Ako variť šišský kebab v rúre: z kuracieho, bravčového, pečene, makrely a šťuky

Ako variť šišský kebab v rúre: z kuracieho, bravčového, pečene, makrely a šťuky

Ako variť šišský kebab v rúre: z kuracieho, bravčového, pečene, makrely a šťuky

Nemali by ste sa skláňať k meniacemu sa svetu, kde ste našli rúru, tam je BBQ zóna. Chceme tým povedať, že ak chcete grilovať, nemusíte ísť do prírody. Šťavnaté mäso natrháte zubami aj vo vlastnej kuchyni. Naučíme vás variť ražniči v bežnej rúre.

Ako variť šišský kebab v rúre: z kuracieho, bravčového, pečene, makrely a šťuky

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Marináda na grilovanie v rúre
  • Špízy a teplota
  • „Tekutý dym“ a ďalšie triky na dodanie chuti grilovaniu
  • Recepty
  • Bravčový ražniči na plechu na pečenie
  • Ražniči v rúre z pečene, baklažánu a údenej masti
  • Kebab z makrely
  • Špízy z morčacích pŕs s arašidovou omáčkou
  • Šašlik z kuracích pŕs v rúre
  • Lososové špízy
  • Bravčový kebab v rukáve v rúre
  • Pike ražniči v rúre

Marináda na grilovanie v rúre

Marináda by sa nemala zanedbávať: obsahuje polovicu tajomstva šťavnatého kebabu. Pravidlo je tu veľmi jednoduché – na tuhé mäso, ktoré treba zmäknúť, zvoľte ocot, citrónovú šťavu alebo tmavé pivo. Na hydinové sviečkovice alebo filé používame bylinkový olivový olej, kefír, jogurt alebo kokosové mlieko. K mastným rybám vrátane lososa sú vhodné sójové, ustricové a citrusové omáčky alebo čerstvý zázvor. Ale tresku alebo zubáča stačí len jemne pomastiť olivovým olejom, posypať čerstvo mletým bielym korením a sušenými provensálskymi bylinkami. Optimálny čas na marinovanie kebabu je od 23 hodiny až pár dní.

Existujú aj univerzálne marinády, medzi ktorými je na prvom mieste cibuľa. Na to budete potrebovať kyslú zložku, napríklad ocot alebo citrónovú šťavu, soľ, korenie, cesnak, korenie podľa chuti, ako aj cibuľu nakrájanú na tenké krúžky alebo perie rýchlosťou 400500 g na každý kg mäsa.

Mimochodom, horliví odporcovia cibule by sa nemali obávať, pretože pre marinádu nie je dôležitá samotná zelenina, ale jej šťava. Preto môžete jednoducho použiť odšťavovač alebo bežné jemné sito.

Za univerzálne sa považujú marinády na báze perlivej vody, jablčného muštu (nealkoholického alebo s malým množstvom) a paradajkovej šťavy, najlepšie domácej. Cesnak, horčica, horúca pasta gochujang, čili a mletá rasca tu fungujú skvele.

Špízy a teplota

Na grilovanie v rúre je najpraktickejšie použiť jednorazové špízy
Na grilovanie v rúre je najpraktickejšie použiť jednorazové špízy

Ražný kebab môžete piecť v rúre buď na mriežke alebo vo vrecku na pečenie, alebo na drevených či bambusových špízoch. Posledná možnosť je najpohodlnejšia. Po prvé, špízy sú jednorazové a nemusia sa umývať. Po druhé, je ľahké upraviť ich veľkosť a po tretie dodajú kebabu ďalšiu drevitú arómu.

Aby bol kebab šťavnatý, prvých pár minút by sa mal piecť na 220 °C250 °C. Potom znížte teplotu a na záver kúsky pod grilom zľahka opečte. Takže podobnosť s kebabom práve stiahnutým z grilu bude takmer stopercentná.

„Tekutý dym“ a ďalšie triky na dodanie chuti grilovaniu

„Tekutý dym“ vám pomôže získať zaručenú dymovú arómu. Nemá zmysel polemizovať o jeho škode alebo prospechu, je to vaša vec. Ak sa rozhodnete, stačí ním potrieť mäso/rybu alebo pridať pár kvapiek do marinády.

Ak máte dobrú kapucňu, môžete tlejúce drevené triesky zabaliť do fólie, čím vznikne niečo ako obálka, a potom do nej špáradlom urobiť niekoľko otvorov. Na dno rúry umiestnite improvizovanú udiareň, dym sa potom rovnomerne rozloží a kebab nasaje vôňu.

A ak máte fajčiarsku pištoľ, je to úplne v poriadku. Fumigujte hotové kebaby s dymom – vyzerá to veľmi pôsobivo.

Recepty

Bravčový ražniči na plechu na pečenie

Bravčové mäso v rúre je jemné a mäkké. To nie je prekvapujúce, pretože je marinované s cibuľou a octom. Klasická možnosť win-win.

Bravčový ražniči na plechu na pečenie
Bravčový ražniči na plechu na pečenie

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • dužina z bravčového krku – 800 g
  • cibuľa – 2 ks.
  • ocot – 2 lyžice. l.
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Ak chcete odoslať:

  • pita
  • zelená cibuľa
  • nakladaná červená cibuľa
  • omáčka podľa chuti

1. Mäso pripravíme, osušíme papierovou utierkou, nakrájame na 2,5 cm kocky podľa chuti zo všetkých strán osolíme a okoreníme.

2. Cibuľu nakrájajte na veľmi tenké polkolieska a vložte do misy. Osolíme, zalejeme octom a rukami dôkladne prehnetieme. Pridajte mäso a premiešajte. Nechajte pri izbovej teplote aspoň 1-2 hodiny.

3. Rúru predhrejeme v režime teplovzdušná rúra + gril na 220°C. Mäso z marinády osušte papierovými utierkami, nalejte do oleja a premiešajte. Umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v hornej tretine rúry, kým nie sú upečené, párkrát otočte, asi 20 minút. Kebab podávajte horúci.

Poznámka pre hostiteľku

Do marinády na bravčový kebab môžete pridať akékoľvek bylinky a korenie podľa chuti. Môže to byť mleté ​​korenie (čierne, nové korenie, pálivé) alebo rasca a koriander, ktoré sa perfektne hodia k mäsu.

Užitočné rady

Čo podávať s bravčovým kebabom? Najlepšie podávame so šalátom z čerstvých uhoriek, paradajok a byliniek. Ak sú paradajky veľmi chutné, jednoducho ich nakrájame na plátky, pridáme červenú cibuľu nakrájanú na kolieska a zalejeme dobrým olivovým olejom.

Ražniči z pečene, baklažánu a údenej masti v rúre

Ak nie je možné variť ražniči na uhlí, rúra vám vždy pomôže. Údená masť pridaná k pečeni a baklažánom dodá pokrmu rovnakú údenú chuť.

Ražniči z pečene, baklažánu a údenej masti v rúre
Ražniči z pečene, baklažánu a údenej masti v rúre

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • hovädzia alebo teľacia pečeň – 1 kg
  • tenké baklažány – 4 ks.
  • údená bravčová masť v jednom kuse – 350–500 g
  • čerstvo mletý kmín – 1 lyžička.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Ak chcete odoslať:

  • omáčka z granátového jablka narsharab

1. Baklažány nakrájame na 1 cm kolieska, posolíme a dáme na 20 minút do cedníka. Opláchnite studenou vodou.

2. Odstráňte filmy z povrchu pečene. Dužinu nakrájajte na 2 cm hrubé vrstvy a potom na kúsky rovnakej veľkosti ako plátky baklažánu. Odstráňte všetky potrubia.

3. Studenú bravčovú masť nakrájame na tyčinky o niečo širšie ako je priemer koliesok baklažánu. Pomocou veľmi ostrého noža nakrájajte každý blok pozdĺžne na čo najtenšie plátky. Z jednej strany ich posypte soľou, korením a rascou.

4. Každý kúsok pečene obalíme v kúsku masti. Na špízy striedavo ukladajte baklažány a pečeň v masti, aby baklažány boli prvé a posledné.

5. Pečieme na plechu vystlanom alobalom v rúre predhriatej na 230°C (najlepšie so zapnutým grilom) za občasného otáčania asi 15 minút. Podávajte kebab veľmi horúce s omáčkou z granátového jablka.

Poznámka pre hostiteľku

Týmto spôsobom môžete pripraviť ražniči z kuracej pečene. Dá sa zabaliť do tenkých pásikov údenej slaniny.

Mimochodom

Podávajte tento kebab nielen s narsharabom, ale aj s adjikou. Dodá jedlu pikantnosť.

Makrela kebab v rúre

Makrela je často podceňovaná, ale márne: kebab z nej je hustý a šťavnatý. A s rybím zápachom si ľahko poradí marináda na báze citrónovej šťavy, cibule a cesnaku.

Makrela kebab v rúre
Makrela kebab v rúre

Na prípravu 3 porcií potrebujete:

  • makrela strednej veľkosti – 3 ks.
  • stredne veľká cibuľa – 3-4 ks.
  • cherry paradajky – 400 g
  • rastlinný olej – 100 ml
  • citrón (šťava) – 1 ks.
  • cesnak – 2-3 strúčiky
  • soľ – 1 polievková lyžica. l.
  • cukor – 1 lyžička.
  • korenie na ryby – podľa chuti

1. Cibuľu na marinádu nakrájame na kolieska a cesnak na tenké plátky. Odrežte makrele chvost, plutvy a hlavu. Odstráňte chrbtovú kosť a kosti, ako aj vnútornosti. Rybie mäso dôkladne opláchnite a dobre osušte papierovými utierkami.

2. Vložte cibuľu do veľkej marinovacej misy. Rybu nakrájajte na hrubé kúsky a položte navrch kožou nadol. Posypeme soľou, cukrom a korením na ryby.

3. Na každý kúsok makrely položte plátky cesnaku, posypte citrónovou šťavou a rastlinným olejom. Zakryte hornú časť misky potravinovou fóliou. Dajte do chladničky na 24–48 hodín.

4. Rúru predhrejeme na 190°C. Makrelu osušte papierovými utierkami a kúsky rýb položte na drevené špajle namočené v studenej vode. Striedajte makrelu, cibuľu a cherry paradajky.

5. Položte špízy na plech a pečte kebab v hornej tretine rúry, kým nie je hotový (10-15 minút), niekoľkokrát otočte. Podávajte horúce.

Užitočné rady

Ak sa chystáte variť špízy z mrazenej makrely, nechajte ju pomaly rozmraziť v chladničke. Takto si ryba zachová svoju šťavnatosť a po vyprážaní bude veľmi krehká.

Mimochodom

Kebab z makrely sa môže podávať s čerstvými bylinkami alebo so zemiakmi pečenými v rúre (každá hľuza by mala byť vopred zabalená do fólie).

Špízy z morčacích pŕs s arašidovou omáčkou

Tieto kebaby sú skvelé, keď sa grilujú vonku, ale rovnako dobré sa ukážu aj v rúre doma. Hlavnou vecou nie je vysušiť moriaka.

Špízy z morčacích pŕs s arašidovou omáčkou
Špízy z morčacích pŕs s arašidovou omáčkou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • morčacie filé – 1 kg
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​biele korenie
  • rastlinný olej

Na omáčku:

  • arašidové maslo (s kúskami alebo bez) – 150 g
  • tmavá sójová omáčka – 3 lyžice. l.
  • tekutý med – 1 polievková lyžica. l.
  • limetková šťava – 1 polievková lyžica. l.
  • zeleninový vývar alebo voda

1. Bambusové špízy namočte aspoň 30 minút pred pečením do vody. Na omáčku zmiešajte všetky ingrediencie do hladka, po troškách pridávajte zeleninový vývar alebo vodu, aby ste získali konzistenciu nie veľmi mastnej kyslej smotany.

2. Morčacie filé nakrájajte na kocky 10x2x2 cm Osušte papierovými utierkami, dochuťte soľou, korením a potrite rastlinným olejom.

3. Každý pásik filé položíme na špíz tak, aby vytvoril tvar harmoniky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C so zapnutým grilom do zlatista, asi 10 minút. Kebaby raz otočte.

4. Špízy podávajte horúce s arašidovou omáčkou a pita chlebom.

Poznámka pre hostiteľku

Na namazanie morčacích špízov použite aromatický nerafinovaný olej: olivový, orechový, sezamový alebo akýkoľvek iný váš obľúbený.

Mimochodom

Limetkovú šťavu je možné nahradiť citrónovou šťavou, ako aj prírodným jablkovým alebo vínnym octom zriedeným vodou v pomere 1:1.

Šašlik z kuracích pŕs v rúre

Kurací kebab podľa nášho receptu sa pripravuje v 3 etapách. Najprv marinujte filé, potom kúsky kurčaťa napichnite na špízy a opečte na suchej panvici dochrumkava. A až potom ide kebab do rúry doslova na 10 minút, počas ktorých dosiahne plnú pripravenosť.

Šašlik z kuracích pŕs v rúre
Šašlik z kuracích pŕs v rúre

Na prípravu 3 porcií potrebujete:

  • kuracie filety – 600 g
  • veľká cibuľa – 1 ks.
  • malý citrón – 1 ks.
  • olivový olej – 50 ml
  • sójová omáčka – 4 lyžice. l.
  • veľký cesnak – 3 strúčiky
  • petržlen – 3 vetvičky

1. Do hlbokej misky vytlačte citrónovú šťavu na marinádu. Pridajte olivový olej a sójovú omáčku, premiešajte.

2. Cesnak pretlačte lisom, petržlenovú vňať nakrájajte veľmi jemne, odstráňte tvrdé stonky. Cibuľu nakrájame na malé kocky.

3. Do misky s marinádou pridajte petržlenovú vňať, cesnak a cibuľu. Miešajte. Kuracie prsia nakrájame na veľké plátky.

4. Kuracie filé preložíme do misky s marinádou. Miešajte, kým sa rovnomerne nerozloží medzi kúsky. Vrch misky prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik