Kondenzované mlieko: ako ho používať na varenie

Kondenzované mlieko: ako ho používať na varenie

Kondenzované mlieko: ako ho používať na varenie

Naozaj sa dá s kondenzovaným mliekom robiť niečo iné, ako ho len jesť lyžičkami? – Určite. Použite ho na prípravu dezertov, pečiva, omáčok a dokonca aj marinád na bravčové alebo kuracie mäso. To je to, čo navrhujeme urobiť zbieraním osvedčených receptov s kondenzovaným mliekom.

Varenie s kondenzovaným mliekom

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Varenie s kondenzovaným mliekom
  • Recepty s kondenzovaným mliekom z kolekcie gastronom.ru
  • Hľuzovky z kondenzovaného mlieka
  • Torta z ražných krutónov s maslovým krémom a kondenzovaným mliekom
  • Zmrzlina s kondenzovaným mliekom a marshmallows
  • Slivková zmrzlina v bollywoodskom štýle
  • Tajga dezert od Alexandra Karelina od šéfkuchára ota Maxima Rybakova
  • Bandrek: pikantný zázvorový čaj s kondenzovaným mliekom
  • Rýchly recept na domáci likér Baileys s kondenzovaným mliekom

Slávna bielo-modrá plechovka kondenzovaného mlieka už dávno nie je len obalom, ale symbolom detstva, mladosti a večne hladného študentského života. Poznáte inú pochúťku, ktorá je rovnako cenovo dostupná, prístupná a nášmu vkusu zrozumiteľná, ktorú si môžete pridať do čaju alebo kávy, natrieť na jemný biely chlieb a získať tak chuťovku aj potešenie? Aj napriek vysokému obsahu cukru v kondenzovanom mlieku takémuto pokušeniu neodoláte. Ale ani na toto by ste nemali zabúdať. Polovica zo 100 g výrobku je cukor. Tak to prosím nezneužívajte.

MIMOchodom! 1 polievková lyžica. l. kondenzované mlieko = 30 g výrobku, 1 lyžička. — 12 g

KBZHU v 100 g plnotučného kondenzovaného mlieka s cukrom, 8,5 % tuku:

  • 328 kcal
  • 7,2 g bielkovín
  • 8,5 g tuku
  • 55,5 g sacharidov
  • 27 g vody
  • 0 g vlákniny
  • 15 % DV draslíka
  • 31% vápnika

DÔLEŽITÉ! Otvorená plechovka kondenzovaného mlieka sa môže skladovať dlhú dobu – v chladničke najmenej mesiac. Je však lepšie naliať ho z plechovky do sklenenej nádoby alebo do vrecka Ziploc a odstrániť (vytlačiť) čo najviac vzduchu.

Varenie s kondenzovaným mliekom

Kondenzované mlieko je potrebné pre dezerty a pečivo – je to tiež kľúčový prvok, ktorý dodáva thajskému ľadovému čaju jeho charakteristickú sladkosť, produkt používaný na výrobu domácej zmrzliny a „tretie“ mlieko v koláči Three Milks (okrem rozpusteného mlieka a bežné mlieko).

Začnime jedným z najznámejších spôsobov použitia kondenzovaného mlieka – maslovým krémom. Na tento účel sa do najkvalitnejšieho masla pridáva kondenzované mlieko. Tento krém môže dostať rôzne príchute a arómy: vanilku a čokoládu, mandle, karamel alebo ovocie. Krém ľahko drží tvar a nerozteká sa, preto je dobrý na zdobenie tort a pečiva, ako aj na spájanie tortových vrstiev. Koláčiky však dostatočne nenamáča, je dosť ťažký a nie je vhodný na všetky druhy cukrárskeho pečiva.

