Broskyňový džem bez kôstky
K receptu
Broskyňový džem bez pecky je vynikajúcou pochúťkou, ktorá rozjasní každý jesenný či zimný večer a vráti vás aspoň na polhodinu do leta a pripomenie si jeho najjasnejšie chvíle. Toto jedlo je celkom jednoduché a nenáročné na prípravu. Kôstky z broskýň sa dajú bez problémov odstrániť a odstránenie šupky z plodov tiež nie je náročné. ako presne? Broskyne narežeme priečne, vložíme do cedníka a niekoľkokrát prepláchneme vriacou vodou. Nechajte mierne vychladnúť, aby ste sa nepopálili, a odstráňte šupku, ktorá sa ľahko oddelí od dužiny. No, potom je to otázka technológie! Pripravte si džem z odkôstkovaných broskýň podľa receptu, vložte do pohárov a čakajte na príležitosť vychutnať si chuť!
zložitosť: ľahko Kalórie: 49,28 kcal/porcia Porcie: 50 varenie: 1 hodina 30 minút Pridať. čas: 6 hodín Použité: 0,19 g/0,02 g/12,26VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 50 PORCIÍ1 kg broskýň 500 g cukru 1 veľký vanilkový lusk 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte broskyne na džem. Umyte ich a vyberte najsilnejšie a najkrajšie exempláre. Je lepšie, ak nie sú prezreté. Broskyne ošúpeme a zbavíme kôstok. Dužinu nakrájajte na stredné kocky.
Krok 2
Vložte pripravené broskyne do veľkého hrnca. Pridajte cukor. Panvicu s ovocím prikryte gázou a nechajte 6 hodín pri izbovej teplote.
Krok 3
Kastról s broskyňami v sladkej šťave položte na stredný oheň a priveďte do varu. Nalejte citrónovú šťavu a za stáleho miešania varte na miernom ohni 30 minút. Penu pravidelne odstraňujte.
Krok 4
Do takmer hotového broskyňového džemu pridáme vanilkový lusk prekrojený na polovicu. Varte na miernom ohni ďalších 10 minút. Potom vyberte vanilkový struk.
Krok 5
Horúci broskyňový džem bez semien nalejte do sterilizovaných suchých pohárov. Zrolujte viečka a zabaľte ich. Nechajte úplne vychladnúť. Skladujte na chladnom a suchom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
V džeme vyrobenom z broskýň bez jadierok nie je veľa cukru, takže takýto prípravok by mal byť hermeticky uzavretý a ponechaný na teplom mieste, kým nevychladne: pomôže to vyhnúť sa dlhej sterilizácii.
MIMOchodom
Chuť broskyňového džemu bez jadierok dodáte výraznejším citrusovým tónom tak, že do sirupu počas varenia pridáte trochu citrónovej kôry nakrájanej na tenké pásiky.