Tkemali omáčka na zimu
K receptu
Oplatí sa robiť tkemali omáčku na zimu, ak sa dá vždy kúpiť niečo podobné v obchode? Sme si istí, že áno, pretože domáce tkmeli sú oveľa chutnejšie a aromatickejšie. A tiež – samozrejme prírodná, pretože omáčka pripravená doma neobsahuje žiadne pochybné ingrediencie a tie potrebné do receptu budete, samozrejme, vyberať veľmi starostlivo. Nakoniec si nemožno nevšimnúť príjemnú skutočnosť, že príprava omáčky tkemali vám nespôsobí žiadne ťažkosti: všetky procesy sú jednoduché a zrozumiteľné. V dôsledku toho získate úžasné korenie, ktoré premení najbežnejšie vyprážané mäso na chutné jedlo.
zložitosť: ľahko Kalórie: 75,56 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 1,34 g/2,95 g/11,38gruzínska kuchyňaOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍčerstvé slivky Tkemali alebo iné – 1 kg pitnej vody – 100 ml koriandra – 3 vetvičky cesnaku – 1 hlavička mletého koriandra – 3 ČL mletej červenej papriky – 1,5 ČL sušeného kôpru – 2 polievkové lyžice. l sušená mäta – 2 lyžičky rastlinný olej – 4-8 lyžičky. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte slivky na varenie tkemali omáčky. Ovocie roztrieďte, oddeľte červivé a zvráskavené, potom umyte tečúcou vodou a odstráňte konáre. Vložte do veľkého hrnca.
Krok 2
Nalejte vodu do hrnca so slivkami na tkemali. Položte na sporák a priveďte do varu na strednom ohni. Potom znížte na minimum a varte, kým sa ovocie úplne nerozvarí.
Krok 3
Umiestnite kovové sito nad malú misku. Hádzajte naň ovocie a zbierajte odvar. Slivky na omáčku tkemali pretrite cez sitko do inej misky alebo malého hrnca.
Krok 4
Nádobu so slivkovým pyré umiestnite na mierny oheň a za stáleho miešania varte asi 45 minút a pravidelne pridávajte vývar. Výsledkom by mala byť hmota s konzistenciou hustej kyslej smotany.
Krok 5
Koriander na tkemali omáčku umyte, osušte a nasekajte nadrobno. Nakrájajte cesnak. Pridajte ju spolu s koriandrom a všetkými koreninami do nádoby so slivkovým pyré. Varte na miernom ohni ďalších 5 minút.
Krok 6
Výslednú omáčku tkemali nalejte do suchých sterilizovaných fliaš, naplňte rastlinným olejom (každá 1 lyžička). Pevne uzavrite a nechajte úplne vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
V našej omáčke tkemali nenájdete žiadnu soľ ani cukor. Stojí za zmienku, že dobrá slivka ich jednoducho nepotrebuje. Ak si však myslíte, že to tak nie je, pridajte trochu soli a cukru počas varenia alebo priamo do omáčky pred podávaním.
MIMOchodom
Ak omáčku tkemali dôkladne utesníte, teda hermeticky, potom bude perfektne konzervovaná počas celej zimy aj bez chladničky – len na chladnom a suchom mieste.