Na prípravu maslového krému budete potrebovať maslo pri izbovej teplote, aby ste ho mohli šľahať mixérom alebo šľahačom, kým nevznikne nadýchaná, elastická biela hmota. Kondenzované mlieko (tiež pri izbovej teplote) by sa malo pridávať po malých častiach a zakaždým šľahať, kým nebude nadýchané a homogénne. Na získanie približne 400 g smotany potrebujete 200 g masla a 200 g kondenzovaného mlieka.

Veľmi skoro, keď príde sezóna čerstvých bobúľ a ovocia, sa kondenzované mlieko stane príjemnou súčasťou lahodného, ​​osviežujúceho šalátu. Pre toto jedlo pridajte kondenzované mlieko na nakrájané jahody, kiwi a melón, premiešajte. Môžete vyskúšať aj iné chuťové kombinácie, no táto je podľa šéfkuchárov najideálnejšia.

Na rýchly letný dezert primiešame asi 1 polievkovú lyžičku. l. kondenzované mlieko s nahrubo nakrájanými broskyňami alebo marhuľami a dáme piecť do rúry, kým ovocie neskaramelizuje.

Kondenzované mlieko je dobré nielen na dezerty. Pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. alebo 2 v marináde na bravčové alebo kuracie mäso namiesto cukru, ak je to zahrnuté v recepte na marinádu. Kondenzované mlieko miluje kokos, preto pri príprave sladkých marinád na ázijský spôsob, ako sú napríklad bravčové špízy podávané s pikantným zeleninovým kari, zmiešajte kokosové mlieko a kondenzované mlieko. Na prípravu tejto marinády v thajskom štýle pridajte zmes 400 ml kokosového mlieka, 2 polievkové lyžice. l. rybacia omáčka, 12 polievkové lyžice. l. sójová omáčka, 1 lyžička. morská soľ, 1 lyžička. čerstvo mleté ​​​​biele korenie, 0,5 lyžičky. kari a štipku mletej kurkumy do varu v hrnci s hrubým dnom za občasného miešania. Znížte teplotu a varte, kým omáčka nezačne bublať a nezacítite vôňu. Marinádu nalejte do veľkej misy, nechajte mierne vychladnúť a potom pridajte 180 g kondenzovaného mlieka. Intenzívne premiešajte a omáčku ochutnajte: mala by byť sladká, slaná a pikantná zároveň. Do misky dáme 1 kg bravčového mäsa (najlepšie dužiny z bravčového pliecka) a dobre premiešame, aby sa marináda dostala ku každému kúsku. Misku prikryjeme tanierom/viečkom a dáme do chladničky na 1 hodinu. Potom vyberte a nechajte pri izbovej teplote pol hodiny. Napichnite kúsky bravčového mäsa na špízy a grilujte alebo grilujte, kým nie sú uvarené. Podávajte kebab horúce.

Recepty s kondenzovaným mliekom z kolekcie gastronom.ru

Hľuzovky z kondenzovaného mlieka

Hľuzovky z kondenzovaného mlieka
Hľuzovky z kondenzovaného mlieka

Na prípravu hľuzoviek z kondenzovaného mlieka potrebujete:

  • 180200 g kakaového prášku bez cukru
  • 0,3 lyžičky každý zázvorový prášok, vanilka, mletý kardamón a škorica
  • 240 g kondenzovaného mlieka
  1. Zmiešajte 100 g kakaového prášku so zázvorovým práškom, mletým kardamónom, škoricou a vanilkou.
  2. Zahrejte kondenzované mlieko takmer do varu. Po častiach pridávame kakaovú zmes, pričom zakaždým dôkladne premiešame silikónovou stierkou. V dôsledku toho by ste mali dostať plastovú hmotu.
  3. Malú štvorcovú panvicu vysteľte potravinovou fóliou tak, aby okraje prevísali, vyložte výslednú hmotu a dôkladne uhlaďte. Prikryjeme presahujúcimi okrajmi a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.
  4. Na dosku posypanú zvyšným kakaovým práškom položíme štvorec čokoládovej zmesi. Nahrejte nôž a vrstvu nakrájajte na štvorce so stranou 2,53 cm posypeme kakaovým práškom.
  5. Vytvarujte štvorcové hľuzovky so zaoblenými rohmi, ktoré rozvaľkajte v kakaovom prášku, aby sa nelepili.
  6. Poukladáme na papier na pečenie, bohato posypeme kakaovým práškom a necháme chvíľu postáť, než prenesieme na servírovací tanier alebo misu. Hľuzovky z kondenzovaného mlieka možno použiť aj ako jedlé darčeky.

Torta z ražných krutónov s maslovým krémom a kondenzovaným mliekom

Torta z ražných krutónov s maslovým krémom a kondenzovaným mliekom
Torta z ražných krutónov s maslovým krémom a kondenzovaným mliekom

Na prípravu koláča s kondenzovaným mliečnym krémom potrebujete:

Na krém:

  • 300 g masla + na panvicu
  • 10 polievkových lyžíc. l. kondenzované mlieko
  • 2 polievkové lyžice. l. koňak

Na impregnáciu:

  • 100 g cukru
  • 80 ml vody
  • 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava
  • kôra z 1 citróna

Na test:

  • 110130 g ražných sušienok
  • 5 vajec
  • 70 g cukru
  • 1 polievková lyžica. l. prémiová múka + na pleseň
  • 1 lyžička. kakaový prášok bez cukru
  • soľ

Na ozdobu:

  • farebné kandizované ovocie
  1. Rúru predhrejeme na 180°C.
  2. Na prípravu cesta rozdrvte sušienky alebo ich rozdrvte na jemnú strúhanku. Preosejeme cez sitko. V žiaruvzdornej miske vyšľaháme vajce, soľ a cukor mixérom pri strednej rýchlosti do nadýchanej hmoty. Vložte misku do vodného kúpeľa a za stáleho šľahania zohrejte na 50 °C. Odstráňte z tepla a ochlaďte, šľahajte.
  3. Do pripravenej tekutej zmesi pridáme krekry, múku a kakao. Miešajte do hladka.
  4. Dno žiaruvzdornej okrúhlej pružinovej formy s priemerom 1618 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Vytraste prebytok. Nemažte boky! Nalejte cesto.
  5. Cesto pečieme v predhriatej rúre 2530 min. alebo do úplného uvarenia. Úplne vychladnúť.
  6. Na namáčanie nalejte cukor a vodu do hrnca s hrubým dnom. Miešajte. Privedieme do varu, povaríme 12 min. Odstráňte z tepla a ochlaďte. Pridajte citrónovú šťavu a kôru. Miešajte. Úplne vychladnúť.
  7. Na krém vyšľaháme mixérom zmäknuté maslo na nadýchané, takmer biele. Bez zastavenia šľahania po častiach pridajte kondenzované mlieko izbovej teploty. Po každom pridaní mlieka šľahajte do hladka. Prilejeme koňak a smotanu opäť vyšľaháme do hladka. Krém premiestnime do vykrajovacieho vrecka.
  8. Tortu rozrežte na 3 časti. 2 spodné časti výdatne namočte impregnáciou pomocou silikónovej kefy a natrite krémom. Zložte koláč. Vrch natrieme zvyšným krémom. Ozdobte kandizovaným ovocím. Nechajte vychladnúť až do podávania.

Zmrzlina s kondenzovaným mliekom a marshmallows

Zmrzlina s kondenzovaným mliekom a marshmallows
Zmrzlina s kondenzovaným mliekom a marshmallows

Na varenie 10Potrebujete 12 porcií zmrzliny s kondenzovaným mliekom:

  • 400450 g marshmallows, najlepšie ružových alebo viacfarebných
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka (350-400 g)
  • 100 ml mlieka
  • 1 polievková lyžica. l. vanilkový extrakt
  • 30 ml smotanového likéru
  • 300 ml smotany 30% tuku
  • 23 plátky vanilkového koláča
  • morská soľ
  1. Odloženie 810 marshmallow na servírovanie, zvyšok vložte do misky a zohrejte v mikrovlnnej rúre na 30 sekúnd. Marshmallow by sa mal zväčšiť a po miešaní by sa mal zmeniť na homogénnu, stredne hustú hmotu. Pridajte soľ a trochu vychladnúť. Ak sú marshmallows rôznych farieb, roztavte každú časť samostatne.
  2. V čistej miske zmiešame kondenzované mlieko s bežným mliekom, pridáme vanilkový extrakt a likér.
  3. Zvlášť vyšľaháme smotanu mixérom do stabilnej peny. Pridajte ich do kondenzovaného mlieka v malých častiach a jemne premiešajte zmes špachtľou.
  4. Pridajte rozpustené marshmallows. Jemne premiešame. Položte koláč nakrájaný na malé kocky. Rýchlo premiešajte, aby sa koláč rovnomerne rozložil v celej zmesi.
  5. Zmrzlinu pripravte v špeciálnom stroji alebo v mrazničke.
  6. Získajte zmrzlinu za 1015 min. pred podávaním. Formujte guľky a posypte ich zvyšnými marshmallows, nakrájanými na malé kúsky.

Slivková zmrzlina v bollywoodskom štýle

Slivková zmrzlina v bollywoodskom štýle
Slivková zmrzlina v bollywoodskom štýle

Na prípravu 6 porcií slivkovej zmrzliny s kondenzovaným mliekom potrebujete:

  • semená 7 strukov kardamónu
  • 100 g cukru
  • kôra z 1 malého citróna
  • 700 g zrelých vykôstkovaných sliviek
  • 90 ml vody
  • 400 ml kondenzovaného mlieka
  • 120 ml koncentrovaného mlieka (konzerva)
  • 2 polievkové lyžice. l. nasekané nesolené pistácie na servírovanie
  1. Semená kardamónu rozdrvte s cukrom a citrónovou kôrou v mažiari.
  2. Slivky prekrojíme na polovice a dáme do hrnca. Pridajte vodu do zmesi kardamónu a cukru. Nalejte slivky a na strednom ohni priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu, prikryte a duste 10 minút. Slivky vložte do sitka, vložte do misky mixéra a rozmixujte na pyré. Úplne vychladnúť.
  4. Zmiešajte kondenzované a koncentrované mlieko a 300 g slivkového pyré v miske mixéra do hladka. Nalejte do 6 malých foriem a vložte do mrazničky na 4 hodiny.
  5. Ponorte formy do horúcej vody a podržte ich niekoľko sekúnd. Otočte a položte zmrzlinu na tanier. Podávame so zvyšnou zemiakovou kašou a pistáciami.

Tajga dezert od Alexandra Karelina od šéfkuchára ota Maxima Rybakova

Tajga dezert od Alexandra Karelina od šéfkuchára ota Maxima Rybakova
Tajga dezert od Alexandra Karelina od šéfkuchára ota Maxima Rybakova

Na prípravu 4 porcií bobuľového dezertu s kondenzovaným mliekom potrebujete:

  • 300 g čerstvých mrazených brusníc alebo brusníc
  • 240 g kondenzovaného mlieka
  • 160 g píniových orieškov
  1. Do malých misiek dáme vrstvy brusníc, kondenzovaného mlieka a píniových orieškov opražených na suchej panvici. Vrchná vrstva by mala byť orechová.
  2. Pred podávaním vychlaďte dezert. Podávajte umiestnením misiek na borovicové konáre.

Bandrek: pikantný zázvorový čaj s kondenzovaným mliekom

Bandrek: pikantný zázvorový čaj s kondenzovaným mliekom
Bandrek: pikantný zázvorový čaj s kondenzovaným mliekom

Na prípravu 2 l…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik