Egrešový džem na zimu
K receptu
Angreštový džem na zimu je to najlepšie, čo môžete z týchto bobúľ urobiť. Okrem toho nezabudnite vziať nezrelé, inak bude výsledok úplne iný. A na type egreša v tomto prípade prakticky nezáleží: iba semená nezrelých bobúľ sú dosť mäkké, takže ich nemusíte vyberať. Navyše, práve tento druh egreša dodá džemu príjemnú kyslastú chuť, pre ktorú toto jedlo oceňujeme. Proces jeho prípravy si však treba naplánovať, ako sa hovorí, múdro! Faktom je, že základom sirupu z egrešového džemu je infúzia aromatických čerešňových listov, ktorej získanie trvá asi 8–9 hodín. Nezabudnite to vziať do úvahy, ak náhle plánujete podávať pochúťku na stôl v určitom čase.
zložitosť: priemer Kalórie: 2133,37 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 8 hodín Použité: 2,33 g/0,67 g/538,50VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIEegreše – 1 kg čerešňové listy – 15–20 ks pitná voda – 500 ml cukor – 1,5 kg Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte egreše na lekvár na zimu. Roztrieďte bobule, odstráňte pokazené alebo mäkké, potom ich umyte a odrežte konce ostrým nožom. Nalejte do hrnca.
Krok 2
Čerešňové listy dôkladne umyte a pridajte na panvicu s egrešom. Pitnú vodu privedieme do varu a zalejeme egreše. Nádobu uzavrite a nechajte 8-9 hodín.
Krok 3
Výsledný nálev na sirup z egrešového džemu nalejte do samostatnej panvice. Odstráňte čerešňové listy. Vložte bobule do misky alebo malého hrnca.
Krok 4
Nálev rýchlo privedieme do varu. Pridajte cukor a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí a sirup nezhustne (asi 20 minút).
Krok 5
Nalejte egreše do vriaceho sirupu. Opäť priveďte do varu. Džem varte na strednom ohni 15 minút, pričom pravidelne odstraňujte penu (od toho závisí vzhľad jedla).
Krok 6
Hotový egrešový džem rýchlo schlaďte, inak získa škaredý hnedý odtieň. Za týmto účelom vložte panvicu s džemom do nádoby so studenou vodou. Pravidelne ho vymieňajte alebo pridajte kocky ľadu.
Krok 7
Vychladnutý egrešový džem vložte do suchých sterilizovaných pohárov a uzatvorte plastovými alebo skrutkovacími viečkami. Skladujte na chladnom a suchom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Správne pripravený egrešový džem na zimu nie je potrebné valcovať za tepla. Dobre sa uchováva aj mimo chladničky, ak, samozrejme, dodržíte všetky bežné pravidlá prípravy (čisté poháre, čisté lyžice, čisté viečka).
MIMOchodom
Džem je neuveriteľne chutný, ak ho pripravíte z egrešov odrody Black Negus – fialová, s výraznou arómou. Zaujímavé je, že svojou chuťou mnohým pripomína čerešňu.