Kyslá kapusta
K receptu
Pre dobrý výsledok je dôležité vybrať správnu kapustu. Použite stredne neskoré alebo neskoré odrody kapusty. Vyberte si biele, husté hlávky kapusty so silnými listami.
zložitosť: priemer Kalórie: 31,75 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 72 h Použité: 1,75 g/0,12 g/5,92VečeraVečeraPrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 2 PORCIE2 stredné hlávky kapusty s hmotnosťou približne 4,5–5 kg 3 stredné mrkvy 4–5 polievkových lyžíc. l. hrubá soľ 1 polievková lyžica. l. rasca alebo kôpor (voliteľné)Okrem toho (voliteľné):1 šálka brusníc 5–7 stredných Antonovových jabĺk Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Odstráňte vrchné listy z hlavy, opláchnite ich a odložte. Hlávku kapusty prekrojíme na polovicu, vykrojíme stopku.
Krok 2
Kapustu nastrúhame na tenké dlhé pásiky. To možno vykonať pomocou kuchynského robota alebo mandolíny.
Krok 3
Mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle.
Krok 4
Umiestnite kapustu a mrkvu do veľkej smaltovanej misy a posypte 4 polievkovými lyžicami. l. soľ. Miešajte. Začnite jemne trieť kapustu a mrkvu rukami, kým sa neobjaví šťava, dávajte pozor, aby ste neporušili prúžky kapusty. Odporúčame vám začať od vzdialeného okraja panvy a pohybovať sa smerom k blízkemu.
Krok 5
Znova premiešajte kapustu. Vyskúšajte: Ak chcete kapustu slanšiu, pridajte ešte 1 polievkovú lyžičku. l. soľ. Ak chcete do kapusty pridať kôpor alebo rascu, zľahka ich rozdrvte v mažiari a v tejto fáze pridajte do kapusty. Dobre premiešajte. Ak chcete pridať brusnice, pridajte ich aj v tejto fáze.
Krok 6
Jablká je možné pridať dvoma spôsobmi. Môžu byť nakrájané na tenké plátky alebo zbavené jadier a nakrájané na polovicu malé jablká môžu byť umiestnené celé;
Krok 7
Povrch kapusty uhladíme a prikryjeme odloženými vrchnými listami. Zakryte gázou. Nájdite veľký tanier alebo dosku a prikryte kapustu. Umiestnite závažie, napríklad panvicu s vodou. Necháme kvasiť pri izbovej teplote 3-4 dni. Po 1 dni by sa na povrchu kapusty mala objaviť šťava.
Krok 8
Ak je v miestnosti príliš teplo, na povrchu sa môže začať vytvárať pleseň. Odstráňte útlak, gázu a listy kapusty a dobre ich opláchnite v studenej vode.
Krok 9
Na odstránenie plynu vznikajúceho pri kvasení prepichnite kapustu 1-2 krát denne rúčkou drevenej lyžice na niekoľkých miestach.
Krok 10
Odstráňte penu, ktorá sa objaví na povrchu kapusty.
Krok 11
Keď sa pena prestane tvoriť, asi po 3 dňoch kapustu preložíme do pohárov a uložíme na chladné miesto. Kapusta bude úplne pripravená za 10–12 dní a v prípade potreby ju možno konzervovať.