4 pikantné šaláty z medvedieho cesnaku

4 pikantné šaláty z medvedieho cesnaku

4 pikantné šaláty z medvedieho cesnaku

Medvedí luk, aka medvedí cesnak – výborná čerstvá zelenina do šalátov. Len treba vedieť variť medvedí cesnak.

4 pikantné šaláty z medvedieho cesnaku

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Medvedí cesnak, vajcia a kyslá smotana
  • Medvedí cesnak, paradajky, ocot a nerafinovaný rastlinný olej
  • Medvedí cesnak, cestoviny, pesto, mandle a cvikla
  • Ramson, fenikel, jahody, mladý syr a vlašské orechy

Medvedí cesnak, vajcia a kyslá smotana

Nádherný šalát, známy mnohým z detstva, – zelená cibuľa, vajcia a majonéza. Pridajme novú sviežu nôtu – zelenú cibuľku nahraďte aromatickým medvedím cesnakom s výraznou cesnakovou chuťou. Na trhoch sa už objavil a my s radosťou vyskúšame ďalšiu variáciu tohto úžasného vitamínového jedla. Pripravte si šalát s medvedím cesnakom a vajíčkami.

Šalát s vajíčkami a medvedím cesnakom

Šalát s vajíčkami a medvedím cesnakom
Šalát s vajíčkami a medvedím cesnakom

Na prípravu šalátu potrebujete:

  • 4 vajcia
  • 2 zväzky zelených listov medvedieho cesnaku
  • 4 polievkové lyžice. l. kyslá smotana 20% tuku
  • soľ
  1. Vajíčka uvaríme natvrdo, ochladíme v studenej vode, ošúpeme a nadrobno nakrájame.
  2. Medvedí cesnak umyjeme, osušíme, odrežeme stonky a listy nakrájame na tenké pásiky.
  3. Vajcia a medvedí cesnak zmiešame, osolíme, položíme na servírovacie taniere, navrch pridáme lyžicu kyslej smotany.

Prečítajte si tiež

Cheremsha

PRODUKTY

Cheremsha

Ramson, známy aj ako medvedí cibuľa, rastie v celej Európe, na Kaukaze a v Turecku. Na Ďalekom východe je tejto rastliny veľa. Ramson zvyčajne rastie v tienistých lesoch v údoliach pri riekach a menej bežne sa pestuje ako záhradná rastlina. Jeho listy, stonka a cibuľka sú jedlé.

gastronóm

gastronóm

Medvedí cesnak, paradajky, ocot a nerafinovaný rastlinný olej

Čerstvý mladý medvedí cesnak – výhonky aj listy – možno použiť na prípravu najrôznejších jedál. Medvedí cesnak sa hodí k mäsu, vajciam, zelenine, tvarohu. Jasnú a veľmi pikantnú chuť medvedieho cesnaku v tomto šaláte doplnia konzervované paradajky a aromatický nerafinovaný rastlinný olej.

Šalát z medvedieho cesnaku s paradajkovou omáčkou

Šalát z medvedieho cesnaku s paradajkovou omáčkou
Šalát z medvedieho cesnaku s paradajkovou omáčkou

Na prípravu šalátu potrebujete:

  • 2 zväzky výhonkov medvedieho cesnaku
  • 2–3 stredne veľké konzervované paradajky vo vlastnej šťave
  • biely vínny ocot
  • nerafinovaný slnečnicový alebo kukuričný olej
  • soľ
  1. Výhonky medvedieho cesnaku ošúpeme a dôkladne opláchneme. Vložíme do mierne vriacej, mierne osolenej vody a varíme do mäkka, potom scedíme v cedníku a necháme odtiecť všetku tekutinu.
  2. Dužinu z konzervovaných paradajok bez šupky rozdrvíme vidličkou a pridáme k uvarenému medvediemu cesnaku. Šalát dochutíme soľou, octom a olejom.

Medvedí cesnak, cestoviny, pesto, mandle a cvikla

Ak ste milovníkom cestovinových šalátov, tento recept je pre vás. Je to tiež pre tých, ktorí používajú veľa čerstvej sezónnej zeleniny: tu nájdete bazalku, medvedí cesnak a repné vrcholy. Okrem toho sa na príklade prípravy tohto jedla naučíte fajčiť orechy. Toľko výhod je v jednom cestovinovom šaláte, peste s údenými mandľami a medvedím cesnakom!

Cestoviny a pesto šalát s údenými mandľami

Cestovinový šalát, pesto s údenými mandľami a medvedím cesnakom
Cestovinový šalát, pesto s údenými mandľami a medvedím cesnakom

Na prípravu šalátu potrebujete:

  • cestoviny – 200 g, najlepšie tagliatelle alebo pappardelle
  • jelšové hobliny na fajčenie
  • lúpané surové mandle – 50 g
  • 2–4 vetvičky bazalky
  • Parmezán – 20 g
  • syr pecorino – 20 g
  • extra panenský olivový olej – 125 ml plus na cestoviny
  • repa s vrcholmi – 2 ks, malá
  • čerstvý medvedí cesnak – 1 veľký zväzok
  • soľ
  1. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Scedíme v cedníku. Pokvapkáme olejom a premiešame.
  2. Jelšové hobliny zabaľte do fólie a do výsledného obalu na jednej strane vypichnite niekoľko otvorov. Vo veku formy na sušienky urobte malý otvor. Balenie s hoblinami s otvormi nahor vložte do pohára, pridajte orechy, zatvorte a dajte na oheň: na gril, horák alebo do rúry. Potom, čo z otvoru vo veku vyjde dym, zahrievajte 5-10 minút. Potom orechy vyberte z nádoby a ochlaďte.
  3. Orechy a soľ vložíme do mixéra a pomelieme. Pridajte bazalku, oba druhy syra a maslo; rozdrviť do hladka, zmiešať s pastou.
  4. Z cvikly odrežeme vršky a rukami ich nahrubo natrháme. Rovnakým spôsobom zberajte medvedí cesnak. Cviklu ošúpeme a nakrájame na čo najtenšie hoblinky.
  5. Zeleninu a cviklu vmiešame do cestovín a dochutíme soľou a korením. Ihneď podávajte.

Ramson, fenikel, jahody, mladý syr a vlašské orechy

Jahody v tomto šaláte možno nahradiť akýmikoľvek sezónnymi bobuľami a suluguni možno nahradiť hermelínom alebo brie. Hlavnou vecou je nezabudnúť na sezónne zelené. Aktívne používajte medvedí cesnak. Skvele dopĺňa sladkosť bobúľ a korenistú chuť feniklu.

Sezónny zelený šalát so syrom, feniklom, hroznom, jahodami a orechmi

Šalát z medvedieho cesnaku a kukurice so syrom, feniklom, hroznom, jahodami a orechmi
Šalát z medvedieho cesnaku a kukurice so syrom, feniklom, hroznom, jahodami a orechmi

Na prípravu šalátu potrebujete:

  • 1 veľká hlava feniklu
  • 300 g jahôd (môže byť aj nesladených)
  • 300 g bieleho hrozna bez jadierok
  • 120 g vlašských orechov
  • 300 g sezónnej zeleniny (špenát, medvedí cesnak, šťaveľ, šťavel, quinoa, šťavel atď.)
  • 500 g mladého syra (Adyghe, Suluguni, Osetian atď.)

Na tankovanie

  • 100 ml pomarančového džúsu
  • 2 polievkové lyžice. l. horčica so zrnkami
  • 2 polievkové lyžice. l. med
  • 3 polievkové lyžice. l. jablčný ocot
  • 120 ml extra panenského olivového oleja
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Všetky ingrediencie na dresing vložte do pohára s tesným uzáverom a premiešajte. Zavrieť. Dresing bude potrebné pred podávaním poriadne prešľahať.
  2. Fenikel nakrájajte na tenké plátky a vložte do ľadovej vody asi na 15 minút, potom dôkladne osušte.
  3. Jahody a hrozno nakrájame na polovice (ak sú jahody veľké, nakrájame na menšie plátky). Orechy nasekáme nahrubo.
  4. Zeleninu natrhajte na ľahko konzumovateľné kúsky, zmiešajte s feniklom, jahodami a hroznom a poukladajte na taniere. Posypeme rozdrobeným syrom, prelejeme dresingom, posypeme orechmi.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #zelená #ramson #šalátySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik