Ako variť a s čím jesť kupaty: najlepšie prílohy a omáčky

Ako variť a s čím jesť kupaty: najlepšie prílohy a omáčky

Ako variť a s čím jesť kupaty: najlepšie prílohy a omáčky

Nepodceňujte kupaty. Môžu byť takmer štandardom zdravého životného štýlu, ak ich uvaríte s tekvicou a zeleninou. Alebo skutočné rock ‚n‘ rollery, keď sú vložené medzi párky v rožku. Môžete ich dať aj do babky, alebo aj do yorkshirského pudingu.

Ako variť a s čím jesť kupaty, najlepšie prílohy a omáčky

O čom budeme hovoriť v článku:

• Čo sú kupaty

• Ako variť kupaty

• Aké prílohy sú ideálne ku kupátom?

• Aké omáčky podávať ku kupatom

• Recepty na jedlá s kupátmi

• Hot dogy s kupatmi v pive

• Zeleninový guláš s tekvicou a kupaty

• Kupaty v imeretskom štýle

• Babka s klobásami a kuracím mäsom

• Yorkshirský puding

• Zemiaková polievka

• Kupaty v pive

Čo sú to kupaty a ako ich pripraviť

Spočiatku sa kupaty pripravovali v horských dedinách Gruzínska najmä z jahňacieho mäsa (teraz najčastejšie z bravčového mäsa). Dôkladne umyté bravčové črevá sa naplnili nasekaným mäsom s nasekanou cibuľou a bylinkami a rozdelili sa na párky dlhé 25 cm, ktoré sa potom dali rýchlo piecť buď na panvici alebo na grile. Podávalo sa so zelenou cibuľkou, petržlenovou vňaťou, koriandrom a čerstvou zeleninou.

Ako variť kupaty

Kupaty sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi: na panvici, v rúre, na grile
Kupaty sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi: na panvici, v rúre, na grile

Zdalo by sa, že to dáte na panvicu a opečiete ako párky. Ale tí, ktorí to urobili, boli sklamaní v kupatoch, pretože praskli a stratili svoje vzácne vnútro. Je to preto, že pred vyprážaním by sa kupaty mali variť 1–2 minúty. Potom vyberte dierovanou lyžicou a až potom vložte na panvicu s rozpáleným olejom a opečte zo všetkých strán dozlatista.

Mimochodom, o grilovaní. Toto by sa malo robiť na miernom ohni, inak sa kupáty rýchlo spália alebo sa ukážu ako suché. A nezabudnite naolejovať grilovací rošt, aby sa párky neprilepili.

Kupaty sú tiež veľmi chutné v rúre. Pečenie v rukáve alebo alobale bude trvať 20–25 minút.

Aké prílohy sú ideálne ku kupatom?

V Gruzínsku sú kupaty sprevádzané iba bylinkami a omáčkou (o tom neskôr). Ale ak chcete prílohu, dobrými možnosťami sú šaláty, zemiaková kaša, obilniny a cestoviny. Ku kupaty sa hodí karfiol, brokolica, cuketa a baklažán.

Aké omáčky podávať s kupaty

Najjednoduchšia je moja obľúbená paradajková. A tiež satsebeli, tkemali, cesnak alebo dokonca narsharab. Ale môžete urobiť zaujímavejšiu omáčku.

1. Slivka s cesnakom

Vezmite 300 g sliviek, varte v malom množstve vody 10 minút, potom pretrite cez sito. Pridajte strúčik cesnaku, 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej a rozdrviť v mixéri. Podľa chuti okoreníme.

2. Paradajka s korením

Pečte pár veľkých sladkých paprík v rúre, kým nezčernajú. Preneste do vrecka, ochlaďte, odstráňte kožu a semená. Dužinu spojte s 300 g lúpaných paradajok z konzervy, strúčikom cesnaku a bylinkami podľa chuti. Prerazte mixérom. Dochutíme mletou červenou paprikou a soľou.

3. Zelená omáčka s petržlenovou vňaťou

Vezmite 500 g špenátu, 100 g petržlenu, 30 g cesnaku a vložte do misky mixéra. Nalejte šťavu z 1 citróna a 2 polievkové lyžice. l. olivový olej. Rozmixujte mixérom na pyré. Pridajte trochu soli.

Prečítajte si tiež

Omáčky

SKUPINA MATERIÁLOV

Omáčky

Omáčka (z francúzskeho omáčka – omáčka) je tekuté korenie na hlavné jedlo. Omáčky sa nielen podávajú s hotovými jedlami, ale používajú sa aj v procese ich prípravy (to znamená, že jedlo sa dusí v omáčke alebo pečie v omáčke). Omáčky sú známe už od staroveku (napríklad starorímske garum, tiež známe ako liquamen, vyrábané z malých fermentovaných rýb, obdoba thajského nam pla a vietnamského nuoc nam). Každá omáčka pozostáva z tekutého základu a ďalších prísad: zelenina, ovocie, bylinky, korenie, bylinky.

Recepty na jedlá s kupátmi

Kupaty je možné zaradiť do iných jedál. S týmito klobásami sa pripravujú teplé jedlá, predjedlá, polievky, kastróly a koláče. Vybrali sme 5 zaujímavých receptov, ktoré vám umožnia pozrieť sa na kupaty z trochu iného uhla.

Hot dogy s kupaty v pive

Ponúkame 3 rôzne možnosti polevy pre párky, ale môžete si prísť na svoje. Klobásky podusíme na pive s cibuľou a korením, až kým nie sú takmer hotové, potom osušíme a opečieme na grile alebo na panvici. Dôstojnou alternatívou k hotdogovým buchtám sú mini bagety alebo talianske placky panini.

Hot dogy s kupaty v pive
Hot dogy s kupaty v pive

45 minút

Na prípravu 12 porcií potrebujete:

• žemle pre párky v rožku – 12 ks.

• kupaty – 12 ks.

• svetlé pivo – 900 ml

• veľká cibuľa – 1 ks.

• maslo – 40 g

• rasca – 1 lyžička.

• soľ

Pre možnosť 1:

• stredná cibuľa – 1 ks.

• uhorka – 1 ks.

• nakladaná uhorka – 1 ks.

• Kórejská mrkva – 100 g

• zeler – 1 stonka

• kečup – 2 polievkové lyžice. l.

• jablčný ocot – 2 polievkové lyžice. l.

• soľ

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

Pre možnosť 2:

• uhorka – 1 ks.

• stredná cibuľa – 1 ks.

• zelená cibuľa – 2 stonky

• rastlinný olej – 100 ml

• horčica – 2 polievkové lyžice. l.

• kečup – 2 polievkové lyžice. l.

Pre možnosť 3:

• syr – 50 g

• polovica sladkej papriky

• šalátové listy – 4 ks.

• červená čili paprička – 1 ks.

• Dijonská horčica – 2 polievkové lyžice. l.

• majonéza – 2 polievkové lyžice. l.

1. Na panvici rozohrejeme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu. Posypeme rascou, soľou a na miernom ohni za stáleho miešania varíme 5 minút. Pridajte kupaty a pivo a priveďte do varu na silnom ohni. Znížte teplotu na minimum a varte, otáčajte kupaty, 15 minút. Kupáty osušíme papierovou utierkou a opečieme na grilovacej panvici do zlatista.

2. Rúru predhrejeme na 200°C a žemle ohrievame 5-6 minút. Pozdĺž každého drdola urobte hlboký rez bez toho, aby ste ho prerezali úplne.

3. Pri možnosti 1 nakrájajte cibuľu na polkolieska, vložte do misy, pridajte soľ, korenie a jablčný ocot. Premiešame, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme 30 minút. Stopkový zeler, nakladané a čerstvé uhorky nakrájame na tenké plátky. Rezne žemle namažte kečupom. Naplňte kórejskou mrkvou, zelerom a uhorkami, pridajte kupaty, pridajte nakladanú cibuľu.

4. Pri možnosti 2 zohrejte rastlinný olej v hrnci. Cibuľu nakrájajte na hrubé pol krúžky a vložte do hlbokého tuku. Smažte do zlatista, 3 až 4 minúty, a vyberte na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby vychladol a rozpadol sa. Uhorku nakrájame na pásiky. Jemne nakrájajte zelenú cibuľu. Teplé žemle pomastíme kečupom, poukladáme do nich uhorku, zelenú cibuľku a kupáty, polejeme horčicou, posypeme chrumkavou cibuľkou.

5. Pri možnosti 3 nakrájajte sladkú papriku na tenké prúžky a čili papričku na kolieska. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Rezne žemle potrieme majonézou, do každej vložíme šalát, sladkú papriku a kupaty, pridáme pár koliesok čili a trochu horčice a posypeme strúhaným syrom.

Mimochodom

Dôstojnou alternatívou k hotdogovým buchtám sú mini bagety alebo talianske placky panini.

Zeleninový prívarok s tekvicou a kupaty

Cenovo výhodné jedlo na rodinnú večeru vo všedné dni. Guláš bude chutný najmä so sezónnou zeleninou, samozrejme ideálne z vlastnej záhradky.

Zeleninový prívarok s tekvicou a kupaty
Zeleninový prívarok s tekvicou a kupaty

1 h 10 min

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

• tekvicová dužina – 500 g

• veľká mrkva – 1 ks.

• cibuľa – 1 ks.

• zemiaky – 2 ks.

• vane – 4 ks.

• kôpor – 50 g

• cesnak – 3 strúčiky

• muškátový oriešok – na špičke noža

• sušený tymián – 1 lyžička.

• rastlinný olej – 5 polievkových lyžíc. l.

• soľ

• mleté ​​čierne korenie

1. Tekvicu nakrájame na veľké kocky, zemiaky a mrkvu na stredné. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Nakrájajte cibuľu a nakrájajte cesnak na plátky.

2. Kupáty vložíme do vriacej vody a varíme 2 minúty. Vo veľkej panvici zohrejte polovicu rastlinného oleja. Pridajte kupaty a smažte do zlatista. Uložíme na tanier a nakrájame na plátky.

3. Vložte zemiaky do tej istej panvice a smažte ich za stáleho miešania do polovice varenia. Položte na tanier. Na tej istej panvici striedavo smažte mrkvu a tekvicu (pridajte trochu rastlinného oleja).

4. Do panvice nalejte zvyšný olej, opražte cibuľu a cesnak. Vráťte do nej všetku vyprážanú zeleninu a kupáty. Osolíme, okoreníme, ochutíme tymianom a muškátovým orieškom. Premiešame a prikryté dusíme 20 minút. Pred podávaním posypeme nasekaným kôprom.

Mimochodom

Zelenina na dusenie by sa mala najskôr vyprážať oddelene: v tomto prípade si kúsky lepšie zachovajú svoj tvar a jedlo bude vyzerať chutnejšie.

Poznámka pre hostiteľku

Zloženie zeleniny sa môže meniť v závislosti od sezóny a chuťových preferencií. Nemáte radi tekvicu? Použite sadu zeleniny a la ratutouille: baklažán, cuketu, paradajky, sladkú papriku.

Kupaty v imeretskom štýle

Urob si sám kupat sa ukáže byť obzvlášť šťavnatý a stredne tučný, takže ich má zvyčajne každý rád.

Kupaty v imeretskom štýle
Kupaty v imeretskom štýle

1 hodina 30 minút

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

• tučná bravčová dužina – 700 g

• hovädzia dužina – 300 g

• bravčová masť – 100 g

• stredné žiarovky – 2 ks.

• granát stredný – 1 ks.

• cesnak – 2–6 strúčikov

• mletá škorica – 1/3 lyžičky.

• čučoriedka – 1 lyžička.

• soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

• pripravené bravčové črevá – 150 g

• olej na vyprážanie

1. Bravčové a hovädzie mäso nakrájajte a sekerou nasekajte čo najjemnejšie. Tiež nakrájajte masť a cibuľu. Cesnak rozdrvíme v mažiari so soľou na kašu.

2. Mleté mäso, masť, cibuľu, čierne korenie, škoricu a cesnak zmiešame. Pridajte trochu studenej vody a dôkladne premiešajte rukami, kým zmes nebude mať homogénnu konzistenciu.

3. Odlúpnite semená granátového jablka zo šupky a membrán. Do mletého mäsa pridajte semená granátového jablka a čučoriedky, znova jemne premiešajte.

4. Bravčové črevá naplníme mletým mäsom. Varte vodu v hrnci a ponorte kúpele do vriacej vody na 1 minútu.

5. Na panvici rozohrejeme tuk a kupáty opečieme zo všetkých strán asi 25–30 minút.

Mimochodom

Nerobte si starosti so semenami granátového jablka vo vani: takmer ich nepocítite, ale ich chuť sa týmto „aditívom“ výrazne zlepší.

Poznámka pre hostiteľku

V Gruzínsku sa hotové kupaty navlečú na dlhú palicu a zavesia sa v tmavej chladnej miestnosti: takto sa dajú skladovať až 2 týždne.

Babka s klobásami a kuracím mäsom

Babka je tradičné jedlo bieloruskej kuchyne, čo je kastról zo strúhaných zemiakov s masťou a cibuľou. S týmto receptom sme sa pohrali pridaním kuracieho mäsa a kupátov.

Babka s klobásami a kuracím mäsom
Babka s klobásami a kuracím mäsom

40 minút

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

• zemiaky – 1,5 kg

• dužina z kuracieho stehna – 500 g

• kupaty – 400 g

• stredná cibuľa – 2 ks.

• bravčová masť – 250 g

• rasca – 1 lyžička.

• soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

• kyslá smotana na podávanie

1. Zmrazte kupáty a kura 30 minút pred varením, aby sa dali ľahšie krájať. Kupaty nakrájajte na kolieska s hrúbkou 1–1,5 cm.

2. Bravčovú masť nakrájame na kocky so stranou 1 cm, ošúpeme a nadrobno. Vložte masť do veľkej panvice. Dajte na strednú teplotu a odstráňte tuk. Keď bravčová masť zozlatne, scedíme väčšinu tuku a rezervu.

3. Do panvice s bravčovou masťou pridáme kuracie mäso, zvýšime oheň, kúsky opečieme do zlatista. Pridajte rascu, klobásu a cibuľu a za častého miešania varte ďalších 5 minút. Odstráňte z tepla.

4. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme roztopenú masť, soľ a korenie.

5. V…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik