K receptu
Tento baklažánový kaviár je nenáročný na prípravu, ale veľmi chutný. Navyše je to aj zdravé, pretože zelenina na toto jedlo prechádza minimálnou tepelnou úpravou, hlavne nie vyprážaná. Baklažány pečieme 15 minút a zvyšok zeleniny zvyčajne pridáme čerstvú. Vo všeobecnosti budú zástancovia správnej výživy určite potešení. A ak sa niekomu zdá táto verzia baklažánového kaviáru málo fádna, upravte jej chuť pridaním potrebného množstva soli, korenia alebo iného korenia podľa chuti.
zložitosť: ľahko Kalórie: 132,99 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina Použité: 2,71 g/8,67 g/10,81Ukrajinská kuchyňaObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍbaklažán – 3 ks rastlinný olej – 4 lyžice. l. paradajky – 3 ks veľká červená cibuľa – 1 ks kôpor – 2 vetvičky petržlenová vňať – 2 vetvičky čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti soľ – podľa chuti Tabuľka váh a mier. RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na výrobu jednoduchého baklažánového kaviáru. Rúru predhrejeme na 180°C. Baklažány umyte a dobre osušte. Namažte 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej.
Krok 2
Baklažány poukladáme na plech a pečieme asi 15 minút (šupka ovocia by mala prasknúť). Necháme mierne vychladnúť a potom dužinu vyberieme lyžičkou. Vložte ju do misy.
Krok 3
Paradajky na baklažánový kaviár narežte priečne, potom vložte do cedníka a niekoľkokrát prelejte vriacou vodou, potom studenou. Ovocie ošúpeme a dužinu nasekáme nadrobno.
Krok 4
Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a zalejeme vriacou vodou. Do misky pridajte dužinu z baklažánu spolu s paradajkami. Roztlačte mačkadlom alebo rozdrvte ponorným mixérom.
Krok 5
Pridajte zvyšný olej, soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne premiešame. Nechajte vychladnúť až do podávania. Nakrájajte zelené listy a ozdobte kaviár baklažánu.
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete pripraviť kaviár z baklažánu na zimu, preložte pripravenú hmotu do hrnca a na miernom ohni duste 20 minút. Potom rozdeľte do pripravených pohárov, sterilizujte 10 minút a potom zrolujte.
MIMOchodom
Kulinárski historici tvrdia, že recept na baklažánový kaviár bol vynájdený na Ukrajine a dve mestá tejto krajiny – Odessa a Charkov – stále vedú zúrivé spory o právo nazývať sa rodiskom tohto nádherného občerstvenia.