Krém na koláč z kyslej smotany: ako ho urobiť naozaj chutným

Krém na koláč z kyslej smotany: ako ho urobiť naozaj chutným

Krém na koláč z kyslej smotany: ako ho urobiť naozaj chutným

Krém z kyslej smotany sa považuje za najsprávnejší pre akýkoľvek medový koláč. Ale toto nie je zďaleka jediný koláč, do ktorého by sa takýto krém hodil. Okrem toho existuje veľa možností pre kyslú smotanu. Pozostávajú z rôznych zložiek, majú rôzne vlastnosti a používajú sa v rôznych produktoch.

Krém na koláč z kyslej smotany

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Jednoduchý krém na koláč z kyslej smotany
  • Ako pripraviť stabilný krém na koláč z kyslej smotany
  • Krém s kyslou smotanou „Plombir“
  • Čokoládový krém na kyslú smotanu

Jednoduchý krém na koláč z kyslej smotany

Jednoduchý koláčový krém z kyslej smotany je jednoduchý len z hľadiska ingrediencií. Potrebujete len 2 z nich: kyslú smotanu a práškový cukor.
Jednoduchý koláčový krém z kyslej smotany je jednoduchý len z hľadiska ingrediencií. Potrebujete len 2 z nich: kyslú smotanu a práškový cukor.

Je veľmi dôležité vybrať správnu kyslú smotanu pre krém. Mala by byť tučná, ale keď začnete šľahať, nemala by byť taká hrubá, aby ste ju nemohli nakrájať ani nožom. Je skvelé, ak máte priateľa drozda, od ktorého si kúpite hustú kyslú smotanu so sotva znateľnou kyslosťou, bez cudzieho zápachu. Bohužiaľ, nie každý má také šťastie a idú do obchodu a kúpia si kyslú smotanu, ktorá označuje obsah tuku 2530 %. Toto je druh kyslej smotany, ktorá sa dá ľahko vyšľahať na ľahký krém, ak dodržíte 2 dôležité pravidlá. Po prvé, kyslá smotana musí byť studená, to znamená stáť v chladničke najmenej 2 hodiny pred šľahaním. Ak sa srvátka nahromadila pod vekom nádoby, jednoducho ju zlejte. Teplú alebo príliš mastnú kyslú smotanu je ľahké vyšľahať tak, aby sa rozdelila na vločky srvátky a masla.

Po druhé, do už vyšľahanej kyslej smotany sa pridá práškový cukor. Ak okamžite zmiešate prášok (alebo najmä cukor) s kyslou smotanou, cukor bude nasýtený vlhkosťou a zmení sa na sirup, čím sa kyslá smotana stane tekutou. Je nepravdepodobné, že sa vám to podarí poraziť.

Takže jednoduchá kyslá smotana na koláč sa pripravuje takto: chladená kyslá smotana s obsahom tuku 25Preneste 30% do kovovej misky a šľahajte mixérom pri strednej rýchlosti, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy. Pridajte 2 polievkové lyžice do vyšľahanej kyslej smotany. l. preosiate z kôstok práškového cukru a arómy a jemne premiešajte silikónovou vareškou. Namiesto práškového cukru môžete použiť med alebo napríklad javorový sirup. Krém je pripravený na spájanie medovníkových tort alebo potieranie piškót či pusiniek.

Ukazuje sa dobrá, čerstvá, chutná kyslá smotana na koláč, ale, bohužiaľ, nie príliš stabilná.

Ako pripraviť stabilný krém na koláč z kyslej smotany

Krása kyslej smotany na koláč je jej svieža, ľahká, mierne kyslá chuť. Ak je dôležité zachovať tieto vlastnosti, no zároveň urobiť krém stabilnejším, použite zahusťovadlo krému. Ľahko ho nájdete na pultoch obchodov vedľa balíčkov vanilkového cukru, prášku do pečiva, práškového cukru a ďalších ingrediencií na pečenie a dezerty. Používajte podľa pokynov na obale.

Kyslú smotanu je možné pripraviť s prídavkom smotanového (tvarohového) syra
Kyslú smotanu je možné pripraviť s prídavkom smotanového (tvarohového) syra

Pomocou zahusťovadla vyrobíte výborný koláčový krém aj z kyslej smotany s menším obsahom tuku. Je pravda, že ho budete musieť preložiť do cedníka vystlaného dvoma vrstvami gázy a vložiť na niekoľko hodín do chladničky. Počas tejto doby vlhkosť odtečie, kyslá smotana zhustne a dá sa vyšľahať do krému s pridaním zahusťovadla.

Ak ste pripravení obetovať čistú chuť kyslej smotany kvôli stabilite, pripravte ju zo zmesi smotanového (tvarohového) syra a kyslej smotany s obsahom tuku 2025 %. Najprv vyšľaháme smotanový syr s práškovým cukrom, potom postupne za stáleho šľahania pridávame kyslú smotanu. Pomer smotanového syra a kyslej smotany je približne 2:1 podľa hmotnosti. Touto kyslou smotanou sa vrstvia piškóty, zdobia cupcaky, dokonca aj linecké torty.

Krém s kyslou smotanou „Plombir“

Kyslá smotana, známa ako „zmrzlina“, je veľmi populárna. Vďaka prídavku masla perfektne drží tvar, takže sa používa nielen na spájanie tortových vrstiev, ale aj na vyrovnávanie a dotvorenie torty a zdobenie cupcakes.

Krém vyrobený z kyslej smotany a masla dokonale drží tvar
Krém vyrobený z kyslej smotany a masla dokonale drží tvar

Kyslú smotanu 20% tuku, zmiešanú s cukrom, vajcom a múkou alebo kukuričným škrobom, varíme vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Ak preukážete patričnú trpezlivosť a neprestanete miešať zmes, môžete smotanu uvariť aj na priamom ohni: múka alebo škrob, rovnako ako vajíčko, nedovolia, aby sa kyslá smotana zrazila a kyselina kyslá smotana, na druhej strane zabráni zrážaniu vajíčka. Po úplnom ochladení zmesi (nezabudnite položiť na jej povrch film, aby sa nevytvorila kôra), sa postupne zavádza do šľahaného masla. Výsledkom je stabilná kyslá smotana na koláč.

Čokoládový krém na kyslú smotanu

Ak sa zrazu rozhodnete vyrobiť čokoládový krém na koláč z kyslej smotany, dávajte pozor na suché zmesi na výrobu horkej čokolády. Okrem kakaového prášku už obsahujú jemný cukor, vanilku a modifikovaný škrob, ktorý skvele funguje ako zahusťovadlo a stabilizátor. Stačí vyšľahať kyslú smotanu s obsahom tuku 25Pomocou 30% mixéra na strednej rýchlosti, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy, pridajte suchú horkú čokoládovú zmes a premiešajte. Ďalšia možnosť zmes zmiešajte s malým množstvom horúceho mlieka, kým sa nestane pastou na rozpustenie cukru, ochlaďte a vmiešajte do vyšľahanej kyslej smotany.

K piškótovému tortu sa hodí kyslá smotana a čokoládový krém, ale aj krehké pečivo a lístkové cesto
K piškótovému tortu sa hodí kyslá smotana a čokoládový krém, ale aj krehké pečivo a lístkové cesto

Existuje však aj iný spôsob, ako pripraviť stabilný krém na koláč z kyslej smotany a čokolády. 270 g vychladnutej kyslej smotany vyšľaháme do nadýchanej hmoty a necháme pri izbovej teplote 1520 minút, aby sa mierne zohriala. Počas tejto doby roztopte v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli 250 g akejkoľvek čokolády: bielej, mliečnej, tmavej alebo horkej a možno aj karamelovej. Chladíme, kým čokoláda ešte nie je tekutá. Znova začnite šľahať kyslú smotanu a bez zastavenia mixéra nalejte čokoládu. Tento krém ihneď použite na spojenie vrstiev alebo dotvorenie torty, pretože keď čokoláda vychladne, krém stratí svoju plasticitu.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kyslá smotanaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik