Kompót z jabĺk a hrušiek na zimu
K receptu
Kompót z jabĺk a hrušiek na zimu patrí k našim najobľúbenejším. Mnoho ľudí používa na jeho prípravu „neštandardné“ ovocie alebo zdochliny, poškodené časti odrežú a tie dobré nechajú. V zásade to môžete urobiť aj vy, počítajte s tým, že na trojlitrovú nádobu bude potrebných asi 500 g ošúpaných jabĺk a hrušiek. Je celkom prijateľné upraviť množstvo cukru podľa chuti bez toho, aby sme sa v menšej miere príliš odchýlili od množstva, ktoré odporúčame, inak kompót jednoducho vykysne. A ešte jeden tip: na túto prípravu sú vhodné tvrdé jablká a hrušky, pretože mäkké sa vplyvom vysokej teploty rýchlo rozpadnú.
zložitosť: ľahko Kalórie: 90,14 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 40 min Použité: 0,17 g/0,15 g/22,24PrázdneINGREDIENCIE NA 3 PORCIEhrušky – 350 jabĺk – 250 g pitnej vody – 3 l cukru – 250 kyseliny glymónovej – 1/2 ČL. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si nádobu na kompót. Dôkladne ho umyte a potom sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom. Umyte veko a varte päť minút. Nechajte nádobu a veko vyschnúť.
Krok 2
Hrušky a jablká umyte a osušte papierovými utierkami. Nakrájajte na polovice a odstráňte jadrá a semená. Dužinu hrušiek a jabĺk nakrájame na veľké plátky.
Krok 3
Do hrnca nalejte pitnú vodu, pridajte cukor a priveďte do varu. Varte 3 minúty. Pridáme nakrájané jablká a hrušky. Opäť priveďte do varu. Pridajte kyselinu citrónovú. Varte 5 minút.
Krok 4
Do pripravenej nádoby nalejte naberačku sirupu a za mierneho potriasania ju zvnútra zohrejte. Potom opatrne prelejte jablkový a hruškový kompót do zaváracieho pohára cez široký lievik.
Krok 5
Nádobu s jablkovým a hruškovým kompótom uzavrite viečkom a zrolujte. Prevráťte na dvojito zloženú utierku. Kompót necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
UŽITOČNÉ RADY
Jablkový a hruškový kompót doplňte bobuľovým ovocím (maliny, jahody, čierne a červené ríbezle): zlepší sa tým ako vzhľad nápoja, tak samozrejme aj chuť a vôňa.
MIMOchodom
Jablkový kompót s hruškami možno urobiť originálnejším pridaním nasekanej citrónovej kôry, pár vetvičiek mäty alebo škorice (najlepšie nie všetky spolu, ale jednu zo sady, ktorú ponúkame).