12 trikov na grilovanie a grilovanie, ktoré vám pomôžu bez ohľadu na vaše skúsenosti
Radi varíte mäso, hydinu, ryby alebo zeleninu na ohni? Keď oficiálne začnú letné horúčavy, je čas grilovať! Dáme vám cheat sheet, vďaka ktorému sa bude aj začínajúci kuchár cítiť pri ohni a mäse v rukách sebaisto.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Identifikujte horúce miesta grilu s krájaným chlebom
- Na zapálenie dreveného uhlia použite papierové škatule od vajec.
- Premeňte svoj gril na udiareň
- Namiesto jednej použite dve špajle
- Mäso krásne ugrilujeme
- Mäso správne pripravte na vyprážanie
- Použite kocky ľadu na prípravu šťavnatých burgerových placiek
- Rybu uvaríme na plátkoch citrusov
- Papriku správne uvarte
- Na vyprážanie zeleniny použite liatinovú panvicu
- Koreniny a omáčky podávajte vo forme na muffiny
- Vymeňte špinavú grilovaciu kefu za fóliu.
Identifikujte horúce miesta grilu s krájaným chlebom
Všimli ste si, že pri varení mäsa/hydiny/kurčiat/zeleniny sa teplo rozdeľuje nerovnomerne? Samozrejme to závisí od rozloženia uhlíkov, ale čo ak je gril plynový?! Aby ste presne vedeli, ako je teplo rozložené, zapnite gril na stredne vysokú teplotu a položte jednu vrstvu krájaného chleba na celú plochu grilu. Chlieb smažte 90 sekúnd. a vypnite gril. Otočte každý kus v poradí, v akom bol umiestnený, a vizuálne posúďte stupeň „hotovosti“. Pomôže vám to lepšie určiť, kam na gril umiestniť jemnejšie kúsky mäsa/hydiny/ryby/zeleniny, aby sa nepripálili.
Na zapálenie dreveného uhlia použite papierové škatule od vajec.
Vezmite prázdnu krabicu od vajec a naplňte ju uhlím. Vložte krabicu do grilu a zapáľte papier. Uhlie sa veľmi rýchlo rozsvieti. Táto metóda je spoľahlivá a osvedčená, nie je potrebná žiadna zapaľovacia zmes! Keď sa uhlíky v krabici rozsvietia, pridajte potrebné množstvo uhlíkov.
Premeňte svoj gril na udiareň
Na premenu vášho grilu na drevené uhlie na udiareň pre domácich majstrov potrebujete iba 4 komponenty: gril, vodu, panvicu a drevené hobliny. Na jednu polovicu grilu položte uhoľné brikety s vopred namočenými drevenými hoblinami a vedľa nich položte starú panvicu do polovice naplnenú pitnou vodou alebo jablkovou šťavou (pre extra chuť). Tekutina pomôže regulovať teplotu a udržiavať vlhkosť pri údení mäsa/hydiny/ryby/zeleniny. Tlejúce mokré drevené triesky vám dodajú dymovú arómu skutočnej grilovačky.
Namiesto jednej použite dve špajle
Namiesto toho, aby ste na mäso/hydinu/zeleninu používali len jeden špíz, najmä na väčšie kusy, napichnite mäso/hydinu/zeleninu na dve špajle naraz, aby ste zabránili tomu, aby sa kúsky pri otáčaní otáčali. Zaistením kúskov dvoma špízmi ich môžete ľahko otočiť, čím zaistíte rovnomerné varenie jedla na grile.
Mäso krásne ugrilujeme
Na mnohých fotografiách vyzerajú kúsky mäsa varené na grile tak chutne vďaka hladkým a jasným stopám od horúceho roštu. Aby ste vytvorili dokonalé diamantové značky, umiestnite mäso tak, aby smerovalo do polohy 10 hodín a opečte, kým nie sú značky chrumkavé. Len odolajte nutkaniu predčasne nadvihnúť mäso, aby ste náhodou nezničili „kresbu“. Potom mäso zdvihnite a bez toho, aby ste ho otočili, položte ho tak, aby ukazoval na 2:00. Urobte to isté, otočte mäso na druhú stranu. Pri podávaní sa vždy snažte mäso krájať proti svalovine, aby bolo maximálne jemné.
Predtým, ako mäso pôjde na gril, nezabudnite ho zo všetkých strán osušiť papierovými utierkami, aby boli vytvorené stopy jasné a kôrka chrumkavá a zlatá.
Mäso správne pripravte na vyprážanie
Ak chcete grilovať hrubé kusy mäsa, nechajte mäso zohriať na izbovú teplotu, aby sa prepekalo rovnomernejšie. Na tenšie rezne je lepšie použiť vychladené mäso, aby sa vnútro dužiny príliš rýchlo neprevarilo.
A po vyprážaní nezabudnite nechať mäso odležať. Uchovávajte na teplom mieste alebo prikryte fóliou na 5–7 minút pred krájaním kúska – to umožní rovnomerné rozloženie šťavy a mäso bude šťavnaté a voňavé.
Použite kocky ľadu na prípravu šťavnatých burgerových placiek
Aj ten najchutnejší burger sa môže pri vyprážaní vysušiť a omáčka tu nepomôže. Do stredu neuvareného burgeru jednoducho položte pár malých kociek ľadu alebo studeného (takmer mrazeného) masla. Počas varenia sa ľad alebo maslo roztopia a rozdelia vlhkosť potrebnú na vytvorenie šťavnatého placky. A nezabudnite urobiť palcom do stredu placičky malú priehlbinu, aby bola po uvarení rovnomerná. V opačnom prípade môže stred kotlety tvoriť malú kupolu alebo naopak klesnúť.
Rybu uvaríme na plátkoch citrusov
Citróny alebo pomaranče nakrájajte na tenké plátky na hrúbku približne 7–8 mm a položte na grilovací rošt, aby ste vytvorili oporu pre kúsky rýb. Rybám dodá nielen osobitnú chuť, ale zabráni aj tomu, aby sa pri pečení prilepili na gril. Oveľa jednoduchšie bude otočiť rybu položenú na citrusových plátkoch.
Papriku správne uvarte
Papriky položte bez krájania na vymastený rošt. Grilujeme, kým koža zo všetkých strán nezuhoľnie. Opatrne vyberte papriky z grilu pomocou klieští a horúce ich preneste do plastového vrecka alebo na tanier, ktorý potom prikryte potravinovou fóliou. Nechajte 20–30 min. Odstráňte kožu, membrány a semená. Použite filety z pečenej papriky podľa vlastného výberu.
Na vyprážanie zeleniny použite liatinovú panvicu
Niektorí ľudia zeleninu negrilujú a hovoria, že sa skĺzne z grilu na uhlie. Odporúčame použiť starú liatinovú panvicu. Môžete na ňom smažiť všetko od cibule po špargľu a huby a nemusíte sa báť, že sa vám jedlo pripáli nad uhlím. Stačí ho položiť na gril nad žeravé uhlíky a je to. Samotnú panvicu je najlepšie potrieť tukom, napríklad tukovým chvostom.
Koreniny a omáčky podávajte vo formách na muffiny
Formy na muffiny alebo košíčky, napríklad silikónové, používajte nielen na pečenie. Naplňte ich horčicou, kečupom, majonézou alebo zmesou aromatického korenia. Podávame s grilovaným mäsom/hydinou/rybami/zeleninou.
Vymeňte špinavú grilovaciu kefu za fóliu.
Namiesto opotrebovanej grilovacej kefy zrolujte guľôčku alobalu vo veľkosti päste a vyčistite ňou rošt. Ak je rošt horúci, môžete loptičku pridržať kliešťami, alebo po chvíli čakania zoškrabte nečistoty z varnej plochy „priamo“. A ak si uvedomíte, že vám došla alobal a na grilovacej mriežke sú stále nečistoty, nebojte sa – veľkú cibuľu prekrojte na polovicu a gril utrite. Odborníci tvrdia, že cibuľa je tiež schopná udržiavať čistotu – nie ako fólia, ale napriek tomu je cibuľa tiež veľmi „čistá“.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kebab #grill #barbecue grill #lifehacks #lifehack od šéfkuchára #lifehack od šéfkucháraSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach