9 omáčok z paradajkového pretlaku, ktoré zlepšia chuť známych jedál

9 omáčok z paradajkového pretlaku, ktoré zlepšia chuť známych jedál

9 omáčok z paradajkového pretlaku, ktoré zlepšia chuť známych jedál

Domáce omáčky z paradajkovej pasty môžu výrazne zlepšiť chuť, vôňu a šťavnatosť mnohých jedál. Namiesto kupovania hotových paradajkových omáčok v obchode vám odporúčame vyrobiť si vlastné. Paradajková pasta je produkt, ktorý vám pri použití s ​​rôznymi prísadami, korením a bylinkami umožní vytvárať rôzne omáčky. Domáca paradajková pasta je nielen chutnejšia, ale aj zdravšia ako náprotivky z obchodu. A dajú sa pripraviť rýchlo a jednoducho: náklady na ďalšie prísady sú minimálne a vďaka možnosti meniť chuť sú omáčky z paradajkovej pasty vynikajúcim dochucovadlom mnohých jedál. Domáce omáčky navyše neobsahujú škodlivé prísady, chemické arómy, farbivá a neznáme konzervačné látky.

omáčka s paradajkovou pastou

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Domáca paradajková omáčka na grilovanie
  • Paradajková omáčka s talianskymi bylinkami na špagety
  • Domáca paradajková omáčka na pizzu
  • Paradajková omáčka na ryby a morské plody
  • Pikantná paradajková omáčka na hranolky
  • BBQ omáčka z paradajkovej pasty
  • Lahodná paradajková omáčka s medom
  • Domáci kečup z paradajkovej pasty
  • Jemná paradajková omáčka so smotanou a cesnakom

Domáca paradajková omáčka na grilovanie

Žiadny piknik sa nezaobíde bez paradajkovej omáčky na grilovanie. A je nepravdepodobné, že by kečup z obchodu mohol primerane nahradiť aromatické paradajkové korenie vyrobené vlastnými rukami. Domácu paradajkovú omáčku pripravíte za 5 minút. Nechajte omáčku postáť 2030 minút a bude ešte bohatšia na chuť a farbu.

Domáca paradajková omáčka na grilovanie
Domáca paradajková omáčka na grilovanie

Na prípravu domácej paradajkovej omáčky na grilovanie potrebujete:

  • paradajková pasta – 150 g
  • pitná voda – 300 ml
  • cesnak – 2 strúčiky
  • bazalka, kôpor, petržlen, zelená cibuľa – každý pár vetvičiek
  • škrob – 1 lyžička.
  • soľ a mletá čili paprička podľa chuti
  1. V hrnci zmiešajte paradajkovú pastu, vodu, cukor, soľ a nasekaný cesnak.
  2. Dôkladne premiešame a privedieme do varu. Znížte teplotu na minimum a varte 57 minút za stáleho miešania. Škrob rozrieďte v malom množstve vody a za stáleho miešania pridajte tenkým prúdom do paradajkovej omáčky. Varíme do zhustnutia.
  3. Odstráňte z tepla a ochlaďte. Pridáme nasekané bylinky a podávame.

Paradajková omáčka s talianskymi bylinkami na špagety

Ak si chcete pripraviť zaujímavý dresing na špagety, môžete skúsiť pripraviť omáčku z paradajkového pretlaku s talianskymi bylinkami. Vďaka nim bude omáčka vyvážená, s príjemným buketom letných byliniek.

Paradajková omáčka s talianskymi bylinkami na špagety
Paradajková omáčka s talianskymi bylinkami na špagety

Na prípravu paradajkovej omáčky s talianskymi bylinkami na špagety potrebujete:

  • paradajková pasta – 1 polievková lyžica. l.
  • pitná voda – 250 ml
  • pšeničná múka – 1 polievková lyžica. l.
  • rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
  • cibuľa – 1/2 ks.
  • cesnak – 1 strúčik
  • petržlen a bazalka – každý pár vetvičiek
  • sušené talianske bylinky podľa chuti
  • soľ, cukor – štipka
  • mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  1. Pripravte si ingrediencie na prípravu paradajkovej omáčky s talianskymi bylinkami. Cibuľu nakrájame na malé kocky.
  2. V hrnci zohrejte rastlinný olej. Pridajte pripravenú cibuľu, štipku cukru a soľ. Smažte za stáleho miešania, až kým nebude priehľadný. Pridajte nasekaný cesnak, potom pšeničnú múku. Pridajte paradajkovú pastu a dôkladne premiešajte.
  3. Tenkým prúdom za stáleho miešania prilievame studenú vodu. Omáčka by mala byť hladká a bez hrudiek. Omáčku varte na miernom ohni 1520 minút.
  4. Nakoniec pridáme soľ, cukor, talianske bylinky a nasekané bylinky podľa chuti. Odstráňte omáčku z tepla a ochlaďte.

Domáca paradajková omáčka na pizzu

Domáca paradajková omáčka na pizzu sa ľahko pripravuje a je mierne pikantná. Môžete experimentovať s korením a bylinkami, aby omáčka získala jedinečnú chuť.

Domáca paradajková omáčka na pizzu
Domáca paradajková omáčka na pizzu

Na prípravu domácej paradajkovej omáčky na pizzu potrebujete:

  • paradajková pasta – 6 lyžíc. l.
  • pitná voda – 100 ml
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • cibuľa – 2 ks.
  • červená paprika – 2 ks.
  • sušená bazalka – 1 lyžička.
  • sušené oregano – 1 lyžička.
  • cesnak – 4 strúčiky
  • cukor – 2 lyžičky.
  • soľ – 1 lyžička.
  • čierne korenie podľa chuti
  1. Pripravte si ingrediencie na prípravu domácej paradajkovej omáčky na pizzu. Cibuľu nakrájame na malé kocky.
  2. V hrnci zohrejte rastlinný olej. Pridajte pripravenú cibuľu a smažte, kým nebude priehľadná. Červenú papriku nakrájame na kocky, pridáme k cibuli a varíme do mäkka.
  3. Pridajte paradajkový pretlak, cesnak, soľ, cukor, bylinky a korenie. Zahriať sa 12 minúty. Pridajte pitnú vodu a dusíme 810 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.
  4. Omáčku preložíme do nádoby, ochladíme a rozmixujeme mixérom do hladka. Omáčka z paradajkovej pasty na pizzu je pripravená.

Paradajková omáčka na ryby a morské plody

Paradajková omáčka je skvelým doplnkom k rybám a morským plodom. Dodá im jasnú chuť a vôňu a tiež urobí jedlá s rybami a morskými plodmi šťavnatejšie a chutnejšie. Omáčka sa pripravuje v 2 verziách – studená a horúca. Podávame za studena k pripraveným rybím jedlám, hlavne k vyprážaným rybám.

Paradajková omáčka na ryby a morské plody
Paradajková omáčka na ryby a morské plody

Na prípravu paradajkovej omáčky na ryby a morské plody potrebujete:

  • paradajková pasta – 80 g
  • pitná voda – 100 ml
  • olivový olej – 50 ml
  • cesnak – 6 strúčikov
  • veľká biela cibuľa – 1 ks.
  • kapary – 2 lyžice. l.
  • olivy – 25 ks.
  • bobkové listy – 2 ks.
  • sušené oregano – 1/2 lyžičky.
  • sušený majorán – 1/4 lyžičky.
  • nakladaná paprika jalapeňos – 3 ks.
  • soľ – 1/2 lyžičky.
  • cukor štipka
  1. Pripravte si ingrediencie na omáčku z paradajkovej pasty pre ryby. Cibuľu a cesnak nakrájame na tenké pásiky.
  2. Na rozpálenom oleji opražíme cibuľu dosklovita, pridáme cesnak.
  3. Pridajte paradajkovú pastu, miešajte, varte 23 minúty.
  4. Zalejte vodou a priveďte do varu. Pridáme olivy, bobkový list, oregano, majoránku, jalapeňo, podľa chuti osolíme, pridáme štipku cukru.
  5. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte 10 minút. Vyskúšajte omáčku – mala by mať príjemnú chuť a vôňu. Podávame s vyprážanými rybami a krevetami.

Pikantná paradajková omáčka na hranolky

BBQ omáčka z paradajkového pretlaku s údenou paprikou je skutočnou explóziou chutí! Milovníci pikantných jedál ocenia túto omáčku. Hotovú omáčku je možné použiť nielen na grilovanie či grilovanie, ale aj na pečenie mäsa a zeleniny. Skvele sa hodí k hranolčekom alebo pečeným zemiakom.

Pikantná paradajková omáčka na hranolky
Pikantná paradajková omáčka na hranolky

Na prípravu pikantnej paradajkovej omáčky na hranolky potrebujete:

  • paradajková pasta – 300 g
  • pitná voda – 100 g
  • trstinový cukor – 140 g
  • jablčný ocot – 50 g
  • hrozienka – 50 g
  • čerstvé chilli papričky – 10 g
  • soľ podľa chuti
  • rasca podľa chuti
  1. Všetky ingrediencie na prípravu horúcej omáčky na hranolky zmiešame v hrnci. Priveďte do varu, varte 35 minút.
  2. Zmes preložíme do nádoby a pomocou mixéra rozmixujeme do hladka, aby nezostali kúsky korenia alebo hrozienok.
  3. Vychladíme a podávame s hranolkami.

BBQ omáčka z paradajkovej pasty

BBQ omáčka z paradajkového pretlaku s údenou paprikou je skutočnou explóziou chutí! Táto omáčka je ideálna pre milovníkov korenia. Hotovú omáčku môžete použiť na pečenie mäsa, grilovanie, opekanie, alebo jednoducho podávať s hranolkami. Dodá vášmu jedlu jedinečnú chuť a naplní ho bohatou arómou.

BBQ omáčka z paradajkovej pasty
BBQ omáčka z paradajkovej pasty

Na prípravu BBQ omáčky z paradajkovej pasty potrebujete:

  • paradajková pasta – 150 ml
  • jablčný ocot – 50 ml
  • sójová omáčka – 1 polievková lyžica. l.
  • trstinový cukor – 3 lyžice. l.
  • údená paprika – 2 lyžice. l.
  • horčičný prášok – 1 polievková lyžica. l.
  • mleté ​​​​čierne korenie – 0,5 lyžičky.
  • soľ – 1 lyžička.
  1. Na prípravu grilovacej omáčky z paradajkovej pasty pridajte do hrnca trstinový cukor, paradajkový pretlak a jablčný ocot.
  2. Omáčku zohrejte niekoľko minút na strednom ohni.
  3. Pridáme sójovú omáčku, horčicu, údenú papriku. Dochutíme soľou a korením. Dobre premiešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Lahodná paradajková omáčka s medom

Paradajková omáčka s medom je skutočným majstrovským dielom vo svete omáčok! Spája v sebe sladkosť medu a kyslosť paradajok, čím vytvára jedinečný chuťový buket.

Lahodná paradajková omáčka s medom
Lahodná paradajková omáčka s medom

Na prípravu lahodnej omáčky z paradajkovej pasty s medom potrebujete:

  • paradajková pasta – 400 g
  • pitná voda – 200 ml
  • rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
  • cibuľa – 2 ks.
  • tekutý med – 2 lyžice. l.
  • petržlen – 1/2 zväzku
  • soľ a korenie podľa chuti
  1. Pripravte si ingrediencie na prípravu lahodnej paradajkovej omáčky s medom. Cibuľu nakrájame na malé kocky.
  2. V hrnci zohrejte rastlinný olej. Pridajte pripravenú cibuľu, štipku cukru a soľ. Smažte za stáleho miešania, kým nie je priehľadná.
  3. Pridajte paradajkovú pastu a vodu (v závislosti od požadovanej konzistencie). Pridajte med, soľ a korenie. Dôkladne premiešame a privedieme do varu. Znížte teplotu a varte 5 minút.
  4. Odstráňte omáčku z tepla a ochlaďte. Pridajte nasekané bylinky podľa chuti

Domáci kečup z paradajkovej pasty

Sme zvyknutí, že kečup sa dá pripraviť iba a málokto vie, že je ľahké si ho pripraviť sami, vo vašej kuchyni, ak máte hotový paradajkový pretlak. Mýtus o škodlivosti kečupu sa vyvráti sám od seba: dáte doň len to, čo vám neuškodí a čo bude chutiť vám aj vašim deťom. Žiadna chémia, len prírodné a zdravé produkty! Aby sa konzistencia nelíšila od hotového výrobku a aby bol dokonale hladký a hodvábny, ako v obchode, mali by ste paradajkovú pastu dodatočne vyšľahať ponorným mixérom, kým nebude úplne homogenizovaná.

Domáci kečup z paradajkovej pasty
Domáci kečup z paradajkovej pasty

Na prípravu domáceho kečupu z paradajkového pretlaku potrebujete:

  • paradajková pasta – 200 g
  • prevarená voda – 100 ml
  • jablčný ocot – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ – 12 lyžičky.
  • cukor – 23 lyžičky.
  • korenie podľa chuti
  1. Ak chcete pripraviť domáci kečup z paradajkovej pasty, zmiešajte všetky ingrediencie v hrnci.
  2. Omáčku zohrejte niekoľko minút na strednom ohni.
  3. Pridajte korenie podľa chuti. Môžete pridať cesnak, čerstvé alebo sušené bylinky, štipľavú červenú papriku a čerstvo mleté ​​čierne korenie, horčicu, bobkový list a škoricu. Dobre premiešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Rozšľaháme ponorným mixérom.

Prečítajte si tiež

Recepty na lahodný kečup a 7 spôsobov, ako ho využiť originálnymi spôsobmi

Ako variť

Recepty na lahodný kečup a 7 spôsobov, ako ho využiť originálnymi spôsobmi

Recepty na lahodný domáci kečup môžu byť úplne iné. Môžete experimentovať s korením a bylinkami, použiť rôzne octy a cukry, vybrať si sezónne paradajky rôznych odrôd, čerstvé paradajky alebo paradajkový pretlak ako základ a dokonca použiť nektárinky či jablká pre bohatšiu chuť. Tu sú osvedčené recepty a 7 nečakaných spôsobov, ako využiť lahodný domáci kečup, od prípravy praženice až po pošírovanie bravčového mäsa.

Recenzent

Oľga Zacharová

Jemná paradajková omáčka so smotanou a cesnakom

Paradajková omáčka so smotanou a cesnakom je stelesnením jemnosti a chuti. Spája v sebe hrúbku paradajkového pretlaku…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik