K receptu
Francúzsky nicoise je šalát, ktorý je ideálny pre príležitosť, keď musíte nakŕmiť pestrý dav, kde má každý špeciálne gastronomické preferencie a nechce robiť kompromisy. Ide o to, že zložky misky sa pred podávaním nemiešajú! Hosť si tak môže dať na tanier niečo „svoje“. Ďalšou dobrou vecou francúzskeho nicoise je, že jeho zloženie je možné meniť podľa vlastného uváženia, doplniť ho napríklad o artičoky z konzervy, plátky sladkej papriky, iné ryby, prepeličie vajíčka, rôzne druhy fazule, krutóny, kapary a dokonca aj kuracie mäso. Vo všeobecnosti to nie je šalát, ale nejaký druh kulinárskej stavebnice!
zložitosť: priemer Kalórie: 435,28 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Použité: 24,62 g/29,88 g/14,76francúzska kuchyňaŠalátVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEčerstvé zelené fazuľky – 200 g pitnej vody – 1,5 l soľ – 1 polievková lyžica. l stredne veľké zemiaky – 3 ks veľké paradajky – 4 ks filety z ančovičiek – 8 ks ľadový šalát – 1 malá hlava konzervy tuniaka – 250 ks nasekaná petržlenová vňať – 2 lyžice. l.Na tankovanie:jablčný ocot – 2 lyžice. l. soľ – 1 lyžička čerstvo mleté čierne korenie – 1/4 lyžičky. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na francúzsky šalát nicoise. Zelenú fazuľku ošúpeme, odrežeme konce a nadrobno nasekáme. Priveďte vodu do varu a pridajte soľ.
Krok 2
Fazuľu vložte do osolenej vody. Na silnom ohni opäť priveďte do varu. Fazuľu varte 3-4 minúty. Scedíme v cedníku a niekoľkokrát prepláchneme ľadovou vodou. Položte na papierové obrúsky a osušte.
Krok 3
Zemiaky na niçoise umyjeme kefou a uvaríme v šupke (asi 25 minút). Necháme vychladnúť a ošúpeme. Vajcia uvaríme na tvrdo a ochladíme pod tečúcou vodou. Ošúpeme a nakrájame na štvrtiny.
Krok 4
Paradajky umyte a osušte papierovou utierkou. Nakrájajte na veľké plátky. Olivy a filety sardel nakrájame na polovice. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polkruhy.
Krok 5
Zemiaky nakrájame na malé plátky. Pre niçoise rozdeľte ľadový šalát na listy, umyte a dobre osušte papierovou utierkou. Natrhajte a položte na veľký tanier. Vložte rybu z konzervy do sitka.
Krok 6
Zemiaky premiešame s červenou cibuľou a položíme na pol taniera s listami šalátu. Na druhú rozdeľte všetky ostatné pripravené ingrediencie pre francúzsky nicoise.
Krok 7
Na dresing zmiešame ocot, soľ a korenie. Potom za stáleho šľahania zmesi vidličkou alebo metličkou tenkým pramienkom prilievajte olivový olej. Francúzsky nicoise pokvapkáme dresingom a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete svojej francúzskej omáčke Niçoise dodať obzvlášť sofistikovanú chuť, vymeňte jablčný ocot za balsamico. Najlepší a najaromatickejší by mal byť olivový olej – samozrejme najskôr lisovaný za studena.
MIMOchodom
Slovo „niçoise“ v doslovnom preklade znamená „z Nice“, a preto sa šalát považuje za francúzsky. Historicky však toto nádherné miesto patrilo Taliansku a v skutočnosti jedlo pôvodne patrilo ligúrskej kuchyni.