K receptu
Bolognese je tradičná talianska mäsová omáčka. Rodiskom omáčky je talianske mesto Bologna. Historicky sa Bolognese podávalo s tagliatelle. Mimo Talianska sa však omáčka podáva aj s inými druhmi cestovín. Boloňské som podávala s fusilli.
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 1 hodina 30 minútPraženieDusenie, chradnutietalianska kuchyňaVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvoPárty, bufetINGREDIENCIE NA 4 PORCIEfusilli 450 g vody 4,5 l soľ podľa chutiNa bolonskú omáčku:mleté hovädzie mäso 400 ks pohánkovej cibule 1 ks cesnakové paradajky 2 ks konzervované paradajky vo vlastnej šťave 300 g paradajkového pretlaku 150 g červeného vína 50 ml sušeného oregana 0,5 ČL sušeného rozmarínu 0,5 ČL čerstvej bazalky (vetvičky) 3 ks olivového oleja 3 l lyžice gar ČL čerstvo mletého čierneho korenia podľa chuti soľ podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cibuľu a cesnak ošúpeme, umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Na panvicu nalejte olivový olej, zohrejte ho a 5 minút na ňom opečte cibuľu a cesnak.
Krok 2
Do panvice pridáme mleté mäso a opekáme, kým nezmení farbu.
Krok 3
Čerstvé paradajky zalejeme vriacou vodou, ošúpeme a nakrájame na kúsky. Paradajky ošúpeme vo vlastnej šťave a nakrájame.
Krok 4
Do panvice s mletým mäsom opečeným s cibuľou pridáme paradajkový pretlak, paradajkovú omáčku z konzervovaných paradajok a kúsky čerstvých paradajok, premiešame.
Krok 5
Umyte a osušte čerstvú bazalku. Časť si necháme na ozdobu, zvyšok nasekáme nadrobno.
Krok 6
Do omáčky pridajte sušené oregano, rozmarín a čerstvo mleté čierne korenie. Pridajte nasekanú bazalku, cukor a soľ podľa chuti. Nalejte červené víno a premiešajte.
Krok 7
Panvicu prikryjeme pokrievkou a omáčku dusíme na miernom ohni 35 – 40 minút.
Krok 8
Odklopíme pokrievku a omáčku ešte trochu podusíme, aby zhustla.
Krok 9
Na cestoviny uvarte vodu a pridajte soľ. Pridajte fusilli a varte 7 minút. Hotové fusilli vložte do cedníka a nechajte vodu odtiecť.
Krok 10
Horúce fusilli položte na taniere a polejte horúcou paradajkovo-mäsovou bolonskou omáčkou. Ozdobíme lístkami čerstvej bazalky. Dobrú chuť!