Cuketové lečo na zimu
K receptu
Chcete mať chutné zeleninové občerstvenie vždy po ruke? Pripravte si na zimu cuketové lečo. Mimochodom, ak vás prekvapuje takáto zložka v týchto konzervách, potom ste určite žili v ZSSR! Faktom je, že v tom čase existovala iba jedna verzia lečo – vyrobená z papriky a paradajok – ktorá sa k nám v obmedzenom množstve dodávala z Bulharska a tešila sa veľkej láske medzi sovietskymi občanmi. Tovaru bol nedostatok, a tak naše mamy a staré mamy prejavili kulinársku fantáziu a vymýšľali variácie na danú tému. Jedným z najúspešnejších bolo cuketové lečo: na zimu sa pripravovalo pomerne často. Dávame do pozornosti osvedčený recept na toto jedlo.
zložitosť: ľahko Kalórie: 60,87 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 0,84 g/3,94 g/5,38BlenderKonzervovanieMoreniemaďarská kuchyňaPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIEsladká paprika – 1,5 kg cuketa – 1,5 kg paradajky – 2 kg soľ – 2 polievkové lyžice. l.cukor – 100 rastlinný olej – 230 jablčný ocot – 120 ml Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte sladkú papriku na cuketové lečo na zimu. Struky umyte, dobre osušte a nakrájajte na polovice. Odstráňte stonky so semenami a priečkami.
Krok 2
Umyte cuketu. Ak je šupka príliš hrubá, olúpte ju. Ovocie nakrájajte na polovicu a odstráňte semená. Dužinu z cukety nakrájame na malé kocky.
Krok 3
Paradajky na cuketové lečo umyjeme a osušíme. Odstráňte základy stoniek. Ovocie nakrájajte na veľké plátky, vložte do misky mixéra a nasekajte. Paradajky môžete tiež nasekať.
Krok 4
Nakrájané paradajky nalejte do smaltovanej panvice a položte na vysoký oheň. Hneď ako zmes paradajok zovrie, pridáme papriku a cuketu.
Krok 5
Pridajte soľ, cukor a rastlinný olej. Varte na miernom ohni za občasného miešania 15 minút. Pridajte ocot a priveďte do varu. Cuketové lečo odstavíme z ohňa.
Krok 6
Pripravené cuketové lečo na zimu ihneď vložte do suchých sterilizovaných pohárov. Zakryte viečkami. Sterilizujte 20 minút, potom zrolujte, otočte a nechajte úplne vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Lečo s cuketou získa sýtejšiu, pikantnejšiu chuť, ak zeleninu podusíte s pridaním prelisovaného cesnaku a nakrájanej čili papričky (podľa ľubovôle so semienkami alebo bez semien).
MIMOchodom
Cuketové lečo môžeme podávať teplé aj studené. V prvom prípade ho môžete rozohriať na olivovom oleji alebo rozpustenej bravčovej masti a pridať domácu klobásu opečenú na plátky.