Klasické chačapuri v megrelianskom štýle

Klasické chačapuri v megrelianskom štýle

chačapurichačapuri K receptu

Klasické megrelianske chačapuri s chrumkavou kôrkou a mazľavým syrom je pýchou gruzínskej kuchyne. Predpokladá sa, že takéto koláče vznikli v dedinách vysoko v horách. Pastieri odchádzali z domu na dlhší čas a potrebovali jedlo, ktoré by ich zasýtilo na celý deň. Takto sa objavil chačapuri. Výdatné jedlo, ktoré si ľahko vezmete so sebou. Jedným z tajomstiev správneho gruzínskeho koláča je pomer syra a cesta. Verí sa, že skutočné khachapuri by malo mať viac náplne. V každom regióne Gruzínska sa syrové koláče pripravujú inak: v Imeretian, Adjarian a Megrelian. Chačapuri v megrelianskom štýle, ktoré dnes navrhujeme pripraviť, má okrúhly tvar a červený vrch s kvapkami roztaveného syra. Táto kôrka je veľmi charakteristickým znakom pečenia.

zložitosť: priemer Kalórie: 988,60 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 50 min Pridať. čas: 2 hodiny 30 minút Použité: 46,80 g/48,70 g/93,06gruzínska kuchyňaVečeraVečeraPekáreňVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetINGREDIENCIE NA 4 PORCIENa náplňsuluguni – 400 syrov gimereti – 200 g zeleniny – 5 vetvičiekNa skúškumúka – 500 gmatsoni – 100 ml teplej vody – 150 stredne veľkých vajec – 1 ks masla – 50 g sušeného droždia – 11 g cukru – 8 g soli – 5 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si všetky ingrediencie na prípravu klasického megrelianskeho chačapuri. Na cesto zmiešajte teplú vodu, droždie a cukor, premiešajte. Prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť na 20-30 minút.

Krok 2

Do veľkej misy preosejte múku a soľ, pridajte vajíčko, matsoni a rozpustené maslo. Začnite miešať, kým nezískate homogénnu hmotu bez hrudiek.

Krok 3

Cesto pridáme do cesta a na pomúčenej pracovnej doske rukami vymiesime. Bude to trvať asi 10 minút. Mali by ste dostať mäkké, nelepivé cesto.

Krok 4

Zrolujte do gule. Misku vymastíme rastlinným olejom, vložíme do nej cesto, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. Bude to trvať asi 2 hodiny.

Krok 5

Suluguni a imeretský syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Zeleninu umyte, osušte a nasekajte. Skombinujte dva druhy syra s bylinkami. Miešajte. Plnka je hotová.

Krok 6

Cesto roztlačíme a rozdelíme na 4 časti. Z jednej časti valčekom vyvaľkáme kruh, vyložíme 120 g plnky, okraje naberieme a pritlačíme. Otočte ho švom nadol a urobte vpichy špáradlom. Pomôžu odstrániť prebytočný vzduch. Vyvaľkajte do kruhu. Urobte všetky tortilly takto.

Krok 7

Rúru predhrejeme na 180°C. Plech na pečenie vyložte pergamenom namazaným rastlinným olejom. Položte naň tortilly. Posypeme zvyšným strúhaným syrom. Pečieme asi 20 minút. Podávajte horúce.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ideálne je, ak sa vám cesto na klasické megrelianske chačapuri nelepí na ruky a neroztrhne sa pri vaľkaní. Preto pri príprave cesta pridajte múku po častiach a nie naraz. To uľahčuje sledovanie, keď je cesto príliš tuhé.

MIMOchodom

Ak nemáte po ruke matsoni na prípravu klasického megrelianskeho chačapuri, môžete si ho pripraviť doma. Zmiešajte 3 litre mlieka 3,2% so 60 g hustej kyslej smotany 20%. Zabaľte do uteráka a nechajte na teplom mieste 6 hodín. Potom vložíme do chladničky a necháme tam, kým hmota nezhustne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik