Čo so zvyšnými vajíčkami: 5 rýchlych vaječných paštét s rôznymi príchuťami
Maľované vajíčka sú najčastejším veľkonočným darčekom a vždy prídu vhod. Pamätajte však, že varené vajcia sa skladujú nie dlhšie ako týždeň a potom sa z jedla stanú nezabudnuteľným suvenírom. Ak je suvenírov príliš veľa, okamžite ich použite na paštétu. Ktorékoľvek z týchto instantných občerstvenia môže byť stredobodom stola.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Vajcia + huby
- Vajcia + tuniak a uhorka
- Vajcia + syr a cesnak
- Vajcia + kukurica a údená klobása
- Vajcia + orechy a opražená cibuľa
1. Vajcia + huby
Akékoľvek huby budú stačiť: vyprážané alebo marinované. Ak použijete vyprážané, urobte zmes trochu pikantnejšou a rozdrvte ich v mixéri alebo na mäsovom mlynčeku spolu s opraženou cibuľou. Na 5 vajec uvarených natvrdo budete potrebovať približne 150 g húb, 3 polievkové lyžice. l. citrónová šťava, 1 polievková lyžica. l. horčica, 3 lyžice. l. kyslá smotana. Je celkom prijateľné nahradiť huby nakladanými uhorkami – ale ešte zaujímavejšie je to s hubami. Podávame s chlebovými krutónmi Borodino alebo na okrajoch raže.
2. Vajcia + tuniak a uhorka
Ideálna príloha k ranným krutónom a toastu. Všetko, čo musíte urobiť, je stlačiť tlačidlo mixéra. Na 5 vajec budete potrebovať 1 konzervu (250 g) tuniaka v oleji, 100 g nakladaných uhoriek, 3 polievkové lyžice. l. majonéza alebo kyslá smotana, 1 polievková lyžica. l. horčica. Je skvelé, ak doma nájdete čerstvú bagetu, ale veľmi dobré je aj s obyčajným nakrájaným bochníkom. Ak plánujete robiť chlebíčky s touto nátierkou, určite k nim pridajte čerstvú uhorku, stonkový zeler alebo šalát.
Vaflový chlieb striedavo natierajte hubami, orechmi a tuniakovou paštétou, aby ste vytvorili vrstvený koláč
3. Vajcia + syr a cesnak
V študentských kruhoch sa táto jednoduchá, ale veľmi chutná verzia syrového šalátu nazýva „Veverička“. Prečo – nikto nevie. Ale to, že ani jedna hostina na univerzitných internátoch sa nezaobíde bez „Veveričky“, je neodškriepiteľný fakt. Recept na 3 minúty: do jednej misky nastrúhame syr a vajcia, pridáme cesnak, bylinky pretlačené lisom a ochutíme majonézou. Proporcie sú také, aké chcete. Zápletku môžete mierne skomplikovať a pridať najemno nastrúhanú čerstvú mrkvu alebo papriku, použiť papriku namiesto cesnaku alebo dochutiť šalát skôr prírodným jogurtom ako majonézou – to „Veverke“ len prospeje.
Ak je „Veverička“ krásne prezentovaná, môže sa stať úplne estetickým občerstvením
4. Vajcia + kukurica a údená klobása
Know-how zo sovietskej minulosti. Kedysi bola údená klobása nedostatok a nie každý si ju mohol dovoliť. A takéto sendviče, kde bola prítomná klobása, ale nie všetka, umožnili nasýtiť hostí a ušetriť rozpočet. Na klobáse neodporúčame šetriť – na 5 vajec budete potrebovať 300 g klobásy (najlepšie surovej údenej, s jemným tukom), zväzok zelenej cibuľky, kôpor, len trochu majonézy, len aby nebola bolestivo suchá, a pol plechovky sladkej kukurice. Klobásu treba nakrájať čo najjemnejšie, aby sa zjednotila s vajíčkami a kukuricu nechať celú, aby bolo čo papať. Táto zmes je vynikajúca na plnenie baklažánov alebo cuketových roliek, paradajok alebo pečených zemiakov.
5. Vajcia + orechy a opražená cibuľka
Jemná, krémová paštéta s orieškovou príchuťou osloví celú rodinu. Mali by si to všímať najmä vegetariáni – pôsobí to ako mäsový snack, hoci v ňom nie je ani unca mäsa. Na 5 vajec potrebujete 250 g opraženej cibule, 50 g nahrubo nasekaných vlašských alebo píniových orieškov, pár strúčikov cesnaku, kúsok masla, soľ a korenie. Všetko rýchlo do mixéra – a na horúci toast.
Oriešková paštéta je vegetariánske jedlo, ktoré obsahuje mäsovú príchuť
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #Veľká noc #paštéta #vaječné jedlá #nátierkaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach