Čo uvariť na večeru na grile: 7 rýchlych jedál

Čo uvariť na večeru na grile: 7 rýchlych jedál

Čo uvariť na večeru na grile: 7 rýchlych jedál

Ak ste šťastným majiteľom grilu alebo grilovačky, pravdepodobne ste už otvorili sezónu rýchlych večerí varených na drevenom uhlí. Koniec koncov, akékoľvek mäso, ryby alebo zelenina sa stanú chutnejšie s dymovou arómou. Ak však nemáte gril, môžete použiť elektrický gril, ak chcete.

Čo uvariť na večeru na grile

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako pripraviť gril a čo je potrebné zvážiť
  • Grilované mäso, hydina a morské plody
  • Polotovary a grilovaná zelenina
  • Rozvoniavajte grilovanou zeleninou
  • Grilovaný steak z lososa
  • Pikantné grilované chobotnice s cesnakom
  • Grilované morčacie rolky so sladkou paprikou
  • Ražniči s klobásami, baklažánmi, šampiňónmi a syrom halloumi
  • Letný kebab s klobásami
  • Kurací kebab marinovaný v pive a mede
  • Knedle vyprážané na grile

Ako pripraviť gril a čo je potrebné zvážiť

Aby sa grilované jedlo uvarilo a nepripálilo alebo nezostalo surové, potrebujete správne uhlie. Mali by dobre horieť, zhora pokryté sivým popolom, ale vo vnútri zostať rozžeravené. Grilovací rošt by mal byť zahriaty a namazaný rastlinným olejom alebo tukom bez zápachu. Mäso, ryby alebo zeleninu je potrebné často obracať, aby sa zabezpečil rovnomerný proces vyprážania. Neklaďte kusy príliš blízko seba. V ideálnom prípade by ich mal fúkať horúci vzduch nielen zospodu, ale aj zo strán – proces tak pôjde rýchlejšie.

Grilované mäso, hydina a morské plody

Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob grilovania hydiny, morských plodov a polotovarov: klobásy, slanina atď. Kuracie alebo morčacie mäso nevyžaduje dlhé marinovanie, takže ich možno nakrájať na stredné kúsky a vložiť do pomarančového džúsu, sójovej omáčky alebo piva s medom doslova na 30 minút. Mimochodom, ak chcete, môžete sa úplne bez marinády zaobísť tak, že hydinové mäso jednoducho porazíte alebo ho nakrájate na tenšie.

Môžete si uľahčiť život mäso vopred marinujte, potom ho vložte do špeciálnych vrecúšok a utesnite pomocou vákuového zvaru. Dá sa to urobiť hneď týždeň vopred: produkty sú dokonale skladované vo vákuovom balení. A ak takéto zariadenie nemáte, marinujte mäso večer predtým, prikryte ho potravinovou fóliou a vložte do chladničky. Čas použiteľnosti vo filme a marináde nie je dlhší ako 23 dni.

Milovníci hovädzieho mäsa si môžu pripraviť steaky rôzneho stupňa prepečenia na grile. Tu budete potrebovať teplotnú sondu s funkciou „signál pri dosiahnutí nastavenej teploty“. Vezmite prosím na vedomie Steaky sa varia rýchlejšie na grile ako na panvici. Stredné alebo stredne dobré praženie zodpovedá vnútornej teplote 60 °C67 °C a úplne dobre urobené – asi 70 °C.

Morské plody, ako sú chobotnice a krevety, stačí posypať citrónovou šťavou a opekať 1 minútu z každej strany. Steaky z lososa či sumca sa tiež rýchlo upečú, a aby sa nevysušili, rybu minútu pred varením odstavte z ohňa, prikryte alobalom a nechajte odpočívať – proteín sa „uvarí“ sám.

Prečítajte si tiež

12 trikov na grilovanie a grilovanie, ktoré vám pomôžu bez ohľadu na vaše skúsenosti

Ako variť

12 trikov na grilovanie a grilovanie, ktoré vám pomôžu bez ohľadu na vaše skúsenosti

Radi varíte mäso, hydinu, ryby alebo zeleninu na ohni? Keď oficiálne začnú letné horúčavy, je čas grilovať! Dáme vám cheat sheet, vďaka ktorému sa bude aj začínajúci kuchár cítiť pri ohni a mäse v rukách sebaisto.

Recenzent

Oľga Z

Polotovary a grilovaná zelenina

Môžete tiež rýchlo ugrilovať pečeň, varený jazyk alebo mäso predtým varené v režime sous vide. Spolu s grilovaným mäsom alebo rybami môžete piecť aj zeleninu. Jednoducho vezmite cuketu, zemiaky, karfiol alebo brokolicu, kukuricu alebo baklažán, nakrájajte na 1 cm hrubé kúsky a položte na mriežku s citrónovou šťavou a rastlinným olejom. Alebo zabaľte do fólie a varte, občas otočte, aby ste zabezpečili rovnomerné prehriatie.

Ako ľahkú prílohu môžete podávať šalát z čerstvej zeleniny, napríklad kapustu, uhorky, reďkovky. Vhodné sú aj mrkvové alebo zelerové tyčinky s kyslou smotanou alebo syrovou omáčkou.

Pre tých, ktorí majú radi výdatnejšie večere, môžete ponúknuť varenú ryžu alebo pohánku. Tieto obilniny sa rýchlo varia, najmä ak sú už balené v porciovaných baleniach. Môžete urobiť aj cestoviny za 1015 minút.

Ponúkame 7 overených receptov na rýchlu grilovanú večeru plus bonus halušky upečené v rýchlej marináde.

Recepty

Rozvoniavajte grilovanou zeleninou

Na trhoch a v obchodoch sa pleskáč zvyčajne objavuje koncom apríla začiatkom mája. Na grilovanie zvoľte čerstvé, pevné ryby veľkosti 1015 cm.

Rozvoniavajte grilovanou zeleninou
Rozvoniavajte grilovanou zeleninou

Na varenie na 2 porcie treba:

  • čuchať – 400 g
  • brokolica – 300 g
  • cuketa – 1 ks.
  • citrón – 1 ks.
  • olivový olej – 50 ml

Na omáčku:

  • olivový olej 5 polievkových lyžíc. l.
  • koriandr – 50 g
  • citrón (šťava) – 1/2 ks.
  • cesnak 2 klinčeky
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Špízy namočíme na 1 hodinu do studenej vody.

2. Pripravenú šunku osušíme papierovými utierkami, posolíme, posypeme čerstvo mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Rybu položte na špízy a grilujte, kým nie sú uvarené, pričom ich niekoľkokrát otáčajte, asi 68 minút.

3. Cuketu nakrájame na kolieska, brokolicu rozdelíme na ružičky. Zeleninu dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Pečieme na grile asi 10 minút.

4. Na omáčku oddeľte lístky koriandra od stoniek a vložte do pohára ponorného mixéra. Pridajte cesnak, olivový olej a citrónovú šťavu. Omáčku rozomelte do hladka, pridajte soľ a korenie.

5. Pred podávaním posypte zeleninu a ryby citrónovou šťavou. Podávame s omáčkou.

Poznámka pre hostiteľku

Malá vôňa veľkosť 1012 cm môžeme nechať neošúpané a uvariť vcelku.

Užitočné rady

Namiesto zelenej omáčky môžeme toto jedlo podávať s nakladanou koriandrovou salsou jalapeño. Koriander v omáčke možno nahradiť mätou alebo medvedím cesnakom.

Grilovaný steak z lososa

Grilovaný rybí steak jedlo, ktoré sa varí veľmi rýchlo a vždy sa hodí. Ozdobte čerstvou zeleninou, jednoducho nakrájanou nahrubo alebo ľahkým šalátom.

Grilovaný steak z lososa
Grilovaný steak z lososa

Na varenie na 4 porcie treba:

  • losos 4 steaky
  • olivový olej 1 polievková lyžica. l.
  • morská soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na šalát:

  • Čínska kapusta 1 malá hlávka kapusty
  • cuketa – 1 ks.
  • olivový olej 5 polievkových lyžíc. l.
  • vápno – 1 ks.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na omáčku:

  • prírodný jogurt 300 ml
  • vápno – 1 ks.
  • soľ
  • mletá čili paprička

1. Čínsku kapustu nadrobno nasekajte cez hlavu a vložte do veľkej misy. Pomocou strúhadla odstráňte kôru z limetky a vytlačte šťavu.

2. Cuketu nakrájajte pozdĺžne na dlhé plátky s hrúbkou 3–4 mm. Potrieme obe strany olivovým olejom a rýchlo grilujeme 1-2 minúty z každej strany. Vložte do misky s kapustou. Soľ, sezóna s korením, pridajte 2 polievkové lyžice. l. limetková šťava a 1 lyžička. kôra. Pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.

3. Pripravenú rybu dôkladne osušte papierovými utierkami. Steaky by mali mať izbovú teplotu, preto ich 30 minút pred varením vyberte z chladničky. Dochutíme soľou, korením, pokvapkáme olivovým olejom, položíme na gril a opekáme asi 3 minúty. Steaky otočte na druhú stranu a opekajte ďalšie 3 minúty. Preložíme na tanier.

4. Na omáčku kombinujte jogurt s 1 polievkovou lyžicou. l. limetková šťava, soľ a čili prášok, premiešajte. Podávame so steakmi a šalátom.

Poznámka pre hostiteľku

Rovnakým spôsobom môžete variť akýkoľvek druh rýb s vysokým obsahom tuku s hustou mäsovou textúrou: losos, pstruh, ružový losos, chum losos, tuniak alebo sumec.

Užitočné rady

Aby sa ryby neprilepili na grilovací rošt, použite špeciálne oválne rošty s rukoväťou – ryba dostane správne množstvo tepla bez toho, aby sa rozpadla. Bude mať nádhernú zlatistú farbu a úžasnú vôňu.

Pikantné grilované chobotnice s cesnakom

Pikantná grilovaná chobotnica s cesnakom je hotová za pár minút. A jemné mäso z morských plodov nepotrebuje viac.

Pikantné grilované chobotnice s cesnakom
Pikantné grilované chobotnice s cesnakom

Na varenie na 4 porcie treba:

  • veľké telá chobotnice – 4 ks.
  • citrón – 1 ks.
  • červená čili paprička – 1 ks.
  • petržlen 3-4 vetvy
  • cesnak 1 klinček
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Rozmrazte a očistite telá chobotníc. Do každého vložte dlhú drevenú lyžicu alebo rukoväť špachtle. Pomocou veľmi ostrého noža urobte na chobotnici priečne rezy každých 1 cm. Vyberte lyžicu, opláchnite chobotnicu a osušte papierovou utierkou.

2. Cesnak pretlačíme lisom. Z čili odstráňte semienka a blany a struk nasekajte nadrobno. Z polovice citróna vytlačíme šťavu, zvyšný citrón nakrájame na plátky. Do misky nalejte olivový olej, pridajte citrónovú šťavu, cesnak, čili, soľ a korenie a miešajte, aby sa spojili. Do výslednej marinády vložte chobotnicu a niekoľkokrát otočte jatočné telá. Nechajte 10 minút marinovať.

3. Predhrejte gril. Chobotnicu položte na gril a opekajte 1 minútu z každej strany. Potom posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame horúce s kolieskami citróna a bielym chlebom.

Užitočné rady

Spolu s chobotnicou môžu byť v tejto marináde varené veľké krevety. Vyberajte si radšej surové ako varené-mrazené.

Grilované morčacie rolky so sladkou paprikou

Hydinové mäso sa uvarí veľmi rýchlo, doslova za pár minút. Zeleninová náplň zároveň zostane chrumkavá a syr sa má čas roztopiť.

Grilované morčacie rolky so sladkou paprikou
Grilované morčacie rolky so sladkou paprikou

Na varenie na 4 porcie treba:

  • morčacie filé – 400 g
  • červená paprika – 1 ks.
  • zelená paprika – 1 ks.
  • cibule – 1 ks.
  • syr 100 g
  • mletá feferónka 1/2 lyžička
  • údená paprika 1/2 lyžička
  • cibuľový prášok 1/4 lyžička
  • cesnakový prášok 1/4 lyžičky.
  • oregano 1/4 lyžičky.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Morčacie filé nakrájajte na dlhé plátky s hrúbkou 5–7 mm. Položte v jednej vrstve na pracovnú dosku a posypte cibuľou a cesnakovým práškom, oreganom, čiernym korením, feferónkou a údenou paprikou.

2. Sladkú papriku pozdĺžne prekrojíme a potom nakrájame na pásiky. Cibuľu nakrájame na perie, syr tenké plátky.

3. Plátky syra rozložíme na morčacie plátky, poukladáme zeleninu, osolíme, zvinieme do roliek a zviažeme špagátom, predtým namočeným v studenej vode. Položte na grilovací rošt a pečte 5 minút. Otočte na druhú stranu a varte ďalšie 3 minúty.

Poznámka pre hostiteľku

Plátky morčacieho filé môžu byť opatrne porazené: uľahčíte ich zvinutie do roliek.

Užitočné rady

Najlepšou prílohou k morčacím rolkám je ľahký zeleninový šalát s dresingom z koriandra, olivového oleja a citrónovej šťavy.

Ražniči s klobásami, baklažánmi, šampiňónmi a syrom halloumi

Hustý grécky syr halloumi jeden z mála syrov, ktorý je vhodný na varenie na špízoch, keďže sa prakticky neroztopí, ale pri vyprážaní získa krásnu zlatohnedú kôrku.

Ražniči s klobásami, baklažánmi, šampiňónmi a syrom halloumi
Ražniči s klobásami, baklažánmi, šampiňónmi a syrom halloumi

Na varenie na 4 porcie treba:

  • syr halloumi – 400 g
  • klobásy – 4 ks.
  • sladká paprika – 2 ks.
  • baklažán – 1 ks.
  • šampiňóny – 8 ks.
  • citrón (šťava) – 1/2 ks.
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Sladkú papriku nakrájame na štvorce so stranou 2 cm.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik