Žltý slivkový lekvár

Žltý slivkový lekvár

Biely slivkový lekvár K receptu

Džem vyrobený zo žltých sliviek sa líši od toho, ktorý je vyrobený z červených alebo čiernych sliviek, pretože má jemnejšiu chuť. Mnohým dokonca chutí viac, preto sme sa rozhodli tento recept zverejniť. Pri príprave žltého slivkového džemu nie sú žiadne ťažkosti, takže aj neskúsení kuchári sa môžu pustiť do práce. Tí druhí môžu byť zmätení trvaním procesu, ale rozhodne by sa nemali báť, pretože jeden krok vyžaduje varenie päť minút. A len v posledný deň budete musieť stáť pri sporáku pol hodiny. Výsledok však určite stojí za to, pretože v konečnom dôsledku si k čaju budete môcť podávať vlastný slivkový lekvár – chutný a aromatický.

zložitosť: ľahko Kalórie: 355,48 kcal/porcia Porcie: 16 varenie: 48 h Použité: 0,45 g/0,17 g/88,44VarenieRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 16 PORCIÍslivka – 1 kg cukor – 1,5 kg vanilka – 1 struk Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte žlté slivky na lekvár. Ovocie umyte a osušte papierovými utierkami. Potom povrch slivky popicháme vidličkou alebo špáradlom, aby šupka pri varení nepraskla.

Krok 2

Pripravené slivky vložte do veľkej smaltovanej misy a naplňte vriacou vodou tak, aby boli plody úplne zakryté. Nechajte pri izbovej teplote. Voda by mala vychladnúť.

Krok 3

Slivky vložte do cedníka, zachyťte vodu a odmerajte 1 liter. Nasypte cukor do hrnca. Zalejte 1 litrom vody a priveďte do varu. Pridajte vanilkový struk rozrezaný pozdĺžne a varte 5 minút.

Krok 4

Vložte slivky do smaltovanej misy alebo veľkého hrnca. Pripravený sirup necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Nalejte ju na slivky a nechajte niekoľko hodín.

Krok 5

Vypustite sirup z misky alebo hrnca. Slivky môžete jednoducho vypustiť v cedníku a umiestniť pod ňu panvicu. Sirup opäť prevaríme, necháme vychladnúť a zalejeme na ovocie. Opakujte to ešte dvakrát v 12 hodinových intervaloch.

Krok 6

Sirup naposledy sceďte a priveďte do varu. Pridáme slivky a dusíme na miernom ohni 30 minút, v prípade potreby stiahneme penu. Žltý slivkový lekvár necháme vychladnúť a nalejeme do suchých čistých pohárov. Zakryte plastovými viečkami.

UŽITOČNÉ RADY

Na džem podľa tohto receptu je lepšie brať silné, mierne nezrelé biele alebo žlté slivky. Je pravda, že bude dosť ťažké extrahovať semená z takýchto plodov, takže túto myšlienku úplne opustite.

MIMOchodom

Žltý slivkový džem nevyžaduje tesnenie a skladovanie v chladničke: príprava trvá pomerne dlho, takže obsah cukru sa stáva optimálnym a poskytuje prípravku dostatočnú „stabilitu“.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik