Broskyňový džem s kôstkami
K receptu
Náš broskyňový džem s kôstkami by mohol pokojne tvrdiť, že patrí do „haute cuisine“ v oblasti prípravy, ak by niečo také existovalo. Veď posúďte sami! Najprv namiesto cukru pridáme nádherný aromatický lúčny med. Ako druhé nalejte do pohárov s pripraveným džemom trochu rumu. Po tretie, pridáme semená ovocia – ich vnútornú časť, ktorá chutí trochu ako mandle, vďaka čomu je textúra džemu zaujímavejšia a nezvyčajnejšia. No, po štvrté, ak sa opýtate svojich priateľov, či niečo podobné vyskúšali, odpoveď bude s najväčšou pravdepodobnosťou negatívna. Preto sa určite oplatí pripraviť niečo tak exkluzívne ako broskyňový džem s kôstkami!
zložitosť: ľahko Kalórie: 107,32 kcal/porcia Porcie: 50 varenie: 1 hodina Použité: 0,54 g/0,06 g/24,74VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 50 PORCIÍ3 kg silných broskýň 700 g cukru 1 liter chutnej pitnej vody 250 g lúčneho medu 200 g rumu Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Umyte broskyne na džem. Potom vložte každé ovocie do vriacej vody na 4-5 minút a preložte na sito s dierovanou lyžicou. Nechajte vychladnúť a zlúpnite šupku.
Krok 2
Broskyne prekrojíme na polovice, zbavíme kôstok a rozdelíme. Odstráňte jadierka. Odložte, kým nie je pripravený na použitie. Pripravené broskyne vložte do čistých a suchých litrových pohárov.
Krok 3
Pripravte sirup na broskyňový džem s kôstkami. Vodu, cukor a med priveďte do varu. Varte 5 minút. Sirup ochlaďte na izbovú teplotu a zalejte ním broskyne.
Krok 4
Do každej nádoby od broskýň vložte 3-4 jadrá, ktoré ste predtým olúpali (na tento účel ich môžete najskôr zaliať vriacou vodou a nechať 15 minút pôsobiť 40-50 ml rumu).
Krok 5
Poháre s broskyňovým džemom prikryjeme viečkom a sterilizujeme vo vriacej vode 10 minút. Potom uzavrite, vyklopte na utierku a nechajte úplne vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Množstvo vody na broskyňový džem s kôstkami sa dá upraviť podľa chuti. Ak máte radi hustejšiu verziu, tak znížte objem na 500 ml alebo aj 400 ml.
MIMOchodom
Ak budú deti jesť broskyňový džem s kôstkami, rum do pohárov nepridávajte. Na dochutenie môžete použiť vanilkový lusk: pridajte ho 5 minút pred koncom varenia a potom ho jednoducho vyberte.