Plátky hruškového džemu
K receptu
Ak vás úroda ovocných stromov vo vašej záhrade teší viac ako inokedy, pripravte si hruškový lekvár na plátky podľa nášho receptu. Dá sa to urobiť aj z južného ovocia zakúpeného na trhu. „Celosezónne“ hrušky z obchodov sú, samozrejme, vhodné, ale ako viete, výsledok bude úplne iný. Hruškový džem v plátkoch je nielen chutný a aromatický (vďaka kardamónu a škorici!), ale aj veľmi krásny. Pripravuje sa v niekoľkých fázach, vďaka čomu sa plátky ovocia postupne nasýtia sirupom, pričom si zachovávajú svoj tvar a farbu. Tento hruškový džem vyzerá jednoducho lahodne v krásnej krištáľovej váze, ktorú vaša babička pravdepodobne s láskou uchovávala zo vzdialených sovietskych čias.
zložitosť: priemer Kalórie: 50,69 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 0,11 g/0,08 g/12,77VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIE2,5 kg hrušiek, ideálne odroda Bartlett 1 kg cukru 100 ml čerstvej citrónovej šťavy 8-10 škatúľ kardamónu 1 tyčinka škorice 2 polievkové lyžice. l. Tabuľka hmotností a mier jablčného octu RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si suroviny na hruškový džem. Nalejte studenú vodu do misky, pridajte ocot. Hrušky ošúpeme, nakrájame pozdĺžne na štvrtiny a opatrne zbavíme jadrovníkov. Vložte hrušky do misky s okyslenou vodou.
Krok 2
Pripravte si korenie na ochutenie hruškového džemu. Rozdrvte struky kardamónu. Zlomte škoricovú tyčinku na 2-3 kusy ľahkým úderom niečím ťažkým.
Krok 3
Pripravte sirup na hruškový džem. Do hrnca nalejte 100 ml studenej vody a citrónovej šťavy, pridajte cukor. Priveďte do varu na vysokej teplote, znížte teplotu na strednú, zbavte peny.
Krok 4
Vložte korenie do sirupu z hruškového džemu a po varení varte na prudkom ohni 5 minút. Odstráňte škoricu pomocou štrbinovej lyžice alebo pinzety, pričom kardamón ponechajte.
Krok 5
Hrušky vložíme do džemového sirupu, dierovanou lyžicou vyberieme z okyslenej vody a necháme odkvapkať. Veľmi opatrne premiešajte. Priveďte do varu na vysokej teplote, znížte teplotu na nízku a varte 3 minúty. Odstráňte z tepla a úplne vychladnúť, 3 hodiny.
Krok 6
Miešajte, umiestnite na vysokú teplotu a priveďte do varu, znížte teplotu, varte 3 minúty a ochlaďte 3 hodiny. Hruškový džem rozdeľte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.
UŽITOČNÉ RADY
Hruškový lekvár môžeme variť aj s iným korením. Perfektné sú napríklad badián, vanilkové tyčinky alebo klinčeky. Buďte opatrní pri druhom: pár púčikov na 2,5 kg hrušiek bude stačiť.
MIMOchodom
Správne pripravený hruškový džem v plátkoch sa dokonale skladuje na suchom, tmavom mieste a nevyžaduje chladenie. Môže to byť buď špeciálna špajza, alebo obyčajná kuchynská skrinka umiestnená nie príliš blízko sporáka.