Malinový džem

Malinový džem

5773.jpgMalinový džem, Záhodník5773.jpgMalinový džem, Záhodník K receptu

Varenie malinového džemu nie je ani tak záležitosťou starostí s prípravami na zimu, ale skôr užívaním si samotného procesu a nádhernej vône v kuchyni. Výsledkom vášho snaženia bude hotový výrobok a nevýslovne chutné peny, ktoré sa dajú jesť v čistej forme, s čerstvým bielym chlebom alebo so zmrzlinou. Zástupcovia staršej generácie vám povedia, ako ako malí chradli v očakávaní chvíle, kedy im mama či babička konečne podajú misku s teplou ružovou hmotou. Šťastie vo svojej najčistejšej podobe! A malinový džem bol tiež dôvodom na radosť… proti prechladnutiu v zime, pretože bol považovaný (mimochodom celkom oprávnene) za jeden z najlepších liekov na zníženie vysokej horúčky. Preštudujte si náš recept a určite si pripravte takýto úžasný „liek“ pre telo i dušu!

zložitosť: priemer Kalórie: 336,80 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 0,32 g/0,20 g/83,08VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUcukor – 2 kg pitná voda – 1,5 l soľ – 2 ČL maliny – 1 kg kyselinalymónová – 1 ČL. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte sirup na malinový džem. Za týmto účelom nalejte cukor do veľkého hrnca a naplňte ho 500 ml vody. Za stáleho miešania priveďte do varu a varte 2 minúty. Necháme vychladnúť.

Krok 2

Pripravte si maliny na džem. Pretrieďte a odstráňte zhnité a poškodené bobule. Očistite a vložte do cedníka. Opatrne opláchnite pod tečúcou studenou vodou.

Krok 3

Nalejte zvyšnú pitnú vodu (teplú, ale nie horúcu) do veľkého hrnca. Pridajte soľ a dôkladne premiešajte lyžičkou, kým sa úplne nerozpustí.

Krok 4

Maliny po častiach ukladáme do cedníka a na 10 minút ich ponoríme do osolenej vody. To umožní prípadnému hmyzu vyplávať na povrch. Odstráňte ich. Opláchnite bobule tečúcou studenou vodou a položte na papierové obrúsky.

Krok 5

Pripravené maliny dáme do hrnca s vychladnutým cukrovým sirupom. Prikryjeme čistou gázou a necháme pri izbovej teplote asi 1 hodinu.

Krok 6

Panvicu s malinami v sirupe položte na oheň a za občasného odoberania peny varte, kým nie je hotová (teplota hotového džemu by mala byť asi 107–110 °C). Asi 3 minúty pred koncom varenia pridáme kyselinu citrónovú a premiešame. Nalejte do pohárov a zrolujte.

UŽITOČNÉ RADY

Pripravenosť malinového džemu zistíte bez špeciálneho teplomera – nakvapkaním mierne vychladnutého sirupu na studený tanierik. Ak sa nerozšíri, odstráňte panvicu z ohňa!

MIMOchodom

Malinový džem, ako každý iný, sa najlepšie varí v širokom hrnci alebo smaltovanej miske: ovocie sa tak uvarí rovnomernejšie a zachová si svoju charakteristickú farbu a vôňu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik