Egrešový džem
K receptu
Počuli ste už o egrešovom džeme? S najväčšou pravdepodobnosťou nie, pretože keď spomeniete toto bobule, okamžite vám napadne takzvaný „kráľovský“ džem. A potom fantázia užitočne nakreslí obraz mnohých hodín prípravy egrešov, pretože aby bol džem priehľadný, ako slza, semená z ovocia musia byť starostlivo odstránené. Ak teda plánujete robiť egrešový džem, toto sa vám nestane! Hotové jedlo bude mať navyše takú vynikajúcu chuť, že náš recept určite zaradíte do zoznamu vašich obľúbených rodinných receptov. A aj keď egrešový džem nie je priehľadný (to sa od neho nevyžaduje), ale v lete s ním ušetríte energiu a v zime si budete môcť naplno vychutnať neuveriteľne chutný dezert.
zložitosť: ľahko Kalórie: 261,75 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 1,10 g/0,30 g/66,88VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍegreše – 1 kg cukor – 400 pomarančov – 1 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte egreše na výrobu džemu. Roztrieďte bobule a odstráňte všetky pokazené. Potom egreše dôkladne umyte, dobre osušte a odrežte konáre a stonky nožnicami.
Krok 2
Presuňte egreše cez mlynček na mäso s jemnými zubami do veľkej misy. Pomaranč umyte a osušte. Pomocou jemného strúhadla odstráňte kôru a pridajte k bobuľám. Miešajte.
Krok 3
Pomaranč prekrojte na polovicu a vytlačte šťavu do veľkej misy. Pridajte cukor, egrešové pyré a dajte na stredný oheň. Za stáleho miešania privedieme do varu.
Krok 4
Egrešový džem varíme za občasného miešania na miernom ohni 40 minút. Uistite sa, že sa nepripáli! Hotový džem by mal dobre zhustnúť.
Krok 5
Egrešový džem ihneď nalejte do suchých sterilizovaných pohárov. Urobte to po častiach, postupne ohrievajte vnútorný povrch nádoby. Zrolujte viečka.
UŽITOČNÉ RADY
Namiesto pomaranča na egrešový džem je celkom prijateľné použiť citrón, mandarínky alebo dokonca limetky (v posledných dvoch prípadoch budete potrebovať pár ovocia).
MIMOchodom
Egrešový džem sa dá jednoducho jesť v čistej forme s plátkami čerstvého bieleho chleba a dá sa použiť aj ako náplň do sladkých otvorených koláčov.