Hruškový džem s brusnicami

Hruškový džem s brusnicami

K receptu

Náš hruškový a brusnicový džem nie je ako ten tradičný, pozostáva z číreho sirupu a kúskov ovocia. Ale práve to je zaujímavé! Faktom je, že základom sirupu v tomto prípade nie je voda, ale pyré z uvarených brusníc. To dodáva džemu originálnu textúru a samozrejme rafinovanú kyslastú chuť, ktorá harmonicky podčiarkne sladkosť hrušiek. Výsledkom je úžasný dezert, ktorý majú radi aj tí, ktorí sú na tento druh prípravy väčšinou cool. Hruškový džem s brusnicami sa najlepšie podáva v čistej forme s čajom: takto budú vaše chuťové dojmy jasnejšie!

zložitosť: priemer Kalórie: 98,43 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 0,23 g/0,17 g/24,56VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIEtvrdé hrušky – 1,4 kg šťava 1 citrónová kôra 1 citrón brusnica – 800 g pitnej vody – 600 ml cukru – 1 kg Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si hrušky. Umyte ich a odstráňte šupku (nevyhadzujte ju!). Nakrájajte na polovice a odstráňte semená. Udržujte chvosty neporušené. Dužinu nakrájajte na veľké plátky.

Krok 2

Vložte plátky hrušiek do veľkej misy. Posypte citrónovou šťavou a jemne premiešajte, aby sa zmes rovnomerne rozložila. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte, kým nebude pripravený na použitie.

Krok 3

Roztrieďte brusnice na džem, umyte a osušte a rozložte ich na papierovú utierku. Vložte bobule do veľkého hrnca. Pridáme šupky z hrušiek a citrónovú kôru.

Krok 4

Do hrnca s brusnicami a šupkami hrušiek nalejte vodu. Priveďte do varu. Znížte teplotu a prikryte panvicu pokrievkou. Varte za občasného miešania asi 20 minút (brusnice by mali byť rozvarené na kašu).

Krok 5

Vzniknutú hmotu necháme mierne vychladnúť a potom pretrieme cez jemné kovové sitko. Preložíme do širokého hrnca. Pridajte plátky hrušiek, cukor a dajte na oheň. Varte, miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Krok 6

Potom varte hruškový džem na miernom ohni, kým nezhustne, asi 30 až 40 minút. Odstráňte penu, nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

UŽITOČNÉ RADY

Podobný džem sa dá urobiť nielen s brusnicami, ale aj s brusnicami alebo červenými ríbezľami. Skúste tiež poslať k hruškám tvrdé jablká: dopadne to skvele!

MIMOchodom

Penu z džemu je vhodnejšie odoberať zadnou vypuklou stranou lyžice: v tomto prípade neodoberiete zakaždým veľkú porciu sirupu. Existuje ďalší spôsob, ako sa zbaviť peny – dať do džemu trochu masla, penu to „zožerie“.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik