K receptu
Náhodou patrí kapustnica z čerstvej kapusty s mäsom k najobľúbenejším prvým chodom u nás. Preto, ak ste sa ich z nejakého dôvodu stále nenaučili variť, je čas napraviť túto chybu. Navyše na tom nie je nič zložité a zložky jedla sú jednoduché, dostupné pre každého. Upozorňujeme, že na prípravu kapustovej polievky z čerstvej kapusty s mäsom používame paradajky, nie paradajkovú pastu. Verte mi: s nimi je to oveľa chutnejšie. A pred podávaním kapustnice nezabudnite do každého taniera pridať nasekané bylinky a kyslú smotanu, ktoré dovedú vami vytvorený „vzhľad“ k dokonalosti!
zložitosť: priemer Kalórie: 420,48 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 18,39 g/24,37 g/21,22VareniepolievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍhovädzia hruď na kosti – 500 g pitnej vody – 2 l veľká cibuľa – 2 ks bobkový list – 1 ks biela kapusta – 500 g stredne veľké paradajky – 3 ks olej – 2 lyžice. l.cesnak – 1 strúčik soľ – podľa chuti mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na kapustnicu uvaríme mäsový vývar. Hrudník umyte a nakrájajte na 2-3 kusy. Vložte do veľkého hrnca. Mäso nalejte pitnou vodou a položte na silný oheň. Priveďte do varu a zbavte peny.
Krok 2
Kým voda vrie, jednu cibuľu prekrojíme na polovice a opražíme na otvorenom ohni. Umyte a ošúpte jednu mrkvu. Dá sa rozrezať na polovicu. Pripravenú zeleninu pridajte do hrnca s vriacim vývarom bez peny.
Krok 3
Vývar z kapustovej polievky varíme 1 hodinu, potom precedíme cez jemné sitko do čistej panvice. Mäso oddelíme od kosti a nakrájame na kocky. Nalejte malé množstvo vývaru a nechajte, kým nebude pripravený na použitie.
Krok 4
Položte panvicu s vývarom späť na oheň. Kým sa varí, pripravíme si zeleninu. Nakrájajte čerstvú kapustu nadrobno. Ošúpajte a umyte zemiaky a zvyšnú mrkvu. Zemiaky nakrájame na kocky, mrkvu na pásiky. Ošúpte a nakrájajte cibuľu.
Krok 5
Na panvici rozohrejeme olej a cibuľu zľahka opražíme. Pridajte mrkvu a za stáleho miešania všetko spolu smažte 3 minúty. Paradajky umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle (šupku vyhodíme).
Krok 6
Pridajte paradajky na panvicu s vyprážanou zeleninou. Premiešame, pridáme trochu soli a korenia. Kapustovú polievku z čerstvej kapusty dusíme na miernom ohni 7 minút. Odstráňte zo sporáka.
Krok 7
Do vriaceho vývaru vložte čerstvú kapustu a zemiaky. Varte asi 10 minút. Potom pridáme udusenú zeleninu a miešame naberačkou. Varte 15 minút na miernom ohni.
Krok 8
Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom. Brúsiť s 1 polievková lyžica. l. soľ. Do takmer hotovej kapustnice pridáme čerstvú kapustnicu a privedieme do varu. Dochutíme soľou (ak je to potrebné) a korením podľa chuti. Vypnite oheň. Kapustovú polievku necháme na rozpálenom sporáku a po 15 minútach podávame.
UŽITOČNÉ RADY
Aby kapustnica z čerstvej kapusty bola hustejšia, môžete do polievky pridať strúhanku z bieleho chleba namočenú vo vývare alebo múku opraženú na suchej panvici zriedenú vodou.
MIMOchodom
Kapustnica sa nie vždy pripravovala z čerstvej kapusty: pred niekoľkými storočiami sa táto polievka varila hlavne z repy a šťaveľu (ten dodal jedlu charakteristickú kyslú chuť).