K receptu
Môžete sa veľa a vášnivo hádať, či je správne variť kharcho polievku s paradajkovou pastou alebo nie, ale radi by sme vám pripomenuli, že na žiadne obľúbené jedlo jednoducho neexistuje štandardný recept! Takmer každá gruzínska žena v domácnosti má svoju vlastnú verziu kharcho, každá španielska paella a každá talianska má rovnaké rizoto. Zdalo sa nám, že to bola paradajková pasta, ktorá dodala kharcho dobrú, vyváženú kyslosť, ktorá je pre takúto polievku jednoducho potrebná. Paradajky sme však z receptu nevylúčili: jedna neprekáža s druhou. Vyskúšajte náš recept v praxi a uistite sa, že polievka kharcho je veľmi bohatá, aromatická a chutná.
zložitosť: priemer Kalórie: 297,76 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 21,46 g/16,13 g/17,34Vareniegruzínska kuchyňapolievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍhovädzia hruď alebo stopka – 1 kg pitnej vody – 3 litre ryže – 150 g veľkej cibule – 2 ks stredne veľké paradajky – 4 ks paradajkový pretlak – 100 g mletého koriandra – 1 ČL khmeli-suneli – 1 ČL koriandra – 4 vetvičky petržlenu – 4 vetvičky cesnaku – 6 strúčikov soľ – podľa chuti mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte mäso na kharcho. Umyte hovädziu hruď alebo stopku a vložte ju do panvice. Zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Odstráňte penu a varte 2 hodiny pri nízkej teplote.
Krok 2
Vzniknutý polievkový vývar precedíme cez jemné sitko do čistého kastróla. Mäso oddelíme od kosti a nadrobno nasekáme. Pridajte do vývaru, dajte na oheň a priveďte do varu.
Krok 3
Pridajte ryžu do vriaceho vývaru. Varte 5 minút. Ošúpte a nakrájajte cibuľu. Paradajky umyte a nakrájajte na malé kocky. Pridajte do polievky a varte 5 minút.
Krok 4
Do polievky pridajte paradajkový pretlak, mletý koriander a slnečnicový chmeľ. Soľ a korenie podľa chuti. Premiešame a na miernom ohni varíme odokryté asi 10 minút.
Krok 5
Koriander a petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Ošúpte a nakrájajte strúčiky cesnaku. Pridajte do panvice s kharcho a varte 3 minúty. Nechajte na horúcom sporáku, vypnutý. Po 10 minútach nalejeme na taniere.
UŽITOČNÉ RADY
Pri nákupe paradajkovej pasty na polievku kharcho dávajte pozor na jej zloženie. Zoznam na etikete by mal byť veľmi jednoduchý a krátky: paradajky, soľ a…. nič viac!
MIMOchodom
Do polievky kharcho s paradajkovou pastou môžete pridať viac zeleniny: určite to nezhorší. Ak vám nevadí výrazná pikantná chuť, pridajte do polievky nakrájané čili papričky.