Malinový džem
K receptu
Varenie malinového džemu nie je ani tak záležitosťou starostí s prípravami na zimu, ale skôr užívaním si samotného procesu a nádhernej vône v kuchyni. Výsledkom vášho snaženia bude hotový výrobok a nevýslovne chutné peny, ktoré sa dajú jesť v čistej forme, s čerstvým bielym chlebom alebo so zmrzlinou. Zástupcovia staršej generácie vám povedia, ako ako malí chradli v očakávaní chvíle, kedy im mama či babička konečne podajú misku s teplou ružovou hmotou. Šťastie vo svojej najčistejšej podobe! A malinový džem bol tiež dôvodom na radosť… proti prechladnutiu v zime, pretože bol považovaný (mimochodom celkom oprávnene) za jeden z najlepších liekov na zníženie vysokej horúčky. Preštudujte si náš recept a určite si pripravte takýto úžasný „liek“ pre telo i dušu!
zložitosť: priemer Kalórie: 336,80 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 0,32 g/0,20 g/83,08VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUcukor – 2 kg pitná voda – 1,5 l soľ – 2 ČL maliny – 1 kg kyselinalymónová – 1 ČL. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte sirup na malinový džem. Za týmto účelom nalejte cukor do veľkého hrnca a naplňte ho 500 ml vody. Za stáleho miešania priveďte do varu a varte 2 minúty. Necháme vychladnúť.
Krok 2
Pripravte si maliny na džem. Pretrieďte a odstráňte zhnité a poškodené bobule. Očistite a vložte do cedníka. Opatrne opláchnite pod tečúcou studenou vodou.
Krok 3
Nalejte zvyšnú pitnú vodu (teplú, ale nie horúcu) do veľkého hrnca. Pridajte soľ a dôkladne premiešajte lyžičkou, kým sa úplne nerozpustí.
Krok 4
Maliny po častiach ukladáme do cedníka a na 10 minút ich ponoríme do osolenej vody. To umožní prípadnému hmyzu vyplávať na povrch. Odstráňte ich. Opláchnite bobule tečúcou studenou vodou a položte na papierové obrúsky.
Krok 5
Pripravené maliny dáme do hrnca s vychladnutým cukrovým sirupom. Prikryjeme čistou gázou a necháme pri izbovej teplote asi 1 hodinu.
Krok 6
Panvicu s malinami v sirupe položte na oheň a za občasného odoberania peny varte, kým nie je hotová (teplota hotového džemu by mala byť asi 107–110 °C). Asi 3 minúty pred koncom varenia pridáme kyselinu citrónovú a premiešame. Nalejte do pohárov a zrolujte.
UŽITOČNÉ RADY
Pripravenosť malinového džemu zistíte bez špeciálneho teplomera – nakvapkaním mierne vychladnutého sirupu na studený tanierik. Ak sa nerozšíri, odstráňte panvicu z ohňa!
MIMOchodom
Malinový džem, ako každý iný, sa najlepšie varí v širokom hrnci alebo smaltovanej miske: ovocie sa tak uvarí rovnomernejšie a zachová si svoju charakteristickú farbu a vôňu.