Púpavový džem s citrónom
K receptu
Púpavový džem sa vyrába v prvých desiatich májových dňoch, keď ešte nie sú žiadne iné bobule a ovocie. Džem sa pripravuje pomocou určitej technológie, ktorá sa líši od tradičnej. Najprv sa získa odvar z kvetov, ktorý sa po dlhom lúhovaní uvarí s cukrom a citrónom. Výsledkom je voňavý džem jantárovej farby – výborný doplnok k rannému toastu alebo tvarohu.
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 3 hodiny Pridať. čas: 10 hodínPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIU400 g kvetov púpavy bez stoniek (asi 2 litrová nádoba) 800 g cukru 2 citróny Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na púpavový džem budete potrebovať len žlté lupienky bez lupienkov, lebo lupene obsahujú mliečnu šťavu, ktorá džem zhorkne. Ak to chcete urobiť, použite nožnice na odrezanie okvetných lístkov zo zelených sepalov.
Krok 2
Vložte okvetné lístky púpavy do veľkej misy alebo panvice a zalejte vodou. Miešajte, kým nie sú všetky okvetné lístky navlhčené vodou. Nechajte 2 hodiny lúhovať.
Krok 3
Po 2 hodinách sceďte okvetné lístky v cedníku a vložte do čistej panvice. Nalejte 800 ml vody a zapálte, priveďte do varu. Okvetné lístky povarte 10 minút, potom panvicu vyberte z ohňa. Nechajte lúhovať 10-12 hodín.
Krok 4
Jemné sito alebo cedník vysteľte dvojitou vrstvou gázy a položte na panvicu. Nálev z púpavy preceďte, potom konce gázy zozbierajte a okvetné lístky dobre vytlačte. Už nebudú potrebné.
Krok 5
Panvicu s vývarom položte na oheň, pridajte cukor a priveďte do varu. Citróny zalejte vriacou vodou a nožom odstráňte tenkú vrstvu kôry. Napichnite kôru na špáradlo, aby ste ju neskôr ľahšie vybrali, a vložte ju do panvice.
Krok 6
Púpavový džem varte 40 – 45 minút bez peny do zhustnutia. Na záver z citrónov vytlačíme šťavu a pridáme do sirupu, dusíme ešte 10 minút. Džem ochlaďte a vložte do čistých pohárov a skladujte na tmavom a chladnom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Na púpavový džem je dôležité zbierať len úplne otvorené kvety. Najvhodnejšie je to urobiť za jasného slnečného dňa, keď sú kvety otvorené. Nezabudnite, že kvety musia byť suché od rosy alebo dažďa.
MIMOchodom
Farba púpavového džemu sa počas varenia mení. Nezľaknite sa, že vývar bude najskôr hnedý, do konca varenia s cukrom sa džem zmení na svetlo jantárový.