Ako rýchlo nakladať makrelu doma
Ľahko nasolené ryby sú fantastické jedlo! Môžete ho jesť na raňajky s palacinkami, na obed so zeleným šalátom a chlebom Borodino, na večeru s varenými zemiakmi a na tenké plátky nakrájanou surovou cibuľou. Je to ideálne občerstvenie k vodke a pivu, najmä v spoločnosti chrumkavých uhoriek – čerstvých alebo jemne solených. A ak ho osolíte ázijským korením, získate skvelú náplň do sushi roliek!
O čom budeme hovoriť v článku:
- Akú soľ použiť na solenie rýb
- Koľko soli potrebujete
- Ako dlho nasoliť makrelu
- Ako rezať makrely na morenie
- Najobyčajnejší veľvyslanec
- Pikantný veľvyslanec
- Veľvyslanec ázijského štýlu
- Mierne solená makrela v slanom náleve
- Mierne solená makrela s kôprom: ako variť krok za krokom
- S čím podávať jemne nasolenú makrelu
- Lifehacky na urýchlenie procesu
Akú soľ použiť na solenie rýb
Pri solení makrely je dôležité mletie soli. V ideálnom prípade by soľ mala byť stredne mletá a bez jódu.
Nezáleží na tom, či je táto soľ morská alebo kamenná. Ďalším dôležitým faktorom je veľkosť mletia. Ak je soľ veľmi jemná, vstrebe sa do makrely príliš rýchlo a nemusí soliť veľmi rovnomerne. Príliš hrubé mletie tiež nie je dobrou voľbou, pretože veľkým kryštálom bude trvať príliš dlho, kým sa rozpustia v rybej šťave, aby prenikli do rýb. Takže naša voľba je stredné mletie. A bolo by pekné, keby soľ nebola jodizovaná: pri solení nepotrebujeme ďalšie chemické prvky.
Koľko soli potrebujete
Vo výpočtoch je všetko veľmi jasné. Na každých 500 g makrely (už pripravenej, teda bez hlavy a vypitvanej) potrebujete 25 g soli. Ak chcete komplexnejšiu a zaujímavejšiu chuť, pridajte 5-10 g cukru. Nezáleží na tom, či máte celú rybu, filé alebo kúsky. Množstvo soli zostane rovnaké, mení sa len čas solenia.
Ako dlho nasoliť makrelu
Rýchle solenie makrely sa vykonáva pri izbovej teplote.
- Ak máte rybu s kosťou a kožou, nakrájajte na kúsky hrubé 2–2,5 cm, postačí, ak nechá stáť v soli 2 hodiny pri izbovej teplote.
- Ak nie sú žiadne kosti, ale na koži sú vrstvy filé – od 1 do 1,5 hodiny (v závislosti od hrúbky filé).
- Ak sú vrstvy filé bez kože, stačí 45–50 minút.
- Ak je ryba úplne filetovaná a nakrájaná na malé kúsky, doba solenia je 15–20 minút.
Aby bola celá ryba jemne nasolená, musíte ju najskôr nechať 1–2 hodiny pri izbovej teplote a potom ju vložiť na 12–24 hodín do chladničky. Čas závisí od hrúbky ryby aj od vášho osobného vkusu – máte radi slanejšiu verziu alebo takmer nesolenú.
Ako rezať makrely na morenie
Najvýhodnejšie je makrelu nasoliť po kúskoch
Najťažšou časťou solenia makrely je jej rezanie. Makrelu môžete samozrejme nakladať celú. Túto metódu však možno len ťažko nazvať rýchlou – trvá to najmenej 12 hodín.
Ak vám kosti v rybách nerobia problém, rybu jednoducho vypitvajte, odstráňte chvost a hlavu a odrežte všetky plutvy. Rybu dôkladne opláchnite, odstráňte všetky filmy zvnútra a zvyšnú krv z hrebeňa – to všetko bude mať neskôr horkú chuť. Je vhodné si pomôcť papierovou utierkou. Korpus narežeme priečne na okrúhle kúsky s hrúbkou 2,5–4 cm.
Alebo nakrájajte rybu na 2 filety, opatrne ich odrežte z chrbtice a odstráňte rebrové kosti. Problém je v tom, že vaše filé sa ukázalo byť skôr podmienené – v makrele je veľa medzirebrových kostí. Dobrou správou je, že všetky tieto kosti sú umiestnené v rovnomernom rade, prebiehajúcom priamo dole stredom filé po celej dĺžke. Tento pásik je možné odstrániť tak, že mäso na oboch stranách odrežete čo najbližšie ku kostiam. Táto metóda sa zdá byť veľmi nehospodárna, ale v skutočnosti tieto kosti aj tak nebudete jesť. Nie je lepšie sa ich zbaviť skôr, než ich vypľuť na stôl? Navyše solenie makrely nakrájanej týmto spôsobom (na 4 čisté pásiky filé) bude trvať doslova 15–20 minút.
Najobyčajnejší veľvyslanec
Suchá solená makrela, ktorá vyžaduje iba soľ, bude pripravená za 2 hodiny
Ide o takzvané suché solenie. Nevyžaduje nič viac ako makrelu a stredne mletú nejodizovanú soľ. Vypitvanú makrelu bez hlavy, chvosta a plutiev jednoducho nakrájajte naprieč na 3 cm hrubé kúsky a každý kúsok vyvaľkajte v soli. Vložte do vrecka so zipsom, vytlačte vzduch, uzavrite a nechajte pri izbovej teplote 2 hodiny vrece z času na čas prevrátiť. Potom ryby opláchnite, osušte a podávajte.
Pikantný veľvyslanec
Od bežného sa líši tým, že do soli sa pridáva cukor a korenie. Hmotnosť cukru je tretina soli, množstvo korenia si určte podľa svojho vkusu, ale zvyčajne zaberajú 50–70% hmotnosti soli. Aké korenie sa hodí k makrele? Je to tiež vec vášho osobného vkusu, ale môžete navrhnúť:
- akýkoľvek druh korenia (čierne, biele, zelené, ružové, nové korenie)
- bobkový list
- koriander
- čili vločky
- horčičné semienka
- semená feniklu alebo kôpru
- badián
- suchý cesnak
Akákoľvek sada korenín sa musí rozdrviť v mažiari, mixéri alebo mlynčeku na kávu – ale nie na prach, ale tak, aby kúsky zostali – a zmiešať so soľou a cukrom. Ryby osolte rovnakým spôsobom ako pri bežnom solení.
Veľvyslanec ázijského štýlu
Toto solenie už nie je suché, pretože sa používa sójová omáčka, čerstvý zázvor a cesnak. Vo všeobecnosti to vyzerá podozrivo ako marináda, len bez kyseliny. Na 1 kg pripravenej makrely potrebujete:
200 g sójovej omáčky + 1 polievková lyžica. l. soľ + 1 polievková lyžica. l. cukor + 2 lyžice. l. strúhaný čerstvý zázvor + 1 lyžička. strúhaný čerstvý cesnak + čili vločky podľa chuti.
Nakrájajte makrelu, vložte ju do vrecka alebo nádoby na zips a naplňte ju výslednou zmesou. Čas solenia, v závislosti od rôznych kusov, presne zodpovedá času uvedenému v kapitole „Ako dlho soliť makrelu“.
Mierne solená makrela v slanom náleve
Makrela sa varí v slanom náleve po častiach asi 6–8 hodín
Najlepšie je uvariť makrelu v slanom náleve nakrájanú na kúsky s kosťami a kožou. Nebude to fungovať veľmi rýchlo, ale bude to pripravené za 6-8 hodín. Na soľanku na 1 liter vody potrebujete:
- 3 polievkové lyžice. l. nejodizovaná soľ + 1,5 lyžice. l. Sahara
Tu nie je mletie soli dôležité, pretože sa musí ešte rozpustiť vo vode. Má zmysel zohriať časť vody, aby sa soľ a cukor rozpustili, a potom môžete pridať studenú vodu. Pri nalievaní rýb by makrela aj soľanka mali mať izbovú teplotu. Do nálevu môžete pridať rovnaké korenie ako na pikantné solenie rýb, ale aj prelisovaný cesnak. Rybu vložte do pohára alebo sklenenej nádoby, zalejte soľankou, nechajte 2 hodiny pri izbovej teplote a potom vložte na 4-6 hodín do chladničky.
Mierne solená makrela s kôprom
Táto metóda je vhodná pre makrely nakrájané na 2 filety na koži. Centrálny rad semien je možné po nasolení vystrihnúť. Postup je nasledovný (na 1 makrelu s hmotnosťou približne 400 g):
- Zmiešajte 1 polievkovú lyžičku. l. nejodizovaná stredne mletá soľ + 2 lyžičky. Sahara. V prípade potreby pridajte mleté čierne alebo biele korenie.
- Rybie filé z oboch strán pokvapkáme vodkou alebo ginom.
- Rybu ochutíme soľou rovnomerne z oboch strán.
- Jemne nasekajte 1 stredný zväzok kôpru s hmotnosťou približne 35 g, nezabudnite použiť stonky.
- Nasekaný kôpor posypeme štipkou soli a ešte nasekáme. Ak chcete, pridajte 1 lyžičku. aromatický slnečnicový olej a premiešajte.
- Vezmite kúsok pergamenu (papier na pečenie) s veľkosťou približne 30 x 40 cm Položte jeden filet kožou nadol do stredu plechu blízko jedného z dlhých okrajov. Na ryby položte kôpor. Prikryjeme druhým filetom kožou nahor.
- Jemne rolujte makrelu, aby ste vytvorili pevnú rolku. Otočte otvorené konce.
- Rybu položte na podnos švom nahor. Nechajte 2 hodiny pri izbovej teplote. Potom preložíme na ďalšie 2 hodiny do chladničky.
S čím podávať jemne nasolenú makrelu
K palacinkám je veľmi dobrá jemne nasolená makrela
Okrem zrejmých možností:
- Borodino alebo iný ražný chlieb
- surová cibuľa nakrájaná na tenké plátky
- palacinky
- varené zemiaky
- vodka/pivo + jemne solené uhorky
Možností je oveľa viac! Aspoň také palacinky – skúste ich upiecť, tretinu alebo dokonca polovicu pšeničnej múky nahraďte ražnou. Pečenie týchto palaciniek je trochu náročnejšie – zvyknú sa rozpadávať, preto ich pečte malé.
Ďalšie možnosti:
- jemne nasolenú makrelu podávajte so šalátom z natenko nastrúhaného feniklu a jablkami s horčicovým dresingom;
- smažiť zemiakové placky s cibuľou;
- tenký plát pita chleba potrieme hustou, bohatou kyslou smotanou, posypeme nadrobno nasekaným kôprom a/alebo zelenou cibuľkou, navrch položíme makrelu, zvinieme do rolky, necháme 15 minút odležať v chladničke, potom nakrájame na kúsky 2– 3 cm široký s veľmi ostrým nožom;
- ryžu uvaríme ako na sushi, vyvaľkáme ryžové guľky, každú potrieme zrnitou horčicou, navrch položíme plátok jemne osolenej makrely;
- zemiaky upečieme, pričom každý zemiak zabalíme do fólie, do mäkka, potom dužinu prekrojíme krížom cez fóliu, stlačíme boky zemiaku, aby sa rez otvoril, na horúcu dužinu položíme kúsok masla a položíme naň makrelu .
Lifehacky na urýchlenie procesu
Je vhodné rezať makrelu na doske, ktorá bola predtým pokrytá papierovými utierkami
Vo väčšine prípadov sa makrela predáva zmrazená. Aby sa po rozmrazení správala ako čerstvá a nerozpadala sa, vložte ju rozmraziť do chladničky – najlepšie do cedníka stojaceho v miske, aby neplávala v tečúcej vode. Celá konštrukcia môže byť pevne zabalená do fólie alebo umiestnená do vrecka bez otvorov a priskrutkovaná. Je to potrebné, aby celá chladnička nezapáchala ako ryba. Pre istotu môžete do blízkosti položiť otvorený téglik so sódou – dobre pohlcuje pachy. Rozmrazovanie týmto spôsobom bude trvať približne 1 deň. Nerozmrazujte makrely až do konca! Je oveľa jednoduchšie rezať, ak je ešte trochu tvrdé. Pri krájaní je vhodnejšie vypitvať makrelu tak, že na dosku položíte niekoľko vrstiev papierových obrúskov – po prvé ryba po doske nelezie a po druhé je doska ľahšie neskôr umyť.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #makrelaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach