Marhuľový džem s jadierkami
K receptu
Náš marhuľový džem s jadierkami je skutočne lahodný dezert! Po prvé, obsahuje grapefruit, ktorý dodáva pokrmu jedinečnú vôňu a príjemné citrusové tóny. Po druhé, do džemu sme pridali marhuľové jadrá, čím sa jeho textúra stala zaujímavejšou. Po tretie, čo je tiež veľmi neobvyklé, na varenie sirupu nepoužívali obyčajný biely cukor, ale hnedý cukor: to malo opäť najpozitívnejší vplyv na chuť marhuľového džemu s jadierkami. Pripravte si ho a ochutnajte s radosťou!
zložitosť: priemer Kalórie: 166,28 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 2 hodiny 30 minút Pridať. čas: 24 hodín Použité: 0,52 g/0,07 g/41,65VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIEzrelé silné marhule – 2 kg stredne veľké grapefruity – 2 ks pitná voda – 100 ml hnedého cukru – 1,5 kg mandľového likéru (voliteľné) – 50 ml Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte ovocie na džem. Marhule umyte a dobre osušte papierovou utierkou. Ovocie nakrájajte na polovice. Opatrne odstráňte kôstky a uložte.
Krok 2
Pomocou luskáčika rozlomte marhuľové kôstky a odstráňte jadrá. Odstráňte z nich prípadnú hnedú kožu. Ak je to ťažké, ponorte ich na 1 minútu do vriacej vody, potom ich vložte do sitka a niekoľkokrát ich opláchnite ľadovou vodou.
Krok 3
Grapefruity na džem umyjeme a osušíme. Potom pomocou noža odstráňte z ovocia niekoľko prúžkov kôry. Grapefruity prekrojíme na polovice a vytlačíme šťavu.
Krok 4
Nalejte pitnú vodu a grapefruitovú šťavu do veľkého hrnca alebo zaváraninovej misy. Pridajte cukor a umiestnite na strednú teplotu. Priveďte do varu. Varte na miernom ohni, zbavujte peny, 5 minút.
Krok 5
Do sirupu vložte kôru, marhule a marhuľové jadrá. Jemne premiešame. Priveďte do varu na vysokej teplote a znížte teplotu na nízku. Varte 3 minúty. Odstráňte z tepla a nechajte úplne vychladnúť.
Krok 6
Umiestnite džem na vysoký oheň a znova priveďte do varu. Znížte teplotu, varte 3 minúty a znova nechajte vychladnúť. Opakujte to dvakrát. Poslednýkrát pridajte likér (voliteľné). Vložte džem do sterilizovaných pohárov a uzavrite.
UŽITOČNÉ RADY
Poháre na marhuľový džem s jadierkami je možné sterilizovať v mikrovlnnej rúre. Nalejte filtrovanú vodu do nádoby a položte ju na bok v zariadení. Vrstva vody by mala byť asi 3 cm Zapnite mikrovlnnú rúru a sterilizujte poháre 2 minúty pri výkone 700-1000 W.
MIMOchodom
Marhuľový džem s jadierkami je možné dodatočne dochutiť nielen likérom, ako je uvedené v recepte, ale aj badiánom a škoricovými tyčinkami. Mali by sa pridať počas predposledného varenia.