9 omáčok z paradajkového pretlaku, ktoré zlepšia chuť známych jedál
Domáce omáčky z paradajkovej pasty môžu výrazne zlepšiť chuť, vôňu a šťavnatosť mnohých jedál. Namiesto kupovania hotových paradajkových omáčok v obchode vám odporúčame vyrobiť si vlastné. Paradajková pasta je produkt, ktorý vám pri použití s rôznymi prísadami, korením a bylinkami umožní vytvárať rôzne omáčky. Domáca paradajková pasta je nielen chutnejšia, ale aj zdravšia ako náprotivky z obchodu. A dajú sa pripraviť rýchlo a jednoducho: náklady na ďalšie prísady sú minimálne a vďaka možnosti meniť chuť sú omáčky z paradajkovej pasty vynikajúcim dochucovadlom mnohých jedál. Domáce omáčky navyše neobsahujú škodlivé prísady, chemické arómy, farbivá a neznáme konzervačné látky.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Domáca paradajková omáčka na grilovanie
- Paradajková omáčka s talianskymi bylinkami na špagety
- Domáca paradajková omáčka na pizzu
- Paradajková omáčka na ryby a morské plody
- Pikantná paradajková omáčka na hranolky
- BBQ omáčka z paradajkovej pasty
- Lahodná paradajková omáčka s medom
- Domáci kečup z paradajkovej pasty
- Jemná paradajková omáčka so smotanou a cesnakom
Domáca paradajková omáčka na grilovanie
Žiadny piknik sa nezaobíde bez paradajkovej omáčky na grilovanie. A je nepravdepodobné, že by kečup z obchodu mohol primerane nahradiť aromatické paradajkové korenie vyrobené vlastnými rukami. Domácu paradajkovú omáčku pripravíte za 5 minút. Nechajte omáčku postáť 20–30 minút a bude ešte bohatšia na chuť a farbu.
Domáca paradajková omáčka na grilovanie
Na prípravu domácej paradajkovej omáčky na grilovanie potrebujete:
- paradajková pasta – 150 g
- pitná voda – 300 ml
- cesnak – 2 strúčiky
- bazalka, kôpor, petržlen, zelená cibuľa – každý pár vetvičiek
- škrob – 1 lyžička.
- soľ a mletá čili paprička podľa chuti
- V hrnci zmiešajte paradajkovú pastu, vodu, cukor, soľ a nasekaný cesnak.
- Dôkladne premiešame a privedieme do varu. Znížte teplotu na minimum a varte 5–7 minút za stáleho miešania. Škrob rozrieďte v malom množstve vody a za stáleho miešania pridajte tenkým prúdom do paradajkovej omáčky. Varíme do zhustnutia.
- Odstráňte z tepla a ochlaďte. Pridáme nasekané bylinky a podávame.
Paradajková omáčka s talianskymi bylinkami na špagety
Ak si chcete pripraviť zaujímavý dresing na špagety, môžete skúsiť pripraviť omáčku z paradajkového pretlaku s talianskymi bylinkami. Vďaka nim bude omáčka vyvážená, s príjemným buketom letných byliniek.
Paradajková omáčka s talianskymi bylinkami na špagety
Na prípravu paradajkovej omáčky s talianskymi bylinkami na špagety potrebujete:
- paradajková pasta – 1 polievková lyžica. l.
- pitná voda – 250 ml
- pšeničná múka – 1 polievková lyžica. l.
- rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
- cibuľa – 1/2 ks.
- cesnak – 1 strúčik
- petržlen a bazalka – každý pár vetvičiek
- sušené talianske bylinky podľa chuti
- soľ, cukor – štipka
- mleté čierne korenie podľa chuti
- Pripravte si ingrediencie na prípravu paradajkovej omáčky s talianskymi bylinkami. Cibuľu nakrájame na malé kocky.
- V hrnci zohrejte rastlinný olej. Pridajte pripravenú cibuľu, štipku cukru a soľ. Smažte za stáleho miešania, až kým nebude priehľadný. Pridajte nasekaný cesnak, potom pšeničnú múku. Pridajte paradajkovú pastu a dôkladne premiešajte.
- Tenkým prúdom za stáleho miešania prilievame studenú vodu. Omáčka by mala byť hladká a bez hrudiek. Omáčku varte na miernom ohni 15–20 minút.
- Nakoniec pridáme soľ, cukor, talianske bylinky a nasekané bylinky podľa chuti. Odstráňte omáčku z tepla a ochlaďte.
Domáca paradajková omáčka na pizzu
Domáca paradajková omáčka na pizzu sa ľahko pripravuje a je mierne pikantná. Môžete experimentovať s korením a bylinkami, aby omáčka získala jedinečnú chuť.
Domáca paradajková omáčka na pizzu
Na prípravu domácej paradajkovej omáčky na pizzu potrebujete:
- paradajková pasta – 6 lyžíc. l.
- pitná voda – 100 ml
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- cibuľa – 2 ks.
- červená paprika – 2 ks.
- sušená bazalka – 1 lyžička.
- sušené oregano – 1 lyžička.
- cesnak – 4 strúčiky
- cukor – 2 lyžičky.
- soľ – 1 lyžička.
- čierne korenie podľa chuti
- Pripravte si ingrediencie na prípravu domácej paradajkovej omáčky na pizzu. Cibuľu nakrájame na malé kocky.
- V hrnci zohrejte rastlinný olej. Pridajte pripravenú cibuľu a smažte, kým nebude priehľadná. Červenú papriku nakrájame na kocky, pridáme k cibuli a varíme do mäkka.
- Pridajte paradajkový pretlak, cesnak, soľ, cukor, bylinky a korenie. Zahriať sa 1–2 minúty. Pridajte pitnú vodu a dusíme 8–10 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.
- Omáčku preložíme do nádoby, ochladíme a rozmixujeme mixérom do hladka. Omáčka z paradajkovej pasty na pizzu je pripravená.
Paradajková omáčka na ryby a morské plody
Paradajková omáčka je skvelým doplnkom k rybám a morským plodom. Dodá im jasnú chuť a vôňu a tiež urobí jedlá s rybami a morskými plodmi šťavnatejšie a chutnejšie. Omáčka sa pripravuje v 2 verziách – studená a horúca. Podávame za studena k pripraveným rybím jedlám, hlavne k vyprážaným rybám.
Paradajková omáčka na ryby a morské plody
Na prípravu paradajkovej omáčky na ryby a morské plody potrebujete:
- paradajková pasta – 80 g
- pitná voda – 100 ml
- olivový olej – 50 ml
- cesnak – 6 strúčikov
- veľká biela cibuľa – 1 ks.
- kapary – 2 lyžice. l.
- olivy – 25 ks.
- bobkové listy – 2 ks.
- sušené oregano – 1/2 lyžičky.
- sušený majorán – 1/4 lyžičky.
- nakladaná paprika jalapeňos – 3 ks.
- soľ – 1/2 lyžičky.
- cukor – štipka
- Pripravte si ingrediencie na omáčku z paradajkovej pasty pre ryby. Cibuľu a cesnak nakrájame na tenké pásiky.
- Na rozpálenom oleji opražíme cibuľu dosklovita, pridáme cesnak.
- Pridajte paradajkovú pastu, miešajte, varte 2–3 minúty.
- Zalejte vodou a priveďte do varu. Pridáme olivy, bobkový list, oregano, majoránku, jalapeňo, podľa chuti osolíme, pridáme štipku cukru.
- Priveďte do varu, znížte teplotu a varte 10 minút. Vyskúšajte omáčku – mala by mať príjemnú chuť a vôňu. Podávame s vyprážanými rybami a krevetami.
Pikantná paradajková omáčka na hranolky
BBQ omáčka z paradajkového pretlaku s údenou paprikou je skutočnou explóziou chutí! Milovníci pikantných jedál ocenia túto omáčku. Hotovú omáčku je možné použiť nielen na grilovanie či grilovanie, ale aj na pečenie mäsa a zeleniny. Skvele sa hodí k hranolčekom alebo pečeným zemiakom.
Pikantná paradajková omáčka na hranolky
Na prípravu pikantnej paradajkovej omáčky na hranolky potrebujete:
- paradajková pasta – 300 g
- pitná voda – 100 g
- trstinový cukor – 140 g
- jablčný ocot – 50 g
- hrozienka – 50 g
- čerstvé chilli papričky – 10 g
- soľ podľa chuti
- rasca podľa chuti
- Všetky ingrediencie na prípravu horúcej omáčky na hranolky zmiešame v hrnci. Priveďte do varu, varte 3–5 minút.
- Zmes preložíme do nádoby a pomocou mixéra rozmixujeme do hladka, aby nezostali kúsky korenia alebo hrozienok.
- Vychladíme a podávame s hranolkami.
BBQ omáčka z paradajkovej pasty
BBQ omáčka z paradajkového pretlaku s údenou paprikou je skutočnou explóziou chutí! Táto omáčka je ideálna pre milovníkov korenia. Hotovú omáčku môžete použiť na pečenie mäsa, grilovanie, opekanie, alebo jednoducho podávať s hranolkami. Dodá vášmu jedlu jedinečnú chuť a naplní ho bohatou arómou.
BBQ omáčka z paradajkovej pasty
Na prípravu BBQ omáčky z paradajkovej pasty potrebujete:
- paradajková pasta – 150 ml
- jablčný ocot – 50 ml
- sójová omáčka – 1 polievková lyžica. l.
- trstinový cukor – 3 lyžice. l.
- údená paprika – 2 lyžice. l.
- horčičný prášok – 1 polievková lyžica. l.
- mleté čierne korenie – 0,5 lyžičky.
- soľ – 1 lyžička.
- Na prípravu grilovacej omáčky z paradajkovej pasty pridajte do hrnca trstinový cukor, paradajkový pretlak a jablčný ocot.
- Omáčku zohrejte niekoľko minút na strednom ohni.
- Pridáme sójovú omáčku, horčicu, údenú papriku. Dochutíme soľou a korením. Dobre premiešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Lahodná paradajková omáčka s medom
Paradajková omáčka s medom je skutočným majstrovským dielom vo svete omáčok! Spája v sebe sladkosť medu a kyslosť paradajok, čím vytvára jedinečný chuťový buket.
Lahodná paradajková omáčka s medom
Na prípravu lahodnej omáčky z paradajkovej pasty s medom potrebujete:
- paradajková pasta – 400 g
- pitná voda – 200 ml
- rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
- cibuľa – 2 ks.
- tekutý med – 2 lyžice. l.
- petržlen – 1/2 zväzku
- soľ a korenie podľa chuti
- Pripravte si ingrediencie na prípravu lahodnej paradajkovej omáčky s medom. Cibuľu nakrájame na malé kocky.
- V hrnci zohrejte rastlinný olej. Pridajte pripravenú cibuľu, štipku cukru a soľ. Smažte za stáleho miešania, kým nie je priehľadná.
- Pridajte paradajkovú pastu a vodu (v závislosti od požadovanej konzistencie). Pridajte med, soľ a korenie. Dôkladne premiešame a privedieme do varu. Znížte teplotu a varte 5 minút.
- Odstráňte omáčku z tepla a ochlaďte. Pridajte nasekané bylinky podľa chuti
Domáci kečup z paradajkovej pasty
Sme zvyknutí, že kečup sa dá pripraviť iba a málokto vie, že je ľahké si ho pripraviť sami, vo vašej kuchyni, ak máte hotový paradajkový pretlak. Mýtus o škodlivosti kečupu sa vyvráti sám od seba: dáte doň len to, čo vám neuškodí a čo bude chutiť vám aj vašim deťom. Žiadna chémia, len prírodné a zdravé produkty! Aby sa konzistencia nelíšila od hotového výrobku a aby bol dokonale hladký a hodvábny, ako v obchode, mali by ste paradajkovú pastu dodatočne vyšľahať ponorným mixérom, kým nebude úplne homogenizovaná.
Domáci kečup z paradajkovej pasty
Na prípravu domáceho kečupu z paradajkového pretlaku potrebujete:
- paradajková pasta – 200 g
- prevarená voda – 100 ml
- jablčný ocot – 1 polievková lyžica. l.
- soľ – 1–2 lyžičky.
- cukor – 2–3 lyžičky.
- korenie podľa chuti
- Ak chcete pripraviť domáci kečup z paradajkovej pasty, zmiešajte všetky ingrediencie v hrnci.
- Omáčku zohrejte niekoľko minút na strednom ohni.
- Pridajte korenie podľa chuti. Môžete pridať cesnak, čerstvé alebo sušené bylinky, štipľavú červenú papriku a čerstvo mleté čierne korenie, horčicu, bobkový list a škoricu. Dobre premiešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Rozšľaháme ponorným mixérom.
Prečítajte si tiež
Ako variť
Recepty na lahodný kečup a 7 spôsobov, ako ho využiť originálnymi spôsobmi
Recepty na lahodný domáci kečup môžu byť úplne iné. Môžete experimentovať s korením a bylinkami, použiť rôzne octy a cukry, vybrať si sezónne paradajky rôznych odrôd, čerstvé paradajky alebo paradajkový pretlak ako základ a dokonca použiť nektárinky či jablká pre bohatšiu chuť. Tu sú osvedčené recepty a 7 nečakaných spôsobov, ako využiť lahodný domáci kečup, od prípravy praženice až po pošírovanie bravčového mäsa.
Oľga Zacharová
Jemná paradajková omáčka so smotanou a cesnakom
Paradajková omáčka so smotanou a cesnakom je stelesnením jemnosti a chuti. Spája v sebe hrúbku paradajkového pretlaku…