Sladkosti v podobe vajíčok na Veľkú noc
Veľká noc — skvelý dôvod trochu zaexperimentovať s dezertmi a podávať ich v tvare vajíčka. Tento symbol bude relevantný počas celého veľkonočného týždňa, takže je čas dôverovať svojej fantázii a pripraviť neobvyklé koláče, koláčiky a sladkosti. Máme pre vás len pár zaujímavých nápadov.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Čo a ako vyrobiť čokoládové vajíčka
- Ovocné vajcia plus karamel a karamel
- Čokoládové vajíčko s džemom
- Tvaroh Raffaello
- Košíčky vo vaječných škrupinách
- Vajíčka s ovocnou náplňou
- Veľkonočné koláčiky s polevou
- Veľkonočné textúrové sušienky
- Ovocné diabolské vajcia
- Čokoládové veľkonočné vajíčka s marhuľou
Dezerty v tvare vajíčka — módny trend medzi cukrármi na celej planéte. Mnohí z majstrov strávia celý rok premýšľaním nad svojimi majstrovskými dielami, vytváraním nezvyčajných dekorácií alebo dosahovaním maximálnej podobnosti so skutočným kuracím vajcom. Na sociálnych sieťach je veľa fotografií reštauračných dezertov, pri pohľade na ktoré sa zdá, že je jednoducho nemožné to zopakovať. Uisťujeme vás však, že želé, penu a čokoládové vajíčka zvládne pripraviť aj neskúsený kuchár.
Čo a ako vyrobiť čokoládové vajíčka
Na naplnenie čokoládového vajíčka použijeme ľubovoľný biely krém: šľahačku, mascarpone, kokosovú penu
Aby ste dosiahli vizuálnu podobnosť s kuracím vajcom, použite akýkoľvek biely krém ako „biely“. Napríklad šľahačka, mascarpone s práškovým cukrom, kokosová pena atď. Pre hustejšiu textúru môžete pridať gélovú zložku: želatína alebo agar-agar. „AVianočný stromček“ bude obsahovať konzervované broskyne alebo marhule, sušené marhule, mango alebo rakytník a iné jasne oranžové ovocie a bobule. Vo veľkých supermarketoch a trhoviskách nájdete hotové pyré z tropického ovocia, ako je mučenka alebo agáve. Skvelá príležitosť dodať dezertu exotický nádych. Ideálnou škrupinou by tu bolo hotové čokoládové vajíčko alebo sušienka pripravená v špeciálnej forme. Pre maximálnu podobnosť môžete dezert pokryť rozpustenou bielou čokoládou a dokonca naň namaľovať pehy. Len si predstavte, aké šťastné budú deti!
Ovocné vajcia plus karamel a karamel
Pôsobivo a elegantne budú na sviatočnom stole vyzerať aj ovocné vajíčka so svetlými výplňami. Ani tu nie je nič zložité: hrozno, hrušky alebo jablká nakrájame na malé kúsky, vložíme do vopred pripravených vaječných škrupín a naplníme rozpustenou želatínou. Ak sú plody veľmi tvrdé a bez chuti, môžu sa najskôr mierne povariť v cukrovom sirupe s pridaním korenia alebo aromatického alkoholu. Nemali by ste však používať mrazené bobule — existuje šanca, že sa zmenia na pyré, čím sa zničí vzhľad dezertu.
Môžete si vyrobiť aj domáce sladkosti vo forme vajíčka, napríklad tvaroh Raffaello, mliečny karamel alebo karamel na paličke.
Čokoládové vajíčko s džemom
Čokoládové vajíčka — originálny veľkonočný dezert symbolizujúci život a vzkriesenie. Ako náplň je tu použitý jogurtový krém a marhuľový džem, ktorý zaisťuje maximálnu podobnosť so skutočným vajíčkom.
Čokoládové vajíčko s džemom
30 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
čokoládové vajíčka – 4 ks.
smotana s obsahom tuku 33-35% – 150 ml
prírodný jogurt – 120 g
bielej čokolády – 90 g
marhuľový džem – 8 lyžičiek.
práškový cukor – 1 polievková lyžica. l.
1. Bielu čokoládu nalámte na malé kúsky a rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Ochladí sa na teplotu miestnosti.
2. Jogurt zmiešame s práškovým cukrom. Smotanu vyšľaháme mixérom do hustej peny, pridáme jogurt a čokoládu a opäť rýchlo vyšľaháme.
3. Čokoládové vajíčka opatrne rozdelíme na polovicu. Jogurtový krém rozdeľte na polovice vajec a do stredu každej dajte 1 ČL. marhuľový džem. Dezert uchovávajte v chladničke až do podávania.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pohrajte sa s témou pri podávaní: dezert vložte do pohárov na uvarené vajcia a podávajte.
MIMOchodom
Čokoládové vajíčko môže byť vyrobené z tmavej alebo mliečnej čokolády. Tmavá čokoláda je považovaná za zdravšiu: obsahuje menej cukru.
Tvaroh Raffaello
Tento originálny dezert obsahuje len tvaroh, sušené slivky, čerešne, kokosové lupienky a len trochu práškového cukru. Úplné výhody a nič zbytočné!
Tvaroh Raffaello
1 hodina
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
tvaroh 5-9% tuku – 400 g
kokosové lupienky – 300 g
práškový cukor – 4 polievkové lyžice. l.
Na náplň:
mrazené čerešne – 150 g
sušené slivky – 10 ks.
1. Vložte čerešne do sitka a položte nad malú misku, aby zachytili šťavu. Nechajte bobule rozmraziť asi 30 minút. Sušené slivky zalejte horúcou vodou a nechajte 10 minút pôsobiť. Vypustite vodu a sušené slivky osušte papierovými utierkami. Veľké ovocie nakrájajte na 2-4 kusy.
2. Vo veľkej mise kombinujte tvaroh s práškovým cukrom, pridajte 3 polievkové lyžice. l. kokosové vločky, rozdrvte mixérom do hladka. Misku prikryte potravinovou fóliou a zmes tvarohu vložte na 30 minút do chladničky.
3. Zvyšné kokosové lupienky poukladáme na tanier. Tvarohovú hmotu vyberte z chladničky a rozdeľte na polovicu. Z jednej časti pripravte sladkosti plnené čerešňami, z druhej – sušenými slivkami.
4. Oddeľte 1 polievkovú lyžičku. l. tvarohovú hmotu a vytvarujeme okrúhly koláč. Do stredu položíme 1-2 čerešne a zrolujeme do gule veľkosti vlašského orecha. To isté zopakujte so sušenými slivkami.
5. Dezert rozvaľkáme v kokosových lupienkoch a položíme v jednej vrstve na tanier. Pred podávaním vložte do chladničky.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Namiesto kokosových vločiek môžete do tvarohovej hmoty pridať 2 polievkové lyžice. l. mandľovú múku alebo drvené sušienky. A práškový cukor v recepte Raffaello môže byť nahradený kondenzovaným mliekom alebo medom.
MIMOchodom
Počas sezóny bobúľ si namiesto mrazených čerešní môžete vziať čerstvé, nie príliš veľké. Poslúžia aj sušené čerešne. Ak chcete, môžete do dezertu namiesto čerešní vložiť orechy.
Košíčky vo vaječných škrupinách
Košíčky vo vaječných škrupinách — Nádherná dekorácia na veľkonočný stôl. Obzvlášť krásne sa ukáže, ak ich vložíte do košíka s mladými zeleňami.
Košíčky vo vaječných škrupinách
30 minút
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
palacinková múka – 85 g
jablko – 1 kus
vajce – 1 kus
maslo – 50 g
cukor – 50 g
mlieko – 2 polievkové lyžice. l.
mäta – 2 vetvy
soľ
1. Jablko nakrájame na 4 časti, zbavíme jadrovníka. Dužinu nakrájame na malé kocky.
2. Lístky mäty nasekáme nadrobno. Maslo rozotrieme s cukrom, pridáme zľahka rozšľahané vajíčko, mlieko, jablko a mätu. Miešajte.
3. Pridáme preosiatu múku, vymiesime mäkké cesto.
4. Rúru predhrejeme na 180°C. Na plech položte 6 kôp soli. Cesto rozdeľte na vaječné škrupiny, poukladajte ich na kôpky soli (zabráni sa tým ich prevráteniu) a pečte asi 25 minút. Podávajte košíčeks
teplé alebo studené.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Jablká v ceste možno nahradiť veľmi zrelým banánom.
MIMOchodom
Na ozdobenie košíčkovov môžete použiť práškový cukor.
Vajíčka s ovocnou náplňou
Svetlé, krásne a veľmi chutné vajíčka s ovocnou náplňou potešia najmä deti. Koniec koncov, nemusíte ich ani čistiť!
Vajíčka s ovocnou náplňou
30 minút
7 porcií
Na prípravu potrebujete:
vajcia C0 – 7 ks.
Marhuľová cukrovinka – 5 lyžíc. l.
želatína – 3 lyžice. l.
mäta – 1 zväzok
čerstvé ovocie alebo bobule podľa chuti
1. Do malého kastróla nalejte želatínu, pridajte studenú prevarenú vodu v pomere 1:6, dôkladne premiešajte.
2. Pripravené vajíčka osušte papierovými utierkami. Z tupého konca urobte malý otvor s priemerom asi 2 cm, obsah vajec vylejte, škrupiny opláchnite teplou vodou a dôkladne osušte. Dá sa to urobiť vopred.
3. Pripravte akékoľvek ovocie alebo bobule, ako sú banány, hrozno bez jadierok, kivi, jablká atď. Nakrájajte na malé kocky.
4. Sušené vaječné škrupiny naplníme ovocím, pridáme 2 lístky mäty.
5. Do panvice nalejte 150 ml vody, pridajte 5–7 lyžíc. l. cukrovinka alebo džem pretlačený cez sito. Dôkladne premiešajte, priveďte do varu a odstráňte z tepla.
6. Zahrejte napučanú želatínu na strednom ohni, vyhýbajte sa varu. Pridajte marhuľovú vodu, premiešajte, priveďte do varu, odstráňte z tepla.
7. Výslednú zmes nalejte do škrupín. Ochlaďte a vložte do chladničky.
8. Po 2 hodinách sa môžu podávať ovocné vajcia, ktoré boli predtým zbavené škrupiny.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Želé hmota môže byť viacfarebná a chuťovo odlišná. Nechajte trochu marhúľ a trochu uvarte s malinovým džemom.
MIMOchodom
Tak sa stane dezert ešte viac
Na slávnostné príležitosti môžete do želé hmoty pridať jedlé potravinárske trblietky.
Veľkonočné koláčiky s polevou
Veľkonočné koláčiky pripravené podľa nášho receptu vyzerajú ako praženica. Cukrová poleva imituje bielko a zavárané polovičky marhúľ napodobňujú žĺtok. Vtipné, krásne a veľmi chutné.
Veľkonočné koláčiky s polevou
1 hodina
20 porcií
Na prípravu potrebujete:
múky – 250 g
konzervované marhule – 10 ks.
maslo – 100 g
cukor – 6 polievkových lyžíc. l.
kuracie vajce – 1 kus
mlieko – 1 polievková lyžica. l.
Na polevu:
práškový cukor – 180 g
citrónová šťava – 3 polievkové lyžice. l.
1. Zmäknuté maslo a cukor vyšľaháme mixérom. Za stáleho šľahania pridávame vajce a mlieko.
2. Preosejte múku do veľkej misy. Postupne ho po malých častiach pridávame do vaječne-maslovej zmesi. Vymiesime mäkké cesto. V prípade potreby môžete pridať ešte trochu múky.
3. Na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Formičkou vykrajujeme kolieska s priemerom približne 6 cm. Rúru predhrejeme na 180 °C.
4. Plech na pečenie vymastíme olejom a vyložíme listom pergamenu. Vyložte kruhy cesta a vložte do rúry na 10-12 minút. Hotové sušienky chladte priamo na plechu na pečenie 15 minút. Presuňte na drôtený stojan.
5. Polovičky marhúľ dôkladne osušte papierovými utierkami.
6. Na polevu zmiešame práškový cukor a citrónovú šťavu. Šľaháme do hladka.
7. Každý koláčik potrieme výslednou polevou. Do stredu položte polovicu marhule. Polevu necháme úplne stuhnúť. Podávajte.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pozor: zavárané marhule, ktorými budete veľkonočné koláčiky zdobiť, musíte poriadne vysušiť na papierových utierkach, inak uvoľnený sirup nasiakne polevou.
MIMOchodom
Aby bolo maslo na veľkonočné cesto s polevou jemné a šľahateľné, nakrájajte ho na malé kocky a nechajte 30 minút pri izbovej teplote.
Veľkonočné textúrové sušienky
Štruktúrované sušienky vytvarujte do tvaru vajíčka a pred pečením do každého zapichnite drevenú špajľu namočenú vo vode. Vznikne tak veľmi zaujímavý dezert na paličke.
Veľkonočné textúrové sušienky
50 minút
5 porcií
Na prípravu potrebujete:
múky – 230 g
práškový cukor – 100 g
maslo – 70 g
vajce – 1 kus
pomaranč (kôra) – 1 kus
med – 1 polievková lyžica. l.
soľ – 1 štipka
1. Do veľkej misy preosejte múku a pridajte soľ. Zvlášť si rozdrvíme maslo s práškovým cukrom, pridáme vajce, med a kôru.
2. Výslednú hmotu spojíme s múkou, vymiesime cesto. Zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
3. Odpočinuté cesto hneď rozvaľkáme na papieri na pečenie. Valček…