K receptu
Veľkonočný boršč s chrenom je na Ukrajine tradičným sviatočným jedlom. Jeho osobitné postavenie zvýrazňuje bohatá mäsová zložka – je tu veľký kus vareného bravčového mäsa a bravčovej masti, v ktorej sa dusí kyslá kapusta. Z moderných doplnkov iba paradajka, no jej funkcia je skôr estetická, skrášľuje sa s ňou farba boršču.
zložitosť: priemer Kalórie: 769,32 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 2 hodiny 30 minút Pridať. čas: 30 h Použité: 31,85 g/66,37 g/12,33VareniepolievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍveľká mrkva – 2 ks veľká cibuľa – 2 ks sušená petržlenová vňať – 1 ks bravčové mäso s kosťou – 1,5 kg čerstvo mleté čierne korenie stredne veľká repa – 2 ks vínny ocot – 1 polievková lyžica. l paradajka – 1 ks rastlinný olej – 2 lyžice. l. kyslá kapusta – 1 kg surového údeného bravčového tuku – 100 ghrenovských stolov – 4 lyžice. l.soľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ošúpte jednu mrkvu, jednu cibuľu a koreň petržlenu a smažte na suchej horúcej panvici 4 minúty. Umyte bravčové mäso, vložte ho do hrnca a pridajte 4 litre vody a priveďte do varu. Odstráňte penu. Pridajte vyprážanú zeleninu, soľ, korenie a varte na miernom ohni 1,5 hodiny.
Krok 2
Cviklu, zvyšnú cibuľu a mrkvu ošúpeme škrabkou na zeleninu. Vložte repné šupky do misky s ľadovou vodou a dajte na 30 minút do chladničky. Potom sceďte a dajte na oheň. Akonáhle voda začne vrieť, okamžite ju odstráňte z tepla, inak vývar stratí svoju bohatú farbu.
Krok 3
Nastrúhajte cibuľu, mrkvu a repu. Paradajku nakrájame na kocky. Zahrejte rastlinný olej na panvici a smažte cibuľu, mrkvu a repu za stáleho miešania počas 4 minút. Zalejeme octom, dusíme 10 minút. Pridajte paradajky a varte ďalšie 4 minúty. Odstráňte z tepla.
Krok 4
Bravčovú masť nakrájame na malé kúsky. Na suchej panvici opražíme bravčovú masť, kým sa nevytvoria oškvarky. Pridajte kyslú kapustu a varte za stáleho miešania 30 minút.
Krok 5
Odstráňte mäso a zeleninu z vývaru. Vývar precedíme. Opečenú zeleninu vložte do vývaru a varte 10 minút. Pridajte chren. Boršč priveďte do varu.
Krok 6
Dochutíme soľou a korením. Boršč zrieďte vývarom z červenej repy na požadovanú farbu a ihneď odstráňte z tepla. Rozložte bravčové mäso na porcie. Mäso poukladáme na taniere a zalejeme borščom. Podávame s kyslou smotanou a bylinkami.