Vajíčka v mäsovom kabáte a iné veľkonočné vajíčka pre celú rodinu
Výmena veľkonočných darčekov je skôr symbolickým gestom. A vôbec nie je potrebné skladovať všetky 3 desiatky farebných vajíčok, ktoré ste nazbierali od priateľov a príbuzných, až do budúcej Veľkej noci. Samozrejme, je ťažké zjesť veľa natvrdo uvarených vajec. Môžu sa však stať dôležitou súčasťou veľkolepých jedál, ktorými sa nebudete hanbiť privítať hostí a potešiť svoju rodinu.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Fašírka pre veľkú skupinu
- Jemný koláč s mladou kapustou
- Vajcia v mäsovom kabáte: občerstvenie na každú príležitosť
- Kúsok talianskej Veľkej noci
- Šalát s jarnou náladou
Fašírka pre veľkú skupinu
Mäsový bochník alebo sekaná je obojstranne výhodná možnosť pre rýchly rodinný obed. Na rozdiel od rezňov, ktoré je potrebné vyprážať po jednom, je tu oveľa menšia manipulácia – zoberiete mleté mäso, vytvarujete bochník a vložíte do rúry. A zvyšok práce urobí za vás. Toto výdatné jedlo je lepšie podávať s niečím ľahkým – zeleným šalátom, dusenou mladou kapustou alebo grilovanou zeleninou.
Kuracia rolka s vajíčkami
Kuracia rolka môže byť ako predjedlo, tak aj plnohodnotné teplé jedlo
Na prípravu rolády potrebujete:
- filet z kuracieho stehna – 1 kg
- varené vajcia – 4 ks.
- vajce – 1 kus
- krém – 150 ml
- sušený kôpor – 1 polievková lyžica. l.
- krekry – 3 polievkové lyžice. l.
- sladká čili omáčka – 2 polievkové lyžice.
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
1. Kuracie filé nakrájajte a pomelte cez mlynček na mäso. Do mletého mäsa pridajte sušený kôpor, surové vajce, smotanu a krekry, pridajte soľ a korenie a dobre premiešajte. Nechajte pôsobiť 15 minút.
2. Obdĺžnikovú formu s rozmermi 15 x 30 cm vysteľte pergamenom a pridajte polovicu mletého mäsa. Do stredu položte uvarené vajcia a potom zvyšné mleté mäso. Povrch uhladíme a potrieme čili omáčkou. Vložte do rúry predhriatej na 180 st °C a pečieme 45 minút.
3. Hotovú rolku trochu ochlaďte a vyberte z formy. Podávajte horúce alebo úplne vychladené.
Jemný koláč s mladou kapustou
V obchodoch sa už objavila aj mladá kapusta. Je čas piecť s ňou koláče! Mladú kapustu netreba namáčať, pretláčať a dusiť na smotane, aby sa zbavila horkosti a tvrdosti. Sama o sebe je zásobárňou vitamínov aj stimulantom nálady. A vajcia priaznivo zdôrazňujú jeho jemnosť a chrumkavosť. Dávajte pozor na cesto – v tomto koláči je veľmi dobré: nie príliš tvrdé, ale ani sypké.
Rýchly želé koláč s mladou bielou kapustou, kôprom a vajíčkom
Koláč s kapustou a vajcom osloví dospelých aj deti
Na prípravu koláča potrebujete:
Na náplň
- mladá biela kapusta – 450–500 g
- malý zväzok kôpru
- trochu čerstvého tymiánu a koriandra
- vajcia na tvrdo – 3 ks.
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Na skúšku
- maslo – 160 g + 15 g na pleseň
- kefír – 200 ml
- kyslá smotana s obsahom tuku od 20% – 200 ml
- cukor – 2 polievkové lyžice. l.
- soľ – 1/2 lyžičky.
- vajcia – 2 ks.
- múky – 280 g
- prášok do pečiva – 1.5–2 lyžičky.
- strúhanka na prípravu panvice
Na ozdobu
- sezam
1. Nastrúhanú kapustu na miernom ohni zľahka opražíme na suchej panvici, pridáme nasekaný kôpor, koriander a tymian, soľ, korenie, necháme mierne vychladnúť a pridáme na kocky nakrájané uvarené vajcia. Toto bude náplň.
2. Maslo roztopíme, zmiešame s kefírom a kyslou smotanou, pridáme cukor a soľ. Vajcia rozšľaháme oddelene a opatrne nalejeme do výslednej zmesi. Vznikne vám tekuté cesto. Múku zmiešame s práškom do pečiva a za stáleho miešania pomaly prilievame do cesta, najlepšie mixérom. Miešajte do hladka.
3. Pekáč s priemerom 24–25 cm vymastíme maslom a jemne posypeme strúhankou. Polovicu cesta nalejte do formy, pridajte plnku a rovnomerne ju rozdeľte na cesto. Vlejeme zvyšné cesto a uhladíme.
4. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 °C (najskôr môžete piecť v režime „nízky“ na 10–15 minút a potom „hore a dole“, kým sa to nedokončí). Skontrolujte pripravenosť palicou alebo zápalkou – vloženou do stredu hotového koláča, zostáva suchá.
5. Vyberte koláč z rúry a nechajte ho mierne vychladnúť, 20 minút. Ak chcete mäkkú kôrku, pokryte vrch uterákom, ak chcete chrumkavú kôrku, nemusíte ju prikrývať! Keď koláč vychladne, položte koláč na tanier alebo misku a ozdobte sezamovými semienkami. Môžeme podávať teplé aj studené.
Vajcia v mäsovom kabáte: občerstvenie na každú príležitosť
Toto klasické britské jedlo sa dá pripraviť vopred, takže ak musíte v prípade núdze hostiť hostí alebo zabaliť školákovi obedár, jednoducho otvoríte chladničku. Škótske vajcia vyzerajú obzvlášť pôsobivo, keď sú rezané. Plus trochu zelene, pekný tanier a máte elegantné sviatočné predjedlo.
škótske vajcia
Škótske vajcia sú porciovanou verziou sekanej.
Na varenie vajec potrebujete:
- vajcia na tvrdo – 6 ks.
- mleté bravčové mäso – 450–500 g
- vajcia – 2 ks.
- nasekanú petržlenovú vňať – 1 polievková lyžica. l.
- strúhaná citrónová kôra – 1 lyžička.
- štipka suchého tymiánu, mletý koriander, strúhaný muškátový oriešok
- pšeničná múka – 2 polievkové lyžice. l.
- strúhanka – 1 polievková lyžica. l.
- rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.
- soľ, korenie
1. Do misky dáme mleté bravčové mäso, zašľaháme 1 vajce. Pridajte petržlenovú vňať, kôru, tymián, koriander, muškátový oriešok. Pridajte soľ, korenie a dobre premiešajte.
2. Rúru predhrejeme na 200°C, plech zľahka vymastíme olejom. Vložte múku a strúhanku do samostatných misiek. Porazte zvyšné surové vajce.
3. Okorenené mleté bravčové mäso rozdeľte na 6 rovnakých častí a vytvarujte z nich „placky“. Po namočení rúk studenou vodou zabaľte do každého „koláča“ jedno olúpané uvarené vajce.
4. Vaječné koláče obalíme najskôr v múke, potom vo vajci a potom v strúhanke. Poukladáme na pripravený plech a pečieme 10-15 minút. na každej strane. Necháme postáť vo vypnutej rúre 5-7 minút. a slúžiť.
Kúsok talianskej Veľkej noci
Tento recept pochádza z Janova, no bez neho si nemožno predstaviť oslavu Veľkej noci vo zvyšku Talianska. Povinnou súčasťou pasqualiny sú vajcia pečené celé vo vnútri cesta, ako symbol skrytého zdroja života, a zelený špenát – znak znovuzrodenia. Historicky pasqualina pozostávala z 33 vrstiev (Kristov vek), ale dnes sú požiadavky uvoľnenejšie: stačí jednoducho odstrániť plnku do lístkového cesta alebo kysnutého cesta.
Koláč so špenátom a vajcom
Pasqualina – kúsok Veľkej noci po taliansky
Na prípravu potrebujete:
Na náplň:
- vajcia – 8 ks.
- špenát – 200 g
- polotvrdý syr – 200 g
- tvaroh – 100 g
- tvrdý syr – 60 g
- soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti
Na test:
- maslo – 100 g
- žĺtky – 5 ks.
- kyslá smotana – 1 polievková lyžica. l.
- múka – 240 g
- soľ – na špičke noža
- prášok do pečiva – 1/2 lyžičky.
- pitná voda – 100 ml
1. Pripravte cesto na špenát a vajce. Maslo nakrájajte na malé kocky, vložte do hlbokej misky a nechajte 30 minút pri izbovej teplote. Mäkké maslo vyšľaháme mixérom do nadýchanej peny.
2. Bez zastavenia šľahania pridáme žĺtky. Pridáme kyslú smotanu, potom preosiatu múku so soľou a práškom do pečiva. Miešajte.
3. Zalejte pitnou vodou a rýchlo vypracujte cesto na špenát a vajce. Hornú časť nádoby s cestom prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 30 minút do chladničky.
4. Pripravíme koláčovú náplň. Vajcia uvaríme na tvrdo a ochladíme pod tečúcou vodou. Špenát roztrieďte a odstráňte všetky tuhé stonky. Listy umyte a nakrájajte na pásiky. Preložíme do hrnca.
5. Aspoň 2 litre pitnej vody privedieme do varu a zalejeme špenátom v hrnci. Po opätovnom prevarení varte 2 minúty a sceďte v cedníku, aby úplne odkvapkal.
6. Polotvrdý syr nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme k vychladnutému špenátu spolu s tvarohom. Soľ a korenie podľa chuti. Zmes dôkladne premiešame. Plnka na koláč je pripravená.
7. Vyberte koláčové cesto z chladničky. Odrežte si kúsok veľkosti dlane a vložte do mrazničky. Potom oddeľte ďalší malý kúsok a vyvaľkajte ho na pás široký 3 cm a dlhý ako je priemer formy.
8. Zo zvyšku cesta vyvaľkáme guľu, vložíme ju do vymastenej zapekacej misy a pomocou rúk, začínajúc od stredu gule, rovnomerne rozložíme všetko cesto po povrchu. Hrúbka vrstvy by mala byť približne 3-5 mm. Popichajte vidličkou.
9. Vajcia ošúpeme a vložíme do formy s cestom tak, aby boli od seba približne v rovnakej vzdialenosti. Na vrch natrieme špenátovú plnku. Povrch koláča uhladíme.
10. Vrstvu cesta preložíme po obvode dovnútra. Vyvaľkaný pás cesta opatrne priložíme k okrajom. Zmrazený kúsok cesta nastrúhame na koláč na hrubom strúhadle tak, aby bola zakrytá všetka plnka.
11. Rúru vyhrejeme na 180°C. Špenátový koláč posypeme strúhaným syrom a pečieme 45-50 minút. Necháme mierne vychladnúť, potom preložíme na tanier a podávame.
Šalát s jarnou náladou
Existuje milión receptov na šaláty s varenými vajíčkami. A výber receptu pre vás nebude jednoduchý. No keďže Veľká noc nie je len cirkevný sviatok, ale aj začiatok skutočnej, nie kalendárnej jari, chceli sme niečo ľahké, zelené a bez akejkoľvek majonézy. Tento chrumkavý šalát je skutočnou jarnou kyticou chutí, vôní a vitamínov. Ale zahrnutie vajec natvrdo premení z maličkosti na uspokojivé jedlo. No, ak chcete použiť ťažké majonézové delostrelectvo – napríklad Olivier alebo mimózu, na našej stránke je takýchto receptov dosť.
Chrumkavý vaječný šalát
Chrumkavý vajíčkový šalát – 100% vôňa jari
Na prípravu šalátu potrebujete:
- vajcia na tvrdo – 6 ks.
- zeler – 4 stopky
- polovica strednej hlávky feniklu
- uhorka – 3 ks.
- malý zväzok kôpru
- extra panenský olivový olej
- majonéza, lepšia domáca
- soľ, čerstvo mleté biele korenie
1. Vajcia ošúpeme a nahrubo nasekáme. Zeler nakrájame na veľmi tenké plátky. Uhorky a fenikel nakrájame na malé kocky. Nakrájajte kôpor.
2. Všetky pripravené suroviny zmiešame, dochutíme olivovým olejom zmiešaným s majonézou, soľou a korením. Pred podávaním necháme 30 minút odležať v chladničke.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #fašírka #Veľká noc #vaječné jedlá #škótske vajciaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…