Vykôstkovaný slivkový lekvár

Vykôstkovaný slivkový lekvár

Vykôstkovaný slivkový lekvár K receptu

Mnoho ľudí robí lekvár z odkôstkovaných sliviek a nie je to bezdôvodne. Okrem toho, že je podľa nás oveľa pohodlnejšie jesť (v čistej forme alebo natretý na krajci chleba), dá sa použiť aj ako náplň do koláčov. Nikto nikdy nečelí žiadnym zvláštnym ťažkostiam v procese prípravy sliviek na takýto džem: ak je slivka zrelá, po rozrezaní na polovice semená prakticky vypadnú do vašich rúk. Potom je všetko pripravené podľa schémy podrobne opísanej v recepte. A prosím, neponáhľajte sa, dosiahnite správny stupeň pripravenosti slivkového lekváru, potom bude tiež perfektne skladovaný bez chladenia.

zložitosť: ľahko Kalórie: 5356,08 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 13:00 Použité: 11,19 g/4,88 g/1329,12VareniePopoludňajšie občerstvenieVečeraDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetINGREDIENCIE NA 1 PORCIUslivky – 1,3 kg cukru – 1,2 kg pitnej vody – 400 ml badián – 2 hviezdičky klinčeky – 2-3 púčiky škorica – 1-2 tyčinky Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte slivky na lekvár. Za týmto účelom roztriedte ovocie, umyte a dobre osušte papierovou utierkou. Každú slivku prekrojíme na polovicu a odstránime kôstky.

Krok 2

Odvážte pripravené vykôstkované slivky. Odmerajte 1 kg, pretože množstvo cukru a vody je uvedené na základe tejto hmotnosti. Tie navyše použite podľa vlastného uváženia.

Krok 3

Pripravte sirup na slivkový lekvár. Za týmto účelom nalejte cukor do širokej ohňovzdornej nádoby. Zalejte vodou a priveďte do varu. Varte 3 minúty.

Krok 4

Polovičky sliviek vložte do vriaceho sirupu a nádobou niekoľkokrát jemne potraste, aby sa rovnomerne rozložila medzi ovocie. Pridajte korenie (musia byť vložené do vrecka vytvoreného z kúska gázy).

Krok 5

Nádobu so slivkami v sirupe a korením odstavíme z ohňa. Nechajte pri izbovej teplote 4 hodiny. Potom znova zahrejte a varte 5-7 minút. Necháme 3 hodiny odpočívať. Toto opakujte 3-4 krát.

Krok 6

Odstráňte gázový uzol s korením z džemu. Horúci slivkový lekvár bez jadierok nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a zviňte viečka. Vyklopte na dvojito zloženú utierku a nechajte úplne vychladnúť.

UŽITOČNÉ RADY

Ak si predsa len chcete zabezpečiť spoľahlivosť skladovania slivkového lekváru, pasterizujte ho. Za týmto účelom prikryte poháre viečkami a vložte ich do hrnca s vodou zohriatou na 70 °C tak, aby siahala po „plecia“. Zohrejte na 90 °C a udržiavajte na ohni 10-15 minút. Potom ho zrolujte.

MIMOchodom

Samozrejme, slivkový lekvár bez jadierok sa dá vyrobiť aj bez korenia – tento krok jednoducho vynechajte. Jedného dňa však určite skúste pridať tieto ingrediencie a uistite sa, že s nimi bude jedlo oveľa chutnejšie a aromatickejšie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik