Tkemali klasika s ombalom a utskho-suneli
K receptu
Táto nádherná klasická omáčka tkemali je pomenovaná po jednom z mnohých druhov sliviek, aj keď okrem plodov týchto sliviek do nej môžete pridať trnku, černice a čerešne – získate veľa možností na lahodnú omáčku na celý rok . V závislosti od spôsobu prípravy môže byť omáčka určená na okamžitú spotrebu alebo na dlhodobé skladovanie. Najviac „vitamínovo bohaté“ tkemali sa vyrába na jar, akonáhle sa objaví čerešňová slivka – možno ju nahradiť ovocím tkemali. Jedzte hneď!
zložitosť: priemer Kalórie: 1377,68 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 7,31 g / 7,58 g / 316,33gruzínska kuchyňaOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIU2 kg tkemali 3-4 struky červenej papriky alebo 5-10 g mletého 5-6 strúčikov cesnaku vetvička suchého zrelého kôpru a koriandra 7 g tseretso alebo kôpru 7 g utskho-suneli 3-5 g ombalo 7 g koriandrovej soli Tabuľka váhy a miery RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Slivky opláchnite, vložte do hrnca a pridajte vodu tak, aby ich zakryla. Do vody vložte suché vetvičky kôpru a koriandra so semienkami. Priveďte do varu, vložte do sitka a sceďte.
Krok 2
Do výslednej hmoty pridajte zmes drveného korenia. Necháme uvariť. Pridajte soľ.
Krok 3
Potom dajte na mierny oheň a za stáleho miešania a pridávania vody po troškách varte omáčku do konzistencie kyslej smotany. Ochlaďte, potom nalejte do sterilizovaných fliaš. Pevne zatvorte veko. Skladujte na chladnom mieste.
Krok 4
Tkemali sa podáva v omáčkovej lodi s jemne nasekaným čerstvým kôprom a koriandrom.
MIMOchodom
Tkemali sa skvele hodí k novým zemiakom, omeletám, kuraciemu mäsu, rybám, ražniči – vo všeobecnosti ku všetkému vyprážanému a tiež sa verí, že neutralizuje prebytočné tuky a podporuje ich spaľovanie. Zimná verzia tkemali obsahuje zrelé červené čerešňové slivky a suché korenie. To všetko sa varí, naleje do sterilizovaných pohárov a fliaš, naplní sa olejom a pevne uzavrie vekom. Zimnú omáčku tkemali skladujte na chladnom a tmavom mieste.