K receptu
Viete, ako správne pripraviť lahodnú kharcho polievku? Sme si istí, že sa nájde veľa kuchárov, amatérov či profesionálov, ktorí odpovedia kladne. Ako to však zvyčajne býva, v tejto veci neexistuje konsenzus. Niektorí povedia, že jedlo je nemysliteľné bez omáčky tkemali, iní to budú ignorovať, ale budú trvať na vývare, ktorý by mal byť varený výlučne z hovädzieho mäsa. Iní si všimnú, že hlavným „vrcholom“ jedla sú vlašské orechy a bez nich polievka kharcho jednoducho nebude fungovať. A my sme sa rozhodli predstaviť našu verziu, ktorá sa netvári ako autentická, no zároveň má právo na existenciu.
zložitosť: priemer Porcie: 8 varenie: 2 hodiny 30 minútVareniepolievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍhovädzia hruď na rebrách (tuk) – 1 kg ryža – 1 sklo veľká cibuľa – 4 ks rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.cesnak – 4 strúčiky bobkový list – 2 ks koriandr – 1 zväzok paradajky – 300 g feferónky (zelená) – 1 ks nové korenie (mleté) – podľa chuti suneli – 1 ČL čierneho korenia – podľa chuti petržlenová vňať – 1 zväzok soli. – vlašské orechy (mleté) podľa chuti – 1 sklo omáčka tkemali – 3 polievkové lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Umyte mäso na kharcho a nakrájajte na kúsky. Vložte do hrnca, nalejte 2 litre studenej vody a položte na mierny oheň. Priveďte do varu, zbavte peny a varte 2 hodiny.
Krok 2
Cibuľu ošúpeme na kharcho, nakrájame na tenké polkrúžky a smažíme 5 minút v zohriatom rastlinnom oleji. Pridajte ryžu a cibuľu do panvice, pridajte soľ podľa chuti a varte na miernom ohni 15 minút.
Krok 3
Z feferónky odstráňte semienka a dužinu nasekajte nahrubo. Cesnak ošúpeme, nakrájame na plátky. Koriander umyte, osušte a nasekajte. Vložte zeleninu a bylinky do mixéra, pridajte soľ a všetko rozdrvte do hladka.
Krok 4
Na paradajkách urobte zárezy v tvare kríža, vložte na 1 minútu do vriacej vody a potom prelejte ľadovou vodou. Odstráňte šupku a dužinu nakrájajte na kúsky. Vložte paradajky do kharcho a varte 5 minút.
Krok 5
Zelenú hmotu z mixéra dôkladne premiešame s mletými vlašskými orechmi. Pridajte kharcho do polievky a priveďte do varu na silnom ohni. Varte 3 minúty.
Krok 6
Pridajte slnečnicový chmeľ, omáčku tkemali, bobkové listy, umytú a nasekanú petržlenovú vňať, čierne a nové korenie. Varte polievku kharcho ďalších 5 minút. Odstráňte z tepla, prikryte a nechajte 10 minút lúhovať.
UŽITOČNÉ RADY
Ak máte dostatok času, varte vývar na kharcho dlhšie, ako je uvedené v recepte (3-4 hodiny): chuť polievky bude len bohatšia.
MIMOchodom
Názov kharcho v gruzínčine znie ako „dzrokhis khortsi kharshot“, čo znamená „hovädzia polievka“. V ZSSR sa však často pripravoval z jahňacieho mäsa. Hovorí sa, že táto „móda“ pochádza z kremeľskej kuchyne – pretože Anastas Mikoyan nenávidel hovädzie mäso a zakázal kuchárom používať toto mäso na kharcho.