Klasické slivkové tkemali

Klasické slivkové tkemali

Klasické slivkové tkemali K receptu

Klasická omáčka tkemali sa pripravuje z čerešňovej slivky doslova v 5 krokoch. Nájsť čerešňovú slivku a kúpiť ju sú snáď najťažšie chvíle pri príprave domáceho tkemali. Ostatné je jednoduché. Oh, a nezabudnite na čerstvé autentické korenie. Keď je slivková omáčka tkemali hotová, podávame ju ku grilovanému mäsu, hydine a rybám.

zložitosť: ľahko Kalórie: 92,07 kcal/porcia Porcie: 5 varenie: 2 hodiny Použité: 0,71 g/0,29 g/22,32gruzínska kuchyňaOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 5 PORCIÍčervená, žltá alebo zelená višňová slivka – 1 kg cesnak – 5 strúčikov soľ – 1 lyžička. s horou cukru – 2 polievkové lyžice. l.khmeli-suneli – 1 ČL čerstvého koriandra – 1 veľký zväzok Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pre klasické slivkové tkemali zalejte plody studenou vodou, priveďte do varu, varte do mäkka 30–40 minút.

Krok 2

Slivku pretrieme cez sitko.

Krok 3

Cesnak nasekáme nadrobno a zmiešame so slivkovou dužinou.

Krok 4

Výslednú hmotu preneste do hrnca s hrubým dnom a zahrievajte na miernom ohni 1 hodinu.

Krok 5

Pridajte soľ, cukor, slnečnicový chmeľ, nasekaný koriandr. Premiešame a privedieme do varu. Odstráňte z tepla a použite klasické slivkové tkemali podľa určenia.

UŽITOČNÉ RADY

Hlavné zložky klasickej tkemali omáčky: tkemali, cesnak, bylinky, mletá paprika. Najbežnejšie používané bylinky sú koriandr, kôpor a ombala, druh mäty s malými zaoblenými listami (možno nahradiť citrónovým balzamom).

Najprv sa slivka tkemali uvarí, potom sa pretrie cez sitko, vzniknuté pyré sa uvarí na konzistenciu kyslej smotany, pridá sa prelisovaný cesnak, korenie a soľ, nechá sa zovrieť a potom sa ochladí.

MIMOchodom

Klasické tkemali je nemožné bez čerešňovej slivky. Čerešňová slivka (Prunus cerasifera) je blízky príbuzný slivky domácej. V Gruzínsku sa záhradné a divoké čerešňové slivky nazývajú tkemali, rovnako ako slávna omáčka z nich, ktorá sa perfektne hodí k rôznym mäsovým jedlám.

Rôzne odrody čerešňových sliviek sa navzájom líšia tvarom, veľkosťou, chuťou a farbou ovocia (sú žlté, červené a zelené). Čerešňová slivka sa pestuje v Strednej Ázii, Zakaukazsku, na Kaukaze a na Kryme. V tých istých oblastiach rastie aj divoká čerešňová slivka (často sa nazýva divoká slivka).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik