Jahodový a malinový džem
K receptu
Jahodový a malinový džem je stelesnením vašich obľúbených letných chutí a vôní. Len si predstavte, aké príjemné bude počas chladného jesenného alebo zimného večera hodovať na tomto nádhernom prírodnom dezerte a pamätajte na duchovný relax v krajine! Aby džem nezcukrnal a aby sa lepšie skladoval, odporúčame doň pridať citrónovú šťavu. Balzamikový ocot dodá chuti jedla celkom zaujímavé, rafinované tóny. Vyskúšajte si pripraviť jahodový a malinový džem podľa nášho receptu, najmä preto, že to od vás nevyžaduje žiadne špeciálne kulinárske zručnosti.
zložitosť: ľahko Kalórie: 405,52 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 2 hodiny Použité: 1,05 g/0,57 g/97,67VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍjahody – 500 gmalínu – 500 g cukru – 700 g pitnej vody – 350 ml citrónovej šťavy – 35 ml balzamikového octu – 20 ml Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte bobule na džem. Roztrieďte jahody a maliny, potom ich umyte a osušte a rozložte ich na papierové utierky. Vyčistite, odstráňte stonky a vetvičky.
Krok 2
Veľké jahody nakrájajte na polovice alebo štvrtiny, malé nechajte celé. Je to potrebné, aby sa všetky plody uvarili súčasne.
Krok 3
Pripravte sirup. Za týmto účelom nalejte cukor do hrnca a naplňte ho studenou pitnou vodou. Položte na oheň a priveďte do varu. Varte na miernom ohni 5 minút.
Krok 4
Do výsledného sirupu vložte jahody a maliny. Priveďte do varu a varte 20 minút na miernom ohni, za občasného varenia peny. Uistite sa, že džem neprihorí.
Krok 5
Do jahodového a malinového džemu pridajte citrónovú šťavu a balzamikový ocot. Opatrne, aby ste nepoškodili bobule, premiešajte a varte za stáleho miešania asi 40 minút.
Krok 6
Jahodový a malinový džem nalejeme do sterilizovaných pohárov, zvinieme, prevrátime na zloženú utierku a necháme úplne vychladnúť. Skladujte na chladnom a suchom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete zistiť, či je jahodový a malinový džem hotový, naberte lyžičku sirupu a nechajte ho mierne vychladnúť. Jemne ho položte na studený plochý tanier. Ak sa kvapky neroztečú, džem je hotový.
MIMOchodom
Džem s jahodami a malinami je možné pripraviť v niekoľkých dávkach. Vložte bobule do sirupu, priveďte do varu a varte 5 minút, pričom zbierajte penu. Necháme úplne vychladnúť a opäť dáme na oheň. Toto opakujte 3-4 krát.