Ako správne variť mrazené kotlety: z mäsa, hydiny, rýb, na panvici, v rúre

Ako správne variť mrazené kotlety: z mäsa, hydiny, rýb, na panvici, v rúre

Ako správne variť mrazené kotlety: z mäsa, hydiny, rýb, na panvici, v rúre

Kto by odmietol horúci a šťavnatý rezeň priamo z panvice? Zdá sa, že každý alebo takmer každý miluje toto jedlo, však? Málokto má však čas a príležitosť každý večer variť rezne od nuly, a tak nám prichádzajú na pomoc mrazené polotovary – mäso, ryby a zelenina. V našom článku vám povieme, ako ich správne variť, aby boli chutné, šťavnaté a so zlatohnedou kôrkou.

Ako správne variť mrazené kotlety: z mäsa, hydiny, rýb, na panvici, v rúre

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako si vybrať mrazené rezne v obchode a nepomýliť sa
  • Musím kotlety pred vyprážaním rozmraziť?
  • Niekoľko spôsobov vyprážania mrazených rezňov na panvici
  • Ako variť mrazené kotlety v rúre a mikrovlnnej rúre
  • Ako zmraziť domáce kotlety

Ako si vybrať mrazené rezne v obchode a nepomýliť sa

Pri kúpe mrazených rezňov v obchode si najskôr prečítajte zloženie. Pre kvalitný výrobok by malo byť na prvom mieste mäso, na poslednom mieste voda a všetky ostatné ingrediencie by mali byť v zostupnom poradí. Písmenové označenie udáva, koľko mäsa výrobok obsahuje. Kategória A obsahuje viac ako 80 % živočíšnych bielkovín, B je 6080 %, B – 4060 %, G – 2040 %, D – menej ako 20 %. V ideálnom prípade by kotlety nemali obsahovať veľké množstvo konzervačných látok a zvýrazňovačov chuti.

Určite si dajte pozor na neporušenosť obalu, dátum spotreby a vzhľad samotných odrezkov. Musia mať správny tvar, bez trhlín alebo zlomov. V opačnom prípade je vysoká pravdepodobnosť, že odrezky boli znovu zmrazené alebo je v nich toľko vody, že sa výrobok pri mrazení jednoducho roztrhol. Mimochodom, príliš šedá, nie „mäsitá“ farba kotletiek tiež naznačuje veľké množstvo vody v kompozícii.

Kotlety by nemali byť zlepené, ale aby ste to skontrolovali, pred nákupom obal mierne potraste. Ak v ňom rezne hrkajú, je to dobré. Či sa oplatí kupovať polotovary na váhu, je osobná záležitosť každého. Tu však stále musíte počítať s tým, že sa nedozviete ani presný dátum výroby produktu, ani jeho zloženie, takže si môžete ľahko kúpiť produkt po expirácii.

Musím kotlety pred vyprážaním rozmraziť?

Niektorí kuchári sú presvedčení, že kotlety nie je potrebné pred vyprážaním rozmrazovať.
Niektorí kuchári sú presvedčení, že kotlety nie je potrebné pred vyprážaním rozmrazovať.

Neexistuje jednotný názor, či je potrebné kotlety pred vyprážaním rozmraziť. Niektorí kuchári sa domnievajú, že sa to musí urobiť, inak produkt počas procesu varenia „vytečie“. Iní sa prikláňajú k názoru, že rozmrazené kotlety stratia tvar a určite sa prilepia na panvicu. Iní tvrdia, že úplné rozmrazenie nie je potrebné, ale bolo by užitočné, aby kotlety pred vyprážaním hodinu alebo dve postáli pri izbovej teplote. Jedným slovom, tu sa opäť každý rozhodne sám za seba.

Niekoľko spôsobov vyprážania mrazených rezňov na panvici

Na vyprážanie budete potrebovať panvicu s hrubým dnom, najlepšie liatinovú s antiadhéznym povlakom, ako aj živočíšny tuk alebo rastlinný olej. Ak radi varíte s maslom, myslite na to, že môže rýchlo začať horieť. Preto buď pridajte do panvice trochu rafinovanejšej zeleniny, alebo použite ghee, ktoré nedymí. Na rozohriatom oleji môžete rýchlo opražiť aj strúčik cesnaku alebo vetvičku tymiánu – hotové rezne tak získajú ďalšiu chuť a vôňu.

Panvicu dobre rozohrejte s olejom, opatrne poukladajte kotlety, pričom medzi nimi nechajte malé vzdialenosti. Ak je na produkte námraza, nezabudnite ho striasť. Nesnažte sa vyprážať čo najviac rezňov naraz. Po prvé, bude nepohodlné ich prevrátiť a po druhé, teplota oleja prudko klesne a môžu sa prilepiť na dno. Kotlety opekáme na prudkom ohni z oboch strán do zlatista. Nezakrývajte pokrievkou – chcete, aby bol výrobok vyprážaný, nie dusený.

Po vytvorení kôry na kotletách môžete pridať trochu, doslova 50100 ml vody, prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu a dusíme do mäkka. Takto sa rezne dobre udusia, zostanú mäkké a šťavnaté, ale ak budú mať strúhankový povlak, ich vzhľad a chuť to môže výrazne ovplyvniť. Druhou možnosťou je kotlety vyprážané z oboch strán jednoducho prikryť pokrievkou, znížiť oheň na minimum a nechať ich piecť samé.

V priemere trvá mletá hydina 812 minút, červené mäso – 1520 minút, ryby a zelenina – 1015 minút. V každom prípade môžete prepečenosť rezňov skontrolovať špáradlom alebo vidličkou – uvoľnená šťava by mala byť číra a samotný výrobok by mal byť na krájaní ľahký a homogénny. Ďalšou veľmi pohodlnou možnosťou kontroly je vloženie teplotnej sondy do stredu: teplota vo vnútri hotového kotleta by mala byť od 65 do 75 ° C.

Mimochodom, kotlety môžete vyprážať na panvici bez pokrievky. Za týmto účelom ich na jednej strane opečte na prudkom ohni, otočte, znížte oheň a varte, kým sa na druhej strane nevytvorí kôrka. A potom veľmi často otáčajte, aby ste zabezpečili rovnomerné varenie a úplnú pripravenosť. Dôležitý je tu nízky oheň – inak sa rezne nemusia smažiť zvnútra, ale môžu sa zvonku pripáliť.

Ako variť mrazené kotlety v rúre a mikrovlnnej rúre

Ak máte radi pečené jedlá, uvarte mrazené rezne v rúre
Ak máte radi pečené jedlá, uvarte mrazené rezne v rúre

Ak sa považujete za fanúšika pečeného jedla, uvarte mrazené kotlety v rúre. Tu je všetko ešte jednoduchšie – polotovary poukladať na vymastený hlboký plech alebo do pekáča a piecť na 180 st.200 °C, kým nebude hotový (rúra musí byť predhriata). Počas procesu je možné rezne obracať alebo prelievať omáčkou.

Mäsové a kuracie rezne sa najčastejšie varia v paradajkovej omáčke. Možnosti sú tu jednoducho nekonečné! Napríklad kombinujte múku opraženú do zlatista s paradajkovým pretlakom alebo passatou, pridajte bylinky podľa chuti, kyslú smotanu alebo vývar, dôkladne premiešajte, výslednou omáčkou zalejte kotlety a pečte, kým nie sú hotové. Alebo na panvici orestujte cibuľu, pridajte trochu múky, paradajkovú šťavu a korenie. Rybie rezne môžeme zapiecť v bielej omáčke z mlieka alebo vývaru, prípadne použiť syrovú či inú omáčku podľa chuti.

Pre jednu osobu alebo pre veľmi malú rodinu rýchlo uvaríte mrazené rezne v mikrovlnnej rúre. Bez rozmrazovania ich položte na tanier, zapnite možnosť, aby sa produkt rýchlo rozmrazil, potom prepnite na plný výkon a varte asi 58 minút. Kotlety potom môžeme posypať syrom alebo omáčkou a zľahka grilovať 25 minút.

Ako zmraziť domáce kotlety

Každá rodina má svoj vlastný recept na prípravu rezňov – niekto pridá chlieb alebo strúhanku, niekto zeleninové soté alebo štipľavú omáčku a niekto rád mieša viacero druhov mäsa. Jediný správny recept na rezne jednoducho neexistuje! Existuje len niekoľko pravidiel, ktoré umožňujú, aby sa produkt stal lepším a chutnejším, a ak sa rozhodnete zmraziť domáce kotlety, tieto pravidlá by ste mali určite vziať do úvahy.

Rezne z mletého mäsa pripravte pri izbovej teplote a pred zmrazením ich obaľte v strúhanke alebo krupici. Tým je menej pravdepodobné, že sa počas skladovania prilepia na nejaký povrch.

Nedávajte kotlety do mrazničky vo zväzku: potom bude takmer nemožné ich od seba oddeliť. Vezmite akýkoľvek rovný povrch, napríklad podnos alebo dosku na krájanie, zakryte ho potravinovou fóliou, opatrne poukladajte polotovary do jednej vrstvy a zmrazte na niekoľko hodín. Potom sa môžu umiestniť do nádob s pevným vekom alebo do špeciálnych vreciek na zmrazenie. A nezabudnite podpísať názov produktu a dátum balenia, pretože po zmrazení vyzerajú všetky kotlety takmer rovnako.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kotlety #mrazene #masove rezneSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik