K receptu
Alpy sú z kulinárskeho hľadiska jedinečným miestom, prelínajú sa tu tradície rôznych kuchýň, ktoré sa úspešne dopĺňajú a obohacujú. Závitky z alpskej kapusty sú savojové kapustové obálky plnené tvarohom, šunkou a syrom a následne zapečené v lahodnej paradajkovej omáčke. Určite stojí za vyskúšanie!
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 30 minHlavný chodVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1 malá hlávka savojskej kapusty 250 g tvarohu 100 g sušenej šunky 50 g parmezánu 1/2 ČL. mletý muškátový oriešok 1 vajce soľ, čerstvo mleté čierne korenieNa paradajkovú omáčku:400 g konzervovaných paradajok vo vlastnej šťave 2 polievkové lyžice. l. olivový olej 1 stredná cibuľa 2 strúčiky cesnaku soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu a pridajte soľ. Zvädnuté listy oddeľte od kapusty. Zvyšok odrežte zo stopky a vložte na 5 minút do vriacej vody. – listy by mali zmäknúť. Pomocou klieští presuňte listy na 3 minúty do misky s ľadovou vodou. (to pomôže zachovať jasne zelenú farbu). Potom preneste na kuchynské utierky a utrite vlhkosť.
Krok 2
Na paradajkovú omáčku ošúpeme cibuľu a cesnak a nakrájame nadrobno. V hrnci zohrejte olivový olej a na miernom ohni opečte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú, 10 minút. Pridajte paradajky spolu so šťavou a zalejte 100 ml vody. Dochutíme soľou a korením a dusíme 20 minút. Za 5 min. Pred koncom varenia roztlačte paradajky.
Krok 3
Rúru predhrejeme na 180°C. Šunku nakrájame nadrobno. Parmezán nastrúhame na jemnom strúhadle, 3 polievkové lyžice odložíme. l. Tvaroh, parmezán, šunku a vajíčko zmiešame, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a dobre premiešame.
Krok 4
Ostrým nožom odrežte hrubú časť stonky zo spodnej časti každého kapustného listu. Dajte 1 polievkovú lyžičku. l. vyplňte na list a pevne zabaľte do obálky.
Krok 5
Na dno zapekacej misy nalejeme pár lyžíc paradajkovej omáčky. Položte kapustové rolky v jednej vrstve a prelejte zvyšnou paradajkovou omáčkou. Posypeme zvyšným syrom. Pečieme 30 minút.