10 kocovinových polievok na prežitie sviatkov
Prázdniny a predĺžené víkendy sú radom hodov, piknikov v prírode a priateľských posedení pri grilovaní a poháriku. Aby bolo každé ráno dobré, zozbierali sme pre vás osvedčené recepty na polievky na kocoviny. Cítiť našu starosť.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Khash, kharcho a ďalšie polievky z Kaukazu
- Kapustová polievka, solyanka, rassolniki
- Nezvyčajné polievky na kocovinu
- Recepty
- Klasická mäsová solyanka
- Pho bo, hovädzia rezancová polievka
- Kapustová polievka s bravčovým mäsom
- Rybia polievka Kuban s tromi druhmi rýb
- Ramen s pikantným bravčovým mäsom
- Rassolnik Moskva s obličkami
- kharcho po gruzínsky
- Hash
- Klasický boršč
- Kuracia rezancová polievka s omeletou
Zaujímavosťou je, že polievky z kocoviny sú prítomné vo väčšine národných kuchýň, či už ide o Európu, Áziu alebo Nový svet. Sú varené vo vývare, slanom náleve, kefíre alebo jogurte s rôznymi druhmi zeleniny, húb, korenia a byliniek.
Khash, kharcho a ďalšie polievky z Kaukazu
Khash je právom považovaný za kráľa kocovinových polievok. („hashel“ znamená „kuchár“ v arménčine). Toto husté a uspokojivé jedlo sa varí z hovädzích stehien, držiek a hovädzieho chvosta počas mnohých hodín a podáva sa s čerstvým cesnakom, kyslou uhorkou a opečeným pita chlebom. Je to cháš, ktorý sa jedáva na Kaukaze v tretí deň svadby, keď ani tí najvytrvalejší hostia nevedia nájsť silu pokračovať v hostine.
Ďalšia nepochybná klasika, ktorá dokáže oživiť každého nadšenca, — kharcho. V tradičnej gruzínskej verzii sa varí s hovädzím mäsom, ryžou, tkemali, orechmi, množstvom korenia a byliniek. Podávame v zohriatom ketsi ešte vriacom.
Národná čečenská polievka zhizhig-galnash je varené mäso s kosťou, knedle z pšeničnej alebo kukuričnej múky a silný vývar. Všetky ingrediencie sa tu podávajú samostatne a dopĺňajú ich dve omáčky — cesnak a zemiak. Predpokladá sa, že toto jedlo lieči všetky neduhy.
Prečítajte si tiež
SKUPINA MATERIÁLOV
Kharcho polievka
Kharcho polievka (gruzínsky: ხარჩო) je gruzínske mäsové jedlo s priemernou hrúbkou medzi polievkou a duseným mäsom, v prípade potreby s vlašskými orechmi alebo ryžou.
Kapustová polievka, solyanka, rassolniki
Uhorková polievka je jedným z najznámejších liekov na kocovinu.
Nálev z uhoriek — váš verný pomocník v boji s kocovinou. A aby ste maximalizovali liečivé vlastnosti, pripravte s ním draslík, solyanku alebo niektorú z možností nálevu. Môžete použiť akýkoľvek vývar — mäso, huby alebo ryby. A aby ste efekt upevnili, pridajte do polievky nadrobno nakrájané kyslé uhorky, kapary, olivy a paradajky.
A uvaríme kyslú dennú kapustnicu v slanom náleve z kyslej kapusty. Áno, proces je pomalý — najprv kapustu dusíme v rúre niekoľko hodín, potom pridáme silný mäsový vývar, popražíme, soľanku, okoreníme a necháme polievku lúhovať pri izbovej teplote aspoň 12 hodín.
Nezvyčajné polievky na kocovinu
Bulharskú polievku tarator pripravíte oveľa jednoduchšie a rýchlejšie. Do fermentovaného mliečneho základu stačí pridať čerstvú uhorku, nadrobno nasekané bylinky a hrsť vlašských orechov. Alebo český cesnak — polievka z kocoviny na báze cesnaku, zemiakov a masti.
Bohaté panázijské polievky, ako je ramen, pho bo alebo sukiyaki, pomôžu zbaviť sa symptómov kocoviny, ktoré nie sú horšie ako solyanka alebo boršč. Do silného horúceho vývaru pridajte čokoľvek, čo máte radi: vajcia, bylinky, zeleninu, mäso, huby. A nezabudnite na horúcu chilli omáčku alebo hoisin – ich teplo vám veľmi pomôže.
Gréci sú považovaní za veľkých fanúšikov vína, takže sa dobre orientujú v receptoch na kocovinu. Ráno po sviatkoch jedia avgolemono — kurací vývar so surovými vajcami, ryžou a citrónovou šťavou. Kombinácia kyslých a mastných jedál vám behom chvíľky narovná hlavu a upokojí žalúdok.
A v Škótsku, kde je obzvlášť obľúbený silný alkohol, na konci sviatku podávajú guláš coq-a-liki. Jeho hlavnou úlohou je predchádzať príznakom kocoviny, nie ich zmierňovať. Jedlo sa pripravuje z kuracieho mäsa, póru a sušených sliviek.
Recepty
Solyanka mäsová klasika
Druhé meno pre mäsovú kašu — kocovina. Podľa historika ruskej kuchyne Williama Pokhlebkina sa táto polievka spolu s vodkou objavila na Rusi v 15. storočí.
Klasická mäsová solyanka
Na varenie na 6 porcií treba:
- hovädzia hruď s kosťou – 1 kg
- malý hovädzí alebo teľací jazyk – 1 ks.
- hovädzie srdce – 400 g
- nakladané uhorky – 400 g
- veľká cibuľa – 2 ks.
- bravčové klobásy na vyprážanie – 300 g
- údený bôčik – 200 g
- soľanka z nakladaných uhoriek – 200 ml
- malá mrkva – 1 ks.
- paradajková omáčka – 100 g
- zeler – 2-3 stonky
- cesnak – 4 strúčiky
- zmes korenia – 1 polievková lyžica. l.
- mletá paprika – 1/2 lyžičky.
- soľ
Ak chcete odoslať:
- vykôstkované olivy
- kapary, veľké aj malé
- kyslá smotana
- nasekanú petržlenovú vňať
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Vložte jazyk do panvice s vriacou osolenou vodou. Varte na strednom ohni do mäkka, 1 hodinu. Opláchnite studenou vodou, odstráňte kožu, odrežte sublingválne mäso.
2. Vložte hovädziu hruď do veľkého hrnca a pridajte 3,5–4 litre studenej vody. Priveďte do varu, znížte teplotu na minimum. Pridajte soľ a zbavte peny. Pridáme zrnká korenia, nahrubo nakrájaný zeler a mrkvu. Cibuľu dôkladne umyte, odrežte vrch a spodok a pridajte do panvice aj s prsiami. Varte 3 hodiny.
3. 1 hodinu pred pripravenosťou pridajte sublingválne mäso a srdce. Vývar precedíme do čistého hrnca — nepotrebujete viac ako 2 litre, zmrazte zvyšok vývaru.
4. Hrudník zbavte kosti, nakrájajte na ľahko konzumovateľné kúsky, odstráňte blany a chrupavku. Vyrežte aj jazyk a srdce.
5. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Kyslé uhorky ošúpeme, nakrájame pozdĺžne na štvrtiny a priečne na malé kúsky.
6. Bravčový bôčik nakrájajte na malé kocky, vložte do panvice spolu s cibuľou a cesnakom, položte na strednú teplotu a smažte, kým hrudník nebude zlatohnedý, 10-12 minút. Do panvice pridajte uhorky, paradajkovú omáčku a soľanku. Priveďte do varu, korenie, odstráňte z tepla.
7. Všetok pripravený dresing z mäsa a cibule s hrudníkom a uhorkami dáme do hrnca s vývarom. Priveďte do varu, na miernom ohni povarte 10 minút.
8. Párky opečte na predhriatej panvici s nepriľnavým povrchom zo všetkých strán, kým nie sú takmer hotové. Nakrájajte na kúsky, ktoré sa dajú ľahko jesť, pridajte do maškrty a varte ďalších 5–7 minút. Vypnite oheň, prikryte pokrievkou a nechajte pôsobiť 5-10 minút.
9. Soljanku podávajte veľmi horúcu, ochuťte korením a na každý tanier pridajte niekoľko olív a kapary. Samostatne podávajte kyslú smotanu, citrón a bylinky.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto paradajkovej omáčky môžete bezpečne použiť paradajkovú pastu: budete potrebovať 50–60 g.
Užitočné rady
Hovädzí jazyk na solyanku môžeme aj zapiecť, recept si prečítajte tu takto pripravený jazyk nakrájaný pridajte do solyanky 2 minúty pred koncom varenia.
Pho bo, hovädzia rezancová polievka
Táto tradičná vietnamská polievka s ryžovými rezancami je vyrobená z bohatého, aromatického vývaru vyrobeného z mäsa alebo hydiny. Vďaka svojej bohatej chuti dokonale zmierňuje príznaky kocoviny.
Pho bo, hovädzia rezancová polievka
Na varenie na 6 porcií treba:
- kosti z hovädzej drene (ako je dreň) – 1,5 kg
- hovädzia sviečkovica – 400 g
- ploché tenké ryžové rezance – 300 g
- malá mrkva – 1 ks.
- malý koreň daikonu – 1 ks.
- cibule – 1 ks.
- zeler – 2 stopky
- cesnak – 7 klinčekov
- čerstvý koreň zázvoru – 5 cm
- rybia omáčka – 2 polievkové lyžice. l.
- badián – 6 hviezdičiek
- škorica – 1 palica
- karafiát – 12 púčikov
- semená koriandra – 1 lyžička.
- soľ
Ak chcete odoslať:
- fazuľové klíčky
- cibule
- červená čili paprička
- vápno
- koriandr
- zelená cibuľa
- thajská bazalka
- čili omáčka
- hoisin omáčka
1. Všetky kosti vložte do veľkého 6-litrového hrnca a naplňte studenou vodou, kým nie sú úplne zakryté. Priveďte do varu na vysokej teplote, znížte teplotu a varte 10 minút. Potom vývar vylejte, kosti opláchnite od peny, vráťte ich späť do panvice a pridajte čerstvú prefiltrovanú studenú vodu, aby sa panvica naplnila do 3/4. Umiestnite na vysoký oheň, priveďte do varu, znížte teplo. Penu odstraňujte 10 minút.
2. Cibuľu ošúpeme len od hrubej šupky (môžeme nechať tenké hnedé vrstvy). Púčiky klinčekov zapichneme do cibule, vyberieme kliešťami a zľahka opálime na otvorenom ohni. Pridajte do vývaru. Tiež opekajte a do vývaru pridajte tyčinku škorice, badián a nahrubo nakrájaný zázvor. Ak máte elektrický sporák, môžete koreniny opražiť na suchej panvici. V tomto prípade najskôr opečte klinčeky a až potom ich zapichnite do cibule. Pridajte koriander do vývaru.
3. Cesnak, mrkvu, daikon a zeler nasekáme nahrubo. Pridajte zeleninu do vývaru. Varíme prikryté 3 hodiny. Oheň by mal byť minimálny, aby voda nevrela. Ak by predsa len začalo vrieť, môžete postupne prilievať studenú vodu.
4. Odstráňte hotový vývar z ohňa, úplne ochlaďte, 2 hodiny. Potom dajte na 2-3 hodiny do chladničky. Z povrchu odstráňte všetok stuhnutý tuk.
5. Položte vývar na vysoký oheň a priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum a prikryté dusíme ďalšie 3 hodiny. Potom pridajte soľ a rybiu omáčku.
6. Z vývaru vyberieme kosti (kostná dreň sa dá jesť, veľmi chutná s chlebom). Vývar precedíme do čistého hrnca.
7. Asi 30 minút vopred vložte hovädziu sviečkovicu do mrazničky a potom ju nakrájajte na široké plátky s hrúbkou maximálne 2 mm (mierne zmrazená sviečkovica sa krája ľahšie).
8. Na servírovanie nakrájajte zelenú cibuľu na stredné kúsky, odstráňte stonky z bazalky a koriandra, limetky nakrájajte na štvrtiny, klíčky nakrájajte na polovicu, čili nakrájajte na kolieska a cibuľu nakrájajte veľmi jemne. Všetky ingrediencie rozložte na veľký tanier po častiach.
9. Rezance uvaríme podľa návodu na obale, prepláchneme studenou vodou a zľahka osušíme.
10. Priveďte vývar do varu. Rezance rozdelíme do misiek a poukladáme na ne plátky mäsa. Položte misky a ich ozdoby na stôl. Už na stole nalejte vriaci vývar do misiek — upečie mäso priamo na tanieri.
11. Do každej porcie pridáme trochu oblohy, vytlačíme limetkovú šťavu a dochutíme omáčkami.
Poznámka pre hostiteľku
Tá istá polievka, ale s kuracím mäsom, sa volá pho ga, pomôže vám aj pri opici. Prečítajte si, ako ho variť tu.
Užitočné rady
Pre bohatšiu chuť vývaru sa niekedy pridávajú kuracie nohy spolu s hovädzími kosťami. Nezabudnite im pred varením dopriať „pedikúru“ ostrihaním pazúrikov.
Kapustová polievka s bravčovým mäsom
Kapustová polievka z kyslej kapusty — Perfektné raňajky na kocovinu. Bohatá denná kapustová polievka vám pomôže vyrovnať sa s nepríjemnými príznakmi obzvlášť rýchlo.
Kapustová polievka s bravčovým mäsom
Na varenie na 4 porcie treba:
- tučné bravčové mäso – 500 g
- kyslá kapusta – 400 g
- zemiaky – 3 ks.
- repa – 3 ks.
- mrkva – 2 ks.
- cibule – 2 ks.
- koreň zeleru – 50 g
- zelená cibuľa – 50 g
- bobkový list – 1 ks.
- rastlinný olej
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Jednu mrkvu, jednu cibuľu a zeler nakrájame na kúsky ľubovoľnej veľkosti a opekáme na suchej panvici 3 minúty.
2. Vložte pripravené bravčové mäso do hrnca, pridajte 2 litre studenej vody a položte na vysoký oheň.
3. Keď…