Čerešňový džem

Čerešňový džem

Čerešňový džem K receptu

Čerešňový džem sa varí oveľa menej často ako čerešňový džem, hoci nie je o nič menej chutný. Pravda, čo sa týka arómy, tá prvá samozrejme na svojho šťastnejšieho konkurenta stráca. No čo sa stalo?! Do sirupu z čerešňového džemu sme sa rozhodli pri varení pridať voňavé korenie – prírodnú vanilku, škoricu, klinčeky, bobkový list – a začalo to trblietať úplne inými farbami! Mimochodom, sme si istí, že takáto príprava bude obzvlášť dobrá v chladnom období: prinesie nielen radosť duši, ale aj zahreje telo.

zložitosť: ľahko Kalórie: 461,36 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 1 hodina Použité: 1,23 g/0,55 g/114,01VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1 kg čerešní 1 vanilkový lusk 1 pohár jablkovej šťavy 1 kg cukru tyčinka škorice dlhá asi 5 cm 2 puky klinčeka 1 bobkový list Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Čerešne umyjeme a osušíme na džem. Odstráňte semená a stonky. Tenkým nožom rozrežte vanilkový lusk pozdĺžne na polovicu a vyškrabte zrniečka.

Krok 2

Pripravte sirup z čerešňového džemu. V hrnci prevarte jablkovú šťavu, pridajte cukor a za stáleho miešania varte sirup na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Krok 3

Nalejte čerešne do hrnca, pridajte škoricu a klinčeky, premiešajte. Varte na strednom ohni za občasného striekania peny, asi 45 minút. Sirup by mal zhustnúť a bobule by mali byť úplne uvarené. Pre kontrolu kvapnite kvapku sirupu na čistú podšálku a potom podšálku nakloňte v rôznych smeroch: hotový džem si zachová svoj tvar a neroztečie sa.

Krok 4

Za 5 min. 2 minúty pred koncom varenia pridajte vanilku. – bobkový list. Hotový čerešňový džem odstavíme z ohňa. Odstráňte bobkový list a nalejte džem do čistých suchých pohárov.

UŽITOČNÉ RADY

Čerešňový džem je možné variť v niekoľkých dávkach, z ktorých každá trvá 5 minút. V tomto prípade si plody lepšie zachovajú svoj tvar a farba sirupu bude krajšia.

MIMOchodom

Dobre pripravený čerešňový džem sa nedá zrolovať, ale po úplnom vychladnutí jednoducho naliať do pohárov a uzavrieť bežnými plastovými alebo skrutkovacími viečkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik