Ako využiť zvyšky veľkonočných vajíčok: šaláty, nátierky, čertovky

Ako využiť zvyšky veľkonočných vajíčok: šaláty, nátierky, čertovky

Ako využiť zvyšky veľkonočných vajíčok: šaláty, nátierky, čertovky

Podľa tradície sa naše veľkonočné stoly len tak hemžia maškrtami, medzi ktorými sú vždy farebné vajíčka. Čo však robiť, ak dovolenka skončila, ale farbivá zostali? Poďme zistiť, aké jedlá sa z nich dajú pripraviť a kam potom dať zvyšné škrupiny.

Ako využiť zvyšky veľkonočných vajíčok: šaláty, nátierky, čertovky

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Koľko dní je možné skladovať farby a čo robiť so škrupinami
  • Koláče plnené varenými vajcami
  • Šaláty, rožky, predjedlá a iné
  • Recepty
  • Vajcia plnené treskou pečeňou
  • Šunkové rolky s vajíčkovým šalátom
  • Chrumkavý vaječný šalát
  • Oblátky z vajcového šalátu
  • Vyprážané koláče so zelenou cibuľkou a vajcami
  • Sendvič s tuniakom a vajcom v pita
  • Rýchly špenátový a vaječný koláč
  • Pečené diabolské vajcia
  • Lavash roll s krabovými tyčinkami, vajcom a uhorkou

Koľko dní je možné skladovať farby a čo robiť so škrupinami

Vajíčka sa zvyčajne varia niekoľko dní pred sviatkom a potom sa nimi zdobia veľkonočné korbáče. Je dôležité si uvedomiť, že pri izbovej teplote sa tento výrobok môže rýchlo znehodnotiť a stať sa nevhodným pre potraviny. Preto, ak si chcete farebné vajíčka odložiť do 1520 dní, potom ich uchovávajte v chladničke. Potenciálne nebezpečné môžu byť aj farbené vajíčka s prasknutými škrupinami – treba ich okamžite zjesť.

Pokiaľ ide o škrupiny, môžete ich jednoducho vyhodiť; Vajíčko je považované za symbol Veľkej noci, no ani samotné vajíčko, ani škrupina nie sú posvätnými predmetmi.

Koláče plnené varenými vajcami

Takže, čo môžete urobiť z varených vajec? Možno prvé, čo vás napadne, sú koláče. Nasekané vajcia zmiešame so zelenou cibuľkou, špenátom, mangoldom alebo inými čerstvými bylinkami, zabalíme do lístkového cesta alebo cesta a upečieme do mäkka. Chutné, jednoduché, vždy relevantné! Alebo mladú kapustu nakrájajte na tenké plátky, pridajte vajcia a spojte s kyslou smotanou alebo kefírovým cestom, aby ste vytvorili želé. Môže tu byť jednoducho obrovské množstvo rôznych náplní, nie je možné ich všetky vymenovať.

Šaláty, rožky, predjedlá a iné

Ďalšou obojstranne výhodnou možnosťou je vaječný šalát, ktorý môžete použiť na plnenie croissantov, palaciniek, profiteroles alebo jednoducho podávať s hriankami a tyčinkami.

Pridajte celé varené vajcia do akejkoľvek sekanej – toto jedlo bude vyzerať úžasne, keď ho nakrájate. Doplňte ich šalátom z čerstvých uhoriek, čínskej kapusty, reďkovky a kukurice z konzervy. Marinujte v sójovej omáčke s cesnakom a korením alebo jednoducho podávajte polovicu varených vajec so zeleným hráškom a majonézou.

V poslednej dobe sú veľmi obľúbené rôzne dipy a nátierky na báze varených vajec. Stačí k nim pridať čerstvú zeleninu – paradajky, sladkú papriku alebo stonkový zeler – a rozdrviť mixérom do hladka. Dochutíme soľou, korením, premiešame s kyslou smotanou alebo prírodným jogurtom a podávame. Ak chcete získať dip, ktorý bude vhodný na namáčanie zeleninových alebo chlebových tyčiniek, urobte pokrm tekutejší. A ak potrebujete nátierku na hrianky alebo krekry, použite viac vajec a menej zeleniny.

Recepty

Pripravili sme pre vás 9 jednoduché recepty s varenými vajcami. Vyberte si, čo sa vám najviac páči.

Vajcia plnené treskou pečeňou

Vajcia plnené treskou pečeňou – chuťovo veľmi jemná, jednoduché a lacné občerstvenie. Do náplne môžete pridať jemne nakrájané olivy, ako aj akékoľvek bylinky alebo zeleninu.

Vajcia plnené treskou pečeňou
Vajcia plnené treskou pečeňou

Na varenie na 6 porcií treba:

  • varené vajcia – 6 ks.
  • tresčia pečeň – 1 pohár (230 g)
  • červená cibuľa – 70 g
  • petržlen – 1 vetvička
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Otvorte zavárací pohár s tresčou pečeňou, obsah prelejte do jemného sitka, aby ste vypustili olej. Červenú cibuľu nakrájame veľmi jemne. Odstráňte listy petržlenu zo stonky.

2. Uvarené vajcia pozdĺžne prekrojíme na polovice. Vyberieme žĺtky, roztlačíme vidličkou, zmiešame s treskou pečeňou a červenou cibuľou. Trochu papriky.

3. Plnku rozdeľte na polovice bielkov, ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Akékoľvek rybie konzervy sú výborným základom na plnenie vajec alebo napríklad hotových tartaletiek. Vhodná je nielen treščia pečeň, ale aj ružový losos, sardinky či makrela vo vlastnej šťave.

Mimochodom

Ak sú vajcia plnené treskou pečeňou určené na slávnostný stôl, napríklad na Nový rok, predjedlo môže byť ozdobené červeným kaviárom: bude chutné a krásne.

Šunkové rolky s vajíčkovým šalátom

Skúste si k tomuto predjedlu vybrať tú najjemnejšiu ružovú šunku. A nakrájajte to veľmi tenké, aby sa rolky ukázali nielen chutné, ale aj krásne.

Šunkové rolky s vajíčkovým šalátom
Šunkové rolky s vajíčkovým šalátom

Na varenie na 4 porcie treba:

  • šunka – 8 plátkov (asi 320 g)
  • varené vajcia – 5 ks.
  • mäkký smotanový syr (možno s prísadami) – 150 g
  • zelená cibuľa – 4 stonky (40 g)
  • majonéza – 2 lyžice. l.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Uvarené vajcia roztlačte vidličkou alebo ich nakrájajte veľmi jemne.

2. Zelenú cibuľku nakrájajte na tenké plátky, osoľte a trochu podrvte paličkou alebo rukami. Pridajte majonézu a vajcia, korenie.

3. Každý plátok šunky potrieme smotanovým syrom. Na syr položte vaječný šalát. Zvinieme do tesných roliek, položíme na tanier švom nadol a dáme na 15 minút do chladničky.

Poznámka pre hostiteľku

Pre krásu sa takéto rolky často namáčajú otvorenými koncami do nadrobno nasekaných byliniek – napríklad kôpru, ale môžete použiť bazalku, estragón alebo petržlenovú vňať.

Mimochodom

Ak chcete do náplne pridať trochu pikantnosti, môžete pridať trochu cesnaku, ktorý prešiel lisom.

Chrumkavý vaječný šalát

Taký chrumkavý šalát skutočný buket jarných chutí, vôní a vitamínov. Účasť varených vajec v ňom premení jedlo z maličkosti na hodné a uspokojivé občerstvenie.

Chrumkavý vaječný šalát
Chrumkavý vaječný šalát

Na varenie na 6 porcií treba:

  • vajcia natvrdo – 6 ks.
  • mladé hrachové struky 6 ks.
  • stredná uhorka – 3 ks.
  • farebné cherry paradajky 4 ks.
  • červená šalátová cibuľa 1/2 ks.
  • šalátová zmes ochutnať
  • extra panenský olivový olej»
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​biele korenie

1. Ošúpané vajcia nahrubo nasekáme. Cibuľu nakrájame na pierka, paradajky a uhorky na plátky. Rozdeľte hrášok na dve krídla.

2. Všetky pripravené suroviny zmiešame, dochutíme olivovým olejom podľa chuti, soľou a korením. Dôkladne premiešame a podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Do tohto šalátu môžete pridať ďalšiu zeleninu: papriku, fenikel atď.

Mimochodom

Dresing môže byť vyrobený napríklad z prírodného jogurtu alebo olivového oleja, pridajte citrónovú šťavu.

Oblátky z vajcového šalátu

Oblátky z vajcového šalátu Toto je úžasná variácia na tému obvyklých koláčikov. Sú dobré na raňajky alebo ako predjedlo na bufet či detskú oslavu.

Oblátky z vajcového šalátu
Oblátky z vajcového šalátu

Na varenie na 24 porcií treba:

  • vajcia natvrdo – 8-9 ks.
  • mrazené lístkové cesto bez droždia – 500 g
  • chrumkavé jemne solené uhorky – 3 ks.
  • pažítka – 1 malý zväzok
  • estragón – 3-4 vetvičky
  • domáca majonéza
  • extra panenský olivový olej»
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Cesto, ktoré sa sotva začalo rozmrazovať, nakrájajte na 12 obdĺžnikov, položte na plechy vystlané papierom na pečenie a vložte do studenej (nutné!) rúry. Nastavte teplotu na 180 °C a zapnite ohrev.

2. Asi po 25 minútach by ste mali mať upečené vysoké lístkové cesto. Mierne ochlaďte a každý nálev rozložte na 2 časti. Necháme úplne vychladnúť.

3. Ak je šupka uhoriek príliš tvrdá, odrežte ju nožom. Uhorky nakrájajte na malé (4-5 mm) kocky. Zeleninu nasekáme nadrobno (estragón má len listy, stonky netreba).

4. Vajcia nakrájame nadrobno, zmiešame s uhorkami a bylinkami, zalejeme olivovým olejom a dochutíme majonézou podľa chuti. Ak chcete, dochuťte korením a soľou.

5. Vzniknutý šalát poukladáme na kôpky na vychladnuté lístkové cesto a podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Ak nemáte po ruke jemne solené uhorky, môžete použiť aj nakladané uhorky alebo napríklad nakladané uhorky.

Mimochodom

Vaječný šalát je možné pripraviť 12 hodín vopred, ale lístkové cesto je potrebné upiecť krátko pred podávaním.

Vyprážané koláče so zelenou cibuľkou a vajcami

Recept na naše vyprážané koláče nie je vôbec zložitý. Cesto zo suchého droždia si nevyžaduje žiadne špeciálne zručnosti a náplň pozostáva iba z varených vajec a jemne nakrájanej zelenej cibule.

Vyprážané koláče so zelenou cibuľkou a vajcami
Vyprážané koláče so zelenou cibuľkou a vajcami

Na varenie na 10 porcií treba:

  • múka – 1 kg
  • rastlinný olej na vyprážanie – 400 ml
  • rastlinný olej na cesto – 4 lyžice. l.
  • cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • suché aktívne droždie – 2 lyžičky.
  • soľ – 1/2 lyžičky.

Na náplň:

  • varené vajcia – 4 ks.
  • zelená cibuľa – 150 g
  • soľ

1. Do misky nalejte 500 ml teplej vody, pridajte soľ, cukor a droždie a nechajte 5-10 minút pôsobiť. Pridajte 800–850 g múky, pridajte rastlinný olej a vypracujte mäkké cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte ďalšie 2-3 lyžice. l. múku a znova premiesime. Cesto vyvaľkáme do gule a vložíme do misy. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu. Cesto roztlačíme a necháme opäť kysnúť 30 minút.

2. Uvarené vajcia ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Zelenú cibuľku nakrájame nadrobno, spojíme s vajíčkami, pridáme soľ a premiešame.

3. Pracovnú dosku zľahka pomúčte a rozvaľkajte cesto. Vyvaľkajte lano s hrúbkou 4–5 cm, nakrájajte na kúsky široké 2 cm, z každého zviňte malú guľu. Zakryte uterákom a nechajte ďalších 10 minút. na dokazovanie. Valčekom vyvaľkajte tenké kolieska, do stredu každého položte 1-2 polievkové lyžice. l. koláče naplníme a pritlačíme k sebe, čím získame oválny tvar.

4. Rastlinný olej zohrejte v hlbokej panvici na 3-4 minúty. Nastavte teplotu na strednú teplotu a začnite smažiť koláče. Do panvice vložte nie viac ako 3-4 koláče naraz. Smažte 2 minúty z každej strany do zlatista. Na odstránenie prebytočného oleja položte hotové koláče na a pokrčený papierové utierky.

Poznámka pre hostiteľku

Otestujte teplotu oleja malým kúskom chleba – mal by rýchlo zhnednúť.

Mimochodom

Kúsky cesta na koláč prikryte čistou kuchynskou utierkou a zľahka postriekajte čistou vodou z rozprašovača. Zabránite tak prevzdušneniu a vyschnutiu cesta počas kysnutia. Ďalšia možnosť ochrany obrobkov lepiacou fóliou by sa mala opatrne natrieť na obrobky bez toho, aby sa na ne tlačila, aby sa neprilepila.

Sendvič s tuniakom a vajcom v pita

Toto nie je len sendvič s tuniakom, ale úplne kompletný obed, ktorého sa môže nasýtiť každý dospelý. Aj keď možno nie na dlho.

Sendvič s tuniakom a vajcom v pita chlebe
Sendvič s tuniakom a vajcom v pita

Na varenie na 1 porciu treba:

  • stredne veľká pita – 1 ks.
  • tuniak v oleji – 1 plechovka (175 g)
  • veľké listy pekingskej (čínskej) kapusty – 3 ks.
  • stredná uhorka – 1 ks.
  • varené vajce – 1 ks.
  • ustrice alebo sójová omáčka – 1 polievková lyžica. l.
  • koriander, petržlen alebo kôpor – 2-3 vetvičky
  • pečený sezam – 1 lyžička.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Uvarené vajíčko nakrájame na kolieska. Vypustite olej z konzervy tuniaka do misky. Tuntsa maškrtiť vidličkou.

2. Kapustu a uhorku nakrájame na tenké krátke pásiky. Zeleninu nasekáme nadrobno. Zmiešame kapustu…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik