Ako si upiecť chutné zemiaky na uhlí, na grile, v rúre: osvedčené tipy
V dávnych rokoch objavovania vesmíru a najlepšej zmrzliny na svete boli prvým nezávislým kulinárskym zážitkom, ktorý deti získali, pečené zemiaky. Bezhinská lúka bola už pokosená a kone už dávno odišli do krajov bujnej trávy, no deti sa tak či onak v noci stále schádzali okolo ohňa. Pozývame vás, aby ste si na budúci víkend upiekli chutné zemiaky. Nemusíte ani robiť oheň.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ako chutne upiecť zemiaky v uhlí
- Ako chutne upiecť zemiaky v rúre
- Ako chutne upiecť zemiaky na grile
Ako zvyčajne skončil váš detský zážitok z pečených zemiakov? Zemiaky sa zahrabali do uhlíkov a čakali asi 20 minút, potom sa uhlíky roztrhali a hľuzy, ktoré boli zvonku úplne spálené a zvnútra takmer surové, sa vybrali a voňali po ohni. Jediným korením na hostinu bola hrubá soľ zo zápalkovej škatuľky. Potešenie, samozrejme, ale v priebehu rokov sa skutočná detská nevinnosť a obdiv vytrácajú. Existuje však niekoľko užitočných trikov, ktoré vám spestria repertoár a zvýšia výťažnosť jedlej časti produktu. Poďme sa o nich porozprávať.
K pesničkám sa hodia zemiaky pečené v uhlí. Aj so šťastnými aj smutnými. Podľa výsledku
Ako chutne upiecť zemiaky v uhlí
Najjednoduchší spôsob, ako upiecť zemiaky tak, aby sa zvonku nepripálili a zvnútra úplne uvarili, je prikryť ich vedrom. Potrebujete najbežnejšie vedro: 8-10 litrov, pozinkované. Keď odchádzate v noci z domu, vezmite si so sebou vedro a sapérsku lopatu. Keď prechádzate okolo susedov alebo záhrad JZD, vykopte tretinu vedra zemiakov a dobre vytraste pôdu. Založte oheň na mieste pomocou mŕtveho dreva a vetvičiek. Keď sa objavia prvé uhlíky v dostatočnom množstve, prehrabte ich špachtľou a rýchlym, sebavedomým pohybom otočte vedro so zemiakmi na čisté miesto. Zhrabte uhlie do vedra a niektoré položte na spodok. Stredné zemiaky sa upečú za pol hodiny, veľké budú musieť počkať asi 40 minút.
Zemiaky môžete samozrejme zabaliť do alobalu – aj to pomáha, ale nie až tak ako pri vedre. Umožňuje vám však pripraviť sa doma – zemiaky umyte, osušte, pevne zabaľte do fólie a nezabudnite si ich vziať so sebou. Vo všetkých prípadoch si vezmite soľ so sebou v škatuli alebo handre. Musím povedať, že soľ by mala byť hrubá a sivá? Tí najpokročilejší si môžu dať čerstvo pripravený štvrtok alebo indický čierny, islandský gejzír alebo Guerande fleur de sel. Potom však potrebujeme aj mŕtve drevo z parku Fontainebleau.
Prečítajte si tiež
Ako variť
Príprava na grilovanie: aké palivové drevo je najlepšie a čo robiť s uhlím
Veľa ľudí cez víkendy griluje. Poďme sa rozprávať o uhlí a palivovom dreve: ktoré palivové drevo je lepšie, ako zapáliť uhlie a ako ich používať rozumne. Táto veda nie je príliš zložitá, len treba cvičiť častejšie.
Oľga Zacharová
Ako chutne upiecť zemiaky v rúre
Doteraz sme hovorili o podmienkach turistiky, ale to nie je potrebné. Samozrejme, že doma nebudete mať taký apetít ako v lese alebo na brehu rieky, ale možnosti sa výrazne rozširujú. Rúra podáva v šikovných rukách vynikajúce výsledky. Najjednoduchší spôsob je prekrojiť stredne veľké nové zemiaky na polovicu, osušiť obrúskom alebo papierovou utierkou, vložiť do misy, posypať soľou, nahrubo mletým čiernym korením, suchými bylinkami (provensálsky alebo taliansky), zaliať olivovým olejom a dobre premiešame. Predhrejte rúru na 200 st °Plech vyložte papierom na pečenie a poukladajte naň zemiaky reznou stranou nahor. Pečieme v strednej polohe 25–30 minút do jasného sčervenania.
Zemiaky v rúre so soľou, korením a bylinkami – jedlo z reštaurácie doma
Pomocou aditív možno tieto zemiaky dostať na úroveň reštaurácie pre dospelých. Napríklad po 10 minútach na zemiaky posypeme nahrubo nakrájanou šalotkou a po ďalších 10 minútach poukladáme cherry paradajky. Získate svetlé a voňavé jedlo na sviatočný stôl.
Ak nemáte malé mladé zemiaky alebo je to drahé, môžete si vziať bežné zemiaky, len ich dobre umyte. Ak sa zemiaky nedajú umyť, môžete ich ošúpať. Potom nakrájajte každý zemiak na plátky, napríklad pomaranč. Zemiak najskôr pozdĺžne prekrojte na polovicu a potom reznou stranou položte na dosku. Nôž držte pod uhlom 60 stupňov k rovine stola a krájajte smerom k stredu koreňovej zeleniny, najskôr na jednej, potom na druhej strane. Po prvé, je to krásne a po druhé, plátky budú mať približne rovnakú veľkosť a budú varené súčasne. Takto sa pripravujú zemiaky vo vidieckom štýle alias rustikálne, a la campagne.
Zaujímavý a elegantný výsledok dosiahnete, ak vezmete o niečo väčší zemiak, tiež ho prekrojíte na polovicu a reznou stranou ponoríte do zmesi múky so soľou a korením. Pri pečení zostane rez biely a zemiaky sa zvnútra menej vysušia a majú krémovejšiu štruktúru. Navyše na tanieri vyzerá nezvyčajne a elegantne.
Nie je ľahké si ich tu kúpiť, ale ak sa vám zrazu dostanú do rúk veľmi veľké, varené (škrobové) zemiaky, potom v anglickej a teraz americkej kuchyni existuje spôsob pečenia takýchto veľkých hľúz. U nás tento nápad zrealizoval „Kroshka Potato“, ale jeho pôvod je v pochmúrnych poliach Albionu, kde rastie odroda „Russet Burbank“, najvhodnejšia na pečenie. V obchodoch som videl také zemiaky: sú veľké, podlhovasté, hladké a s hrubou šupkou. Metóda je veľmi jednoduchá.
Pečené zemiaky môžeme podávať s ľubovoľnou polevou a omáčkou. Nezaškodí ani čerstvá zelenina a solené ryby.
Zemiaky je potrebné dobre umyť, vysušiť a opakovane popichať vidličkou. Môžete piecť priamo na mriežke – je to o niečo rýchlejšie, alebo plech vysteľte papierom na pečenie, poukladajte zemiaky a dajte do vyhriatej miestnosti na 200 st. °S rúrou (s konvekciou, bez fúkania, môžete zvýšiť teplotu na 210–230 °C). Po 25 minútach plech vyberieme, zemiaky potrieme rozpusteným alebo rozpusteným maslom, posypeme soľou a vrátime do rúry na ďalších 20 minút. Zvyčajne to stačí, ale existujú nejaké tvrdohlavé zemiaky, ktoré je potrebné piecť hodinu. Zemiak popichajte ostrým nožom – ak sa šupka odlepí a nôž voľne zapadne, zemiak je hotový.
Vyberte panvicu a nechajte ju niekoľko minút vychladnúť. Teraz nakrájajte každý zemiak ostrým nožom takmer po celej dĺžke, obzvlášť veľké môžu byť rezané krížom. Stláčajte boky zemiakov, kým sa dužina nerozpadne a nevystúpi na vrch. Teraz navrch položte kúsok masla a vidličkou ho vmiešajte do dužiny, kým sa dužina nenafúkne. Pridajte soľ a korenie.
Pečené zemiaky sú dobré ako také, ale môžete ich ozdobiť aj opraženou slaninou a cibuľou, rôznymi prívarkami alebo hustou kyslou smotanou so zelenou cibuľkou a nasekanými bylinkami. Vo všeobecnosti sú tieto polevy a plnky desiatky, vyberte si podľa svojho vkusu. Ak nie každý stále používa požičanú slovnú zásobu, navrch dávajú polevy: v ruskej kuchyni je to omáčka a podľa nášho názoru sú plnky plnkou.
Zemiaky Hasselback sa najprv špeciálnym spôsobom nakrájajú a potom sa grilujú ako kebab za stáleho otáčania.
Ako chutne upiecť zemiaky na grile
Samozrejme, že zemiaky môžu byť varené aj na grile, ak nie je zaneprázdnený kebabmi. Zemiaky na drevené uhlie sú veľmi obľúbené v Škandinávii, Českej republike, Rakúsku a južnom Nemecku. Tieto zemiaky sa nazývajú Hasselback (podľa reštaurácie v Štokholme, kde sa prvýkrát objavili v 40. rokoch 20. storočia), alebo tornádo. Tradičnou metódou je rezanie hľuzy do dlhej špirály pomocou jednoduchého zariadenia. Špirála sa dá na špíz a vypráža sa, neustále sa otáča. Vzhľadom na niekoľkonásobné zvýšenie plochy ohrevu pri takomto krájaní sa zemiaky uvaria pomerne rýchlo, asi 10 minút–15, nie hodinu, ako pri pečení vcelku. Ak nemáte špeciálny twister, môžete zemiaky nakrájať jednoducho nožom, prepichnúť ich v strede ihlou na pletenie alebo drevenou špízou alebo priamo tenkou špízou. Potom sa zemiak roztiahne, špirála sa natiahne pozdĺžne ako pružina, pomastí sa olejom – zeleninovým alebo maslom – a dochutí sa soľou, korením a bylinkami podľa chuti. Iný spôsob je, že po oboch stranách zemiaku položíte čínske drevené paličky a nakrájate na plátky hrubé asi 5 mm – plátky zospodu ostanú spojené a môžete medzi ne niečo vložiť, napríklad ešte tenšie plátky slaniny.
Sladké zemiaky s jogurtom a korenistou omáčkou sú indické jedlo. Ukazuje sa to chutné a krásne
Všetky vyššie uvedené spôsoby varenia v rúre sú vhodné aj na grilovanie, najmä ak nejde o gril, ale o grilovací kotlík s pokrievkou alebo zariadenie typu udiareň. Technológia zostáva rovnaká – teplota je asi 200 °C, doba varenia pre sekané zemiaky je asi 30 minút, pre celé hľuzy – 45–60 minút. Musíte variť pod vekom.
Fanúšikovia orientálnej kuchyne a otvoreného ohňa môžu zemiaky nakrájať na plátky s hrúbkou centimetra a poukladať ich na špíz prešpikovaný tukovými podložkami s menším priemerom ako zemiaky (inak bude tuk silno odkvapkávať). Tieto zemiaky sú ochutené zmesou soli a mletého korenia, rasce a koriandra – všetko je tradičné.
V Ázii sú zemiaky najobľúbenejšie v Indii, podobne ako sladké zemiaky a sladké zemiaky. Zemiaky sa často pečú, zvyčajne v omáčke tandoori vyrobenej z jogurtu a všetkých druhov korenia. V tomto prípade sa zemiaky nakrájané na zemiaky (pozri vyššie) zmiešajú s omáčkou, uložia sa do formy celkom voľne a pečú sa pri 200 st. °Od tej istej polhodiny.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #pečené zemiaky #zemiaky v rúreSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach