prípravou polievky odstrániť.

Šprotová polievka v paradajkovej omáčke

Šprotová polievka v paradajkovej omáčke je expresná možnosť, ktorá pomôže, keď nemáte absolútne žiadny čas. A to je prípad, keď „rýchlo“ neznamená „nejako“!

Šprotová polievka v paradajkovej omáčke
Šprotová polievka v paradajkovej omáčke

Na varenie na 4 porcie treba:

  • konzervované šproty v paradajkovej omáčke 2 ks.
  • zemiak 400 g
  • mrkva 150 g
  • cibule 100 g
  • rastlinný olej 2 polievkové lyžice. l.
  • petržlen 1 vetvička
  • kôpor 1…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik