Brusnicový džem na zimu
K receptu
Na zimu si určite pripravte brusnicový džem, najmä ak vám neďaleký les dal pôsobivú úrodu tohto nádherného bobuľového ovocia! Navyše v tomto procese nie je nič zložité a ani nemôže byť. Uvarte sirup, ponorte do neho bobule a varte, pričom penu pravidelne zbierajte. Obchod ako obvykle! Vynikajúca sladkokyslá chuť brusnicového džemu však poteší tých, ktorí ho radi jedia čistý s čajom, tých, ktorí si ho radšej natierajú na čerstvý chlieb, a tých, ktorí radi používajú takéto prípravky ako plnku do koláčov.
zložitosť: priemer Kalórie: 112,08 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 0,14 g/0,10 g/27,84PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIEBrusnice – 1 kg Cukor – 1,3-1,5 kg pitná voda – 200 ml Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte sirup na brusnicový džem. Za týmto účelom nalejte cukor do hrnca a naplňte ho studenou pitnou vodou. Položte na sporák alebo varnú dosku.
Krok 2
Za stáleho miešania privedieme do varu. Varte na strednom ohni 10 minút. Počas prípravy džemového sirupu vytriedte brusnice, potom ich dôkladne umyte a dobre osušte.
Krok 3
Pripravené brusnice opatrne vložte do hrnca s vriacim cukrovým sirupom. Opäť priveďte do varu a na miernom ohni za občasného podlievania varte asi 30 minút.
Krok 4
Horúci brusnicový džem nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a zviňte viečka. Vyklopte na uterák zložený na štyri časti a nechajte úplne vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Ak sa brusnicový džem náhle stane kandizovaným, pripravte si z neho nápoj. Stačí džem zriediť prevarenou pitnou vodou, zamiešať a nechať 10 minút odstáť. Potom preceďte cez dve vrstvy gázy.
MIMOchodom
Tento brusnicový džem je možné pripraviť s voňavým korením. Ideálne sú napríklad klinčeky a badián. Mali by byť pridané do sirupu spolu s bobuľami